Jelenlegi hely

Eldobható palack helyett használj saját kulacsot!

Miért kellene nekem kulacs, ha a PET palackból is meg tudom inni a vizet? És azt tudtad, hogy az egyszer használatos műanyag palackok mennyi egészségügyi és környezeti veszélyt hordoznak? Egyáltalán, ki szeret olyanból inni, amit úgy hívnak a teljes nevén hogy polietilén-tereftalát?

"15 nap - 15 lépés" Minitréning a műanyagmentes életért!

1. lépés: Mondj nemet a műanyag vizes palackokra. Vigyél magaddal saját kulacsot, amit újra tudsz tölteni.

15 nap - 15 lépés minitréningünk első lépése rögtön megdobogtatja a női szíveket! Vásárolni lehet, sőt, kell! De mielőtt azonnal bevágtatnátok a kedvenc boltotokba, álljatok meg egy pillanatra.

A Tudatos Vásárló előre végig gondolja mit és mennyiért szeretne venni. Tehát: mi egy jópofa, tartós kulacsot szeretnénk. Mely szétszerelhető, egyszerűen tisztítható, ha nem használod, könnyen kiszárítható. Azt már tudod, hogy mit fogsz benne tárolni? Csak vizet, vagy meleg italt is? Hogy merre indulj? Vásárlás előtt lábaidat és energiáidat kímélendő nézz körbe a neten! Rengeteg helyen árulnak kulacsot, már 900-1000.- Ft-tól találsz, a felső határ a csillagos ég.

Na, így már nem is olyan könnyű, ugye?

De miért is kell nekem kulacs, ha ennyit kellene gondolkoznom, mikor egy PET palackból is meg tudom inni a vizet?

Mert az eldobható palackok használata több veszélyt is hordoz:

1. higiéniai és egészségügyi veszély

Az eldobható palackban, felbontást követően 24 órával - a hűtőben való tárolás ellenére is - megjelennek a baktériumok és penészgombák. Miután elfogyasztottuk az ásványvizet vagy üdítőt, és újból megtöltjük ezen palackokat, a számos mikroorganizmus azonnal fellelhető a palackunkban, majd két-három nap után szabad szemmel is jól láthatjuk a felrakódásszerű telepeket. A palack az egyszerű mosogatástól ugyanis nem lesz tiszta! A PET palackok belső felszínén lévő kis egyenetlenségek ideálisak ezen baktériumok és gombák számára, hogy telepeket alkossanak. A műanyag palackok ráadásul nem főzhetőek ki az üveghez hasonló módon, így nem tudjuk kellően tisztává tenni őket az újbóli használat előtt. A nem fertőtlenített PET palack belsejében a házi újratöltés után a folyadékban kialakuló baktériumok és a gombák anyagcseréjük során számos toxikus, daganatkeltő anyagot termelnek, mely szervezetünkbe jut. Ezen vegyületek tartós fogyasztásának a veszélyét nem kell külön hangsúlyozni, hiszen jól ismert. A műanyag szemét mikroműanyagokra bomlik, és bekerülhet az élő szervezetbe, ezek élettani hatása még nem ismert.

A kocsiban, vagy napon felejtett palackok a meleg hatására káros anyagokat bocsájtanak ki magukból.

Ha többet olvasnál a jó és rossz műanyagokról, az élelmiszercsomagolásról, ITT találsz még infót!

2. környezeti veszélyek

A PET palackok és sok más műanyag ebomlási ideje még nem ismert, akár évszázadokig tarthat elzárt közegben.

Égetésekor adalékanyagaikból rákkeltő anyagok keletkeznek (légúti betegségeket okozva), míg mérgező melléktermékek keletkeznek a gyártásuk során.

Az emberi felelőtlenség miatt a természetben sok állat életét veszélyeztetik.

De mi is az a PET?

Vigyázat, itt lesz némi tudomány is! A mesterséges anyagok tömeges előállításának igénye az első világháború éveiben merült fel, mely nagy lökést adott a szerves kémiai kutatásoknak. Az 1920-as éveiben indult el a polimer műanyagok pályafutása.

A PET a polietilén-tereftalát rövidítése, az egyik legelterjedtebb polimer. Hőre lágyuló műanyag, Nagyon könnyen hőformázható, mert 70 °C-on elveszti a merevségét. Jó ütésálló képesség, kiváló átlátszóság, jó hidegállóság jellemzi. Jó kémiai ellenálló képesség okán, a gyenge savak, lúgok, olajok, zsírok és aromás szénhidrogének nem támadják meg, így élelmiszercsomagolásra is alkalmas. Kiváló mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik: jó alakíthatóság, fehéredés nélkül hajlítható; vízfelvétele alacsony, méretstabilitása jó.

A Hulladékból termék adatai (2016) szerint Magyarországon évente 1,3 - 1,4 milliárd PET-palack kerül forgalomba, uralva ezzel a kidobott hulladékok arányának nagy részét. Ez körül-belül 45 ezer tonna palackot jelent évente. A Tiszából 2017-ben 100 000 palackot szedtek ki a PET-kupa résztvevői, az óceánok partjairól pedig annyi szemét került felszedésre, amivel másfélszer körbe tudnánk rakni a Balatont.

A műanyagok felhasználása szerint a legnagyobb piaca a csomagolóanyagoknak van, ez az iparág csaknem a feldolgozott műanyagok felét hasznosítja. A második legnagyobb felhasználó az építőipar 20%-kal, az elektronikai ipar csupán 6%-ot fogyaszt, az autóipar pedig 3%-ot. 242 millió tonnára nőtt ezen műanyagok felhasználása világszerte 2017-re, ami évi átlagos 3,2%-os növekedést jelentett 2005 – 2017 között. (Chemical Information Service)

Ha Magyarország lakosságának 10%-a egy fél évig nem vásárolna PET palackot, hanem kulacsból inná a vizet, 110 millió palackkal levesebb kerülne a szemétbe. Hihetetlen adat, igaz?

Tippek és trükkök...

Milyen kulacsot válassz?

  • Alapanyaga szerint készülhet alumíniumból, rozsdamentes acélból vagy műanyagból, de kaphatóak üvegből készült kulacsok is. Ez utóbbit gyereknek azért nem adnám.

"Nekem a jóminőségű, egészségre nem veszélyes műanyag vált be, mert könnyű, és tisztán tartani is egyszerű." Enikő

  • Nem a méret a lényeg? De fontos lehet. Általában az ideális méret valahol a 0,3- 0,6-1,5 l között van. Ha a ridikülben hordanád, akkor érdemes egy kisebbet választanod, igaz ,ezt gyakrabban kell újra töltened. Iskolatáskába, hátizsákba már a nagyobb kulacsok is kényelmesebben elférnek, de azért ne terheljük vele pluszban magunkat vagy a gyereket, akinek amúgy is elég súlyos a táskája. Aki biciklivel jár vagy a kocsiban tartja a kulacsát bátrabban választhat nagyobb méretet is.
  • A kulacsok legtöbbször menetes kupakkal záródnak, de kaphatóak szelepesek is, ezek főleg gyerekekenek vagy biciklseknek praktikusak. Vásárlás előtt érdemes megnézni, hogy a szelepeket mennyire lehet szétszedni, tisztítás szempontjából ugyan is ez egy nagyon sarkalatos kérdés. 

Én a menetest preferálom, a családban mindenkinek, még a legkisebbnek is ilyen van." Edit

  • A külsőségek még egy kulacs esetében is fontos szempont lehet. Válasszunk egyéniségünkhöz illő színű és formájú palackot!
  • Beépített extrák is léteznek, mint például a vízszűrős, vagy a gyümölcs tartóval ellátott, amiből így igazi gyümölccsel ízesített vizet ihatunk.

Imádom, hogy a gyerekek kulacsa szétcsavarható pohárnak is, így 2in 1 és könnyű elmosni is." Adél

Mivel töltsd meg a kulacsot?

Sokan szeretjük igazán a vizet, mi Debrecenimamik is ezzel indulunk naponta útnak. A gyerekeknél már vegyesebb a kép: háziszörpi vagy tea reggel, ez utóbbit hőálló palackba töltjük. Rutinos, de gondos szétszedés és mosás után kerül bele a délutáni ovi-, sulijáratra víz, főleg csapvíz.

A magyarországi csapvíz a legtöbb helyen tiszta, jó minőségű, iható, így érdemes ásványvíz helyett csapvizet a kulacsodba tölteni. Arról nem is beszélve, hogy az ásványvíz vásárlásakor nemcsak a PET palackok számát növeled, de a környezeti terhelés pl. a szállítással, raktározással is jelentősen nő.

Sajnos a legnagyobb, tartós melegben a csapvízünk is kicsit másabb ízű (talán a magasabb klórtartalomnak köszönhetően?), így akkor kerül egy-egy ásványvizet otthonra, de nagy kiszerelésben, 5 literes ballont választva.

Akinél nem annyira jó a csapvíz, és megengedheti magának, környezetkímélőbb megoldás a ballonos víz: a 20 literes ballont a szolgáltató az igényeink szerint cseréli, a ballonok folyamatosan cserélődnek, így ez sem termel annyi műanyag szemetet.

A víztisztító is jó megoldás lehet: kancsós (ezt még csak hirdetésekben láttuk, nem próbáltuk, szóval várjuk rá a tapasztalatokat és véleményeket), vagy a mosogató csapja mellé szerelt komolyabb rendszer is lehet (ez utóbbi drágább, de van egy külön csapod az ivóvíznek a végén). Ez utóbbit sok helyen volt már szerencsénk próbálni, és nagyon tetszett mindannyiunknak.

Ha nap közben elfogy a kulacsodból a víz, itt tudod újratölteni:

Éttermekben: A Felelős Gasztrohős szervezésében a „Töltsd velünk a júliust” kampánnyal csökkentenék az egy használat után szemétbe kerülő PET-palackok számát. Kampányukhoz számos Fenntartható Vendéglátóhely csatlakozott, ahol ingyen újratöltik a kulacsot, palackot. Az éttermek ajtaján a Refill matricája jelzi majd a lehetőséget. A csatlakozott éttermeket ITT találod.

Közkutakon: Az országban még mindig nagyon sok a közkút, ahol szintén ivóvíz minőségű vizzel töltheted meg kulacsod. A közkutakat ITT tudod térkép alapján keresni.

 

FONTOS! Az elhasznált palackokat nem szabad ismételten használni, a szelektív hulladékgyűjtés keretén belül kell gyűjteni őket.

 

Forrás: webbeteg.hu (Orvos szerző: Dr. Csuth Ágnes); Wikipedia; Hulladékból termék; Felelős Gasztrohős; képek: pixabay.com; 

 

15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. Mi ez?

 

És ők azok, akik segíthetnek Neked:

ITT A TE BEMUTATKOZÁSOD HELYE!

 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

Minden évben drukkolunk, hogy idén ne kapjuk el az influenzát, és most már a covid is erre a listára került. Tudtad, hogy az omikron vírus műanyag felületen akár 200 órán keresztül is életképes? 13+1 tipp, amire eddig nem is figyeltünk, hogyan védekezzünk ellene otthon.
100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

Tételezzük fel, hogy te is abba a táborba tartozol, aki nem vesz bolti jelmezt farsangra a gyerkőcnek, hanem magának varr egyet. De tételezzük fel, hogy nem tudsz varrni és ez örökké csak álom marad…
Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Előfordult már veled, hogy bármennyire is szeretted volna, drága gyermeked nem nyitotta ki a száját és nem köszönt ismerősnek, barátnak, szomszéd néninek, bárkinek? Felhúztad magad vagy elfogadtad, hogy ő ilyen és kész? Teveliné Horváth Melinda szakpszichológus véleményét kérdeztük a "nemköszönés" jelenségről.
Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Pályázat típusa: ösztöndíjBeküldési határidő: 2022. február 10.Korcsoport: felsőoktatásban tanulók részére
Ugrás az oldal tetejére