Jelenlegi hely

15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. Tarts velünk!

Szelektív hulladék gyűjtés. Műanyagmentes élet. Zero Waste. Manapság oly divatos szavak ezek. Valami újabb divathullám? A csapból is ez folyik....mondhatnánk stílusosan, azonban ez az új divat, nem tekinthető divathóbortnak. Sőt. A csapból valóban műanyag folyik lassan. Rajtunk múlik, hogy így lesz-e vagy teszünk ellene. Tarts velünk!

"15 nap - 15 lépés" Műanyagmentes Élet Minitréning a Debrecenimamival

Tavalyi, 2018-as tréningünk egyes cikkeinek nagyon nagy sikere volt, látszik, hogy sokunkat foglalkoztat a téma. Idén, frissített tartalommal, szeretnék újra arra buzdítani mindenkit, hogy változtasson. Aki elkezdte a változtatásokat, gondolja újra, mennyi mindent tehet még, és hogy nemis volt olyan nehéz idáig eljutni. Nem kell, és nem is lehet egyszerre mind a 15 változtatást a családunk életébe integrálni. De ha elkezded, és kis lépésekben a felesikerül, már többet tettél, mint tavaly ilyenkor. Hajrá! A kávé és türelem legyen Veled!

15. lépés: Hasznosíts újra!

14. lépés: Válts környezetbarát tisztítószerekre!

13. lépés: Óvakodj a mikroműanyagoktól!

12. lépés: Eldobható pelenka helyett válassz moshatót!

11. lépés: Eldobható betét helyett válassz moshatót!

10. lépés: Ne használj fültisztító pálcikát és eldobható borotvát!

9. lépés: Cseréld le a műanyag fogkefédet fára!

8. lépés: Kerti parti, gyerekzsúr tartós dekorációból!

7. lépés: Ne csomagolj frissentartó fóliával!

6. lépés: Gyűjtsd szelektíven a szemetet!

5. lépés: Használj saját bögrét az eldobható pohár helyett!

4. lépés Vásárolj csomagolásmentesen!

3. lépés: Felejtsd el a műanyag szívószálat!

2. lépés: Kerüld a műanyag reklámtáskák használatát!

1. lépés: Eldobható palack helyett használj saját kulacsot!

Műanyagmentes Július - Plastic Free July

2011-ben indult útjára Nyugat-Ausztráliából ez az egy hónapos nemzetközi kampány, melynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, milyen sok felesleges, egyszer használatos műanyag vesz körül bennünket. Napjainkban egyre többen ismerik fel a műanyag okozta környezetszennyezést, annak káros következményeit, és egyre többen csatlakoznak ahhoz az "életstílushoz", amelyet Zero Waste, azaz hulladékmentes életnek is nevezhetünk. 

Bevallom első körben szerettünk volna számos sokkoló tényt és adatot közzé tenni arról, mekkora vesztésre áll emberi társadalmunk a szeméttel vívott harcban (amely helyzetet, mi magunk teremtettünk) , de rájöttünk felesleges, mert mindenki tudja, nap mint nap látja, hogy mi a helyzet. Mindannyian találkoztunk már útszéli szemétdombokkal vagy a Tisza árterületén felhalmozódó hulladékkal, amelyek belerondítottak a családi kirándulásba, esetleg a vizitúrába. Ez a szemét a mi élővizeinket, ivóvizeinket szennyezi, aztán meg sem áll a világ másik végéig, ahol egy hal vagy egy madár gyomrában végzi. Néhány sokkoló videó ITT.


 

Mi, Debrecenimamik is csatlakoztunk a kampányhoz!

Tarts velünk!

Csaltakoztunk, mert úgy gondoljuk néhány kisebb-nagyobb változtatással sokat tehetünk környezetünkért és magunkért, ha életünkből lépésről-lépésre elhagyjuk az egyszerhasználatos műanyagokat.

Július 1-től 15 napon keresztül 15 kis lépésben

ahhoz adunk neked segítséget, hogy egyszerűen, fokozatosan, apró lépésekkel egyre könyebben sikerüljön elhagyni azokat a műanyag termékeket,
amelyek eddig, néhány percig ugyan de az életed részét képezték
.

De hogyan tegyük ezt a mindennapokban? Nem arról van szó, hogy mostantól mindentől azonnal szabaduljunk meg, ami műanyagból készült! Hiszen a fogyókúra is akkor a leghatékonyabb, ha lassan olvadnak le a felesleges kilók. A lényeg az, hogy csökkentsük azoknak a műanyagoknak a számát életünkben, melyeket csak pár percig használunk és megfelelő alternatív módszerekkel helyettesítsük őket.

De hogyan csináljam? Nincs rá időm! A gyerekek mellett sosem érem utol magam!... hányszor hangzottak el ezek a mondatok mindannyiunktól! Műanyagmentessé válni nem lehet 15 nap alatt, de elindulni az úton igen! Cél tehát: csökkentsük a műanyag szemét mennyiségét. Anyukák által összeállított 15 napos minitréningünkkel szeretnénk segíteni Neked, hogy a hétköznapi apróságokban is észrevegyük a műanyagot és helyette hatékony és olcsó megoldásokkal  helyettesítsük. Mindez bonyolultnak hangzik, és talán az is lesz, egészen addig míg szokássá nem válik, amíg életed része nem lesz, amikor magától érthetődően veszed elő a textil szatyort, vagy a kulacsod.

 15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. 

 

 

És ők azok, akik segíthetnek Neked:

ITT A TE BEMUTATKOZÓD HELYE!

 

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére