Jelenlegi hely

15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. Tarts velünk!

Szelektív hulladék gyűjtés. Műanyagmentes élet. Zero Waste. Manapság oly divatos szavak ezek. Valami újabb divathullám? A csapból is ez folyik....mondhatnánk stílusosan, azonban ez az új divat, nem tekinthető divathóbortnak. Sőt. A csapból valóban műanyag folyik lassan. Rajtunk múlik, hogy így lesz-e vagy teszünk ellene. Tarts velünk!

"15 nap - 15 lépés" Műanyagmentes Élet Minitréning a Debrecenimamival

Tavalyi, 2018-as tréningünk egyes cikkeinek nagyon nagy sikere volt, látszik, hogy sokunkat foglalkoztat a téma. Idén, frissített tartalommal, szeretnék újra arra buzdítani mindenkit, hogy változtasson. Aki elkezdte a változtatásokat, gondolja újra, mennyi mindent tehet még, és hogy nemis volt olyan nehéz idáig eljutni. Nem kell, és nem is lehet egyszerre mind a 15 változtatást a családunk életébe integrálni. De ha elkezded, és kis lépésekben a felesikerül, már többet tettél, mint tavaly ilyenkor. Hajrá! A kávé és türelem legyen Veled!

15. lépés: Hasznosíts újra!

14. lépés: Válts környezetbarát tisztítószerekre!

13. lépés: Óvakodj a mikroműanyagoktól!

12. lépés: Eldobható pelenka helyett válassz moshatót!

11. lépés: Eldobható betét helyett válassz moshatót!

10. lépés: Ne használj fültisztító pálcikát és eldobható borotvát!

9. lépés: Cseréld le a műanyag fogkefédet fára!

8. lépés: Kerti parti, gyerekzsúr tartós dekorációból!

7. lépés: Ne csomagolj frissentartó fóliával!

6. lépés: Gyűjtsd szelektíven a szemetet!

5. lépés: Használj saját bögrét az eldobható pohár helyett!

4. lépés Vásárolj csomagolásmentesen!

3. lépés: Felejtsd el a műanyag szívószálat!

2. lépés: Kerüld a műanyag reklámtáskák használatát!

1. lépés: Eldobható palack helyett használj saját kulacsot!

Műanyagmentes Július - Plastic Free July

2011-ben indult útjára Nyugat-Ausztráliából ez az egy hónapos nemzetközi kampány, melynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, milyen sok felesleges, egyszer használatos műanyag vesz körül bennünket. Napjainkban egyre többen ismerik fel a műanyag okozta környezetszennyezést, annak káros következményeit, és egyre többen csatlakoznak ahhoz az "életstílushoz", amelyet Zero Waste, azaz hulladékmentes életnek is nevezhetünk. 

Bevallom első körben szerettünk volna számos sokkoló tényt és adatot közzé tenni arról, mekkora vesztésre áll emberi társadalmunk a szeméttel vívott harcban (amely helyzetet, mi magunk teremtettünk) , de rájöttünk felesleges, mert mindenki tudja, nap mint nap látja, hogy mi a helyzet. Mindannyian találkoztunk már útszéli szemétdombokkal vagy a Tisza árterületén felhalmozódó hulladékkal, amelyek belerondítottak a családi kirándulásba, esetleg a vizitúrába. Ez a szemét a mi élővizeinket, ivóvizeinket szennyezi, aztán meg sem áll a világ másik végéig, ahol egy hal vagy egy madár gyomrában végzi. Néhány sokkoló videó ITT.


 

Mi, Debrecenimamik is csatlakoztunk a kampányhoz!

Tarts velünk!

Csaltakoztunk, mert úgy gondoljuk néhány kisebb-nagyobb változtatással sokat tehetünk környezetünkért és magunkért, ha életünkből lépésről-lépésre elhagyjuk az egyszerhasználatos műanyagokat.

Július 1-től 15 napon keresztül 15 kis lépésben

ahhoz adunk neked segítséget, hogy egyszerűen, fokozatosan, apró lépésekkel egyre könyebben sikerüljön elhagyni azokat a műanyag termékeket,
amelyek eddig, néhány percig ugyan de az életed részét képezték
.

De hogyan tegyük ezt a mindennapokban? Nem arról van szó, hogy mostantól mindentől azonnal szabaduljunk meg, ami műanyagból készült! Hiszen a fogyókúra is akkor a leghatékonyabb, ha lassan olvadnak le a felesleges kilók. A lényeg az, hogy csökkentsük azoknak a műanyagoknak a számát életünkben, melyeket csak pár percig használunk és megfelelő alternatív módszerekkel helyettesítsük őket.

De hogyan csináljam? Nincs rá időm! A gyerekek mellett sosem érem utol magam!... hányszor hangzottak el ezek a mondatok mindannyiunktól! Műanyagmentessé válni nem lehet 15 nap alatt, de elindulni az úton igen! Cél tehát: csökkentsük a műanyag szemét mennyiségét. Anyukák által összeállított 15 napos minitréningünkkel szeretnénk segíteni Neked, hogy a hétköznapi apróságokban is észrevegyük a műanyagot és helyette hatékony és olcsó megoldásokkal  helyettesítsük. Mindez bonyolultnak hangzik, és talán az is lesz, egészen addig míg szokássá nem válik, amíg életed része nem lesz, amikor magától érthetődően veszed elő a textil szatyort, vagy a kulacsod.

 15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. 

 

 

És ők azok, akik segíthetnek Neked:

ITT A TE BEMUTATKOZÓD HELYE!

 

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

Minden évben drukkolunk, hogy idén ne kapjuk el az influenzát, és most már a covid is erre a listára került. Tudtad, hogy az omikron vírus műanyag felületen akár 200 órán keresztül is életképes? 13+1 tipp, amire eddig nem is figyeltünk, hogyan védekezzünk ellene otthon.
100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

Tételezzük fel, hogy te is abba a táborba tartozol, aki nem vesz bolti jelmezt farsangra a gyerkőcnek, hanem magának varr egyet. De tételezzük fel, hogy nem tudsz varrni és ez örökké csak álom marad…
Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Előfordult már veled, hogy bármennyire is szeretted volna, drága gyermeked nem nyitotta ki a száját és nem köszönt ismerősnek, barátnak, szomszéd néninek, bárkinek? Felhúztad magad vagy elfogadtad, hogy ő ilyen és kész? Teveliné Horváth Melinda szakpszichológus véleményét kérdeztük a "nemköszönés" jelenségről.
Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Pályázat típusa: ösztöndíjBeküldési határidő: 2022. február 10.Korcsoport: felsőoktatásban tanulók részére
Ugrás az oldal tetejére