Jelenlegi hely

Eldobható betét helyett válassz moshatót!

"15 nap - 15 lépés" Minitréning a műanyagmentes életért!

11. lépés: Eldobható betét helyett válassz moshatót!

Hosszabb idő és kísérletezések után dönti el egy nő, hogy milyen megoldásokat választ a kényes napokon. Vagy az elhasználható betétnél, vagy a tamponnál teszi le a voksát, esetleg a kettőt élethelyzettől és a menzesz erősségétől függően kombinálja. Minden nő életének menstruációs szakaszában átlagosan 16.800 darab eldobható betétet és tampont használ el.

Egészségtelenek, környezetszennyezőek, és rengeteg soha le nem bomló szemetet termelünk velük.

Betét és tampon

Tudtad, hogy a betét pontosan ugyanúgy működik, mint a babapelenka? Műanyagból készülnek, klórozással fehérítik őket, a nedvességszívó zselét túlnyomórészt kőolajszármazékokból állítják elő. Ezekben jelentősen elszaporodhatnak a baktériumok, és még kellemetlen szagot is árasztanak.

A tampon pamutból, műselyemből, illetve pamut és műselyem szálak keverékéből készül. Egy vékony fedőréteggel borítva, mely próbálja megakadályozni az elemi szálak leválását.

A tampon tökéletes környezet a Staphylococcus baktériumok elszaporodásához, ami aztán a toxikus sokk szindrómához vezethet. Fejfájást, hányást, szervi rendellenességet, de akár halált is okozhat. Szerencsére már nagyon ritka, de a műanyagból vagy műselyemből készült tamponok nagy kockázatot jelentenek.

A női higiéniai termékek címkézésére más szabályozás vonatkozik, mint az élelmiszerekére. Nem minden „összetevőt” lehet/kell nyilvánosságra hozni. Így fordulhat elő, hogy a tamponok gyártása során számos olyan vegyületeket alkalmaznak, amelyek valamilyen betegség kialakulásáért felelősek. Mivel a hüvely erősen nedvszívó, a tamponból sok káros anyag juthat be a testünkbe. A legtöbb tampon és egészségügyi betét tartalmaz klórral fehérített pamutot, rosszabb esetben műselymet. A fehérítési folyamat során egy dioxin nevű melléktermék keletkezik, ami ismert rákkeltő. A magas dioxinszint a meddőségért és a terhesség alatti komplikációkért is felelős lehet.

Alternatívaként merre induljon valaki, ha váltana?

A lehetőségek itt is a belsőleges alkalmazású vagy a bugyiba tehető verziók. Belsőleg használhatsz intim kelyhet vagy más néven tölcsért, külsőleg mosható betétet vagy betéttel egybe épített alsóneműt.

Mosható betét

Öt esztendő alatt, havi 20 eldobható egészségügyi és tisztasági betéttel, átlagosan 50.- Ft-tal számolva, 60.000.- Ft-tal terheljük pénztárcánkat és a környezetet!

Ugyanez a mosható betétekkel (átlag szett 1 db tisztasági, 2 db kicsi, 7 db normál, 1 db éjszakai) 12.600.- Ft-ba kerül!

Ezek anyaga általában PUL, ez a nedvességet, szagokat nem engedi át, ellenben szellőzik annyira, hogy nem büdösödik be, akár 1 nap alatt sem.

A legnagyobb kérdés talán itt is a mosás: használat után hideg vízzel kiöblíted, és folyékony szappannal átdörgölöd a szennyezett részt, a többi szennyessel együtt mosható általában 40, időnként 60 fokon.  Ami érdekesebb, ha házon kívül vagy: két végét behajtod és bepatentolod. A kis csomagocska belső felére kerül a szennyezett rész. Beteszed egy kis nedvességzáró neszeszerbe és otthon elvégzed a fent leírtakat.

Érdemes több készítő művét is kipróbálni, akár 1-2 valószínűleg megfelelő méretben is, mert sokféle anyagból készülnek, sokféle méretben. A méret hasonló lehet a korábban használt eldobható betétéhez, de még így is lehetnek különbségek. Nem mindegy az alkat, a bugyi vastagsága sem, a vérzés erősségét is figyelembe kell vennünk. Másra van szükségünk, ha kiegészítő megoldást keresünk, vagy ha folyamatosan ezt használnánk. Létezik tanga fazon is. Várható élettartam minimum 5 év, ezért az ára is hamar megtérül.

/Rozka Alkotóműhely/

Intim kehely vagy más néven tölcsér

Ez egy orvosi szilikon alapú tölcsér, a tampon funkcióját váltja ki: felhelyezve összegyűjti a vért. Hosszan, évekig használható darab, így jelentős anyagi megtakarítást is jelent. Több méretben is létezik, az egyéni anatómiai sajátosságok miatt. Hosszabb ideig lehet bent hagyni, mint egy tampont.

Nőgyógyász vélemények szerint erősebb vérzést okozhat és a tölcsérnél javasolt hosszú, folyamatos használat esetén egyrészt feszítheti a hüvelyt, nehézkesebb lehet az eltávolítása is, esetleg a hüvely görbülete miatt szinte lehetetlen azt a vér kifolyása nélkül eltávolítani a hüvelyből. Másrészt elfolyási akadályként növelheti a petevezetőkön keresztül a hasüregbe visszajutó menstruációs vér mennyiségét.

Menstruációs bugyi

Érdekes újítások, és persze rendkívül dizájnos, szexi fehérnemű a beépített és kimosható betétes alsónemű. 4 réteget „építettek” be a bugyiba, melyek között van pamut (ez a felső réteg), anti-mikroba, szuper nedvesség szívó és végül nedvesség záró réteg is.

Ára akár 7000 – 10.000 Ft is lehet, fazontól függően, így anyagilag sem vagyunk sokkal előrébb, ha nem akarunk naponta bugyit mosni. Talán kicsit esztétikusabb, mint a kihajtogatott betét szárnyai, de a nehezebb napok alatt viszonylag ritkán mutogatják a nők az alsóneműjüket. Estélyekre, szűk fazonú bugyik alá, modell életvitelhez előnyös.

 

Forrás: pecsma.hu; moshatobetetek.com; hulladekmentes.hu; kép: intimkehely.info, www.facebook.com/Rozkaalkotomuhely

15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. Mi ez?

10. lépés: Ne használj fültisztító pálcikát és eldobható borotvát!

És ők azok, akik segíthetnek Neked:

ITT A TE BEMUTATKOZÁSOD HELYE!

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
Ugrás az oldal tetejére