Jelenlegi hely

Használj saját bögrét az eldobható pohár helyett!

"15 nap - 15 lépés" Minitréning a műanyagmentes életért!

5. lépés: Használj saját bögrét az eldobható pohár helyett!

Azt hiszem, megérdemlünk egy kávét az eddigi lépések után! Kivételesen adj magadnak tíz percet és ülj be valahova egy kávéra! Legalább addig, míg elolvasod a mai, sorban az 5. feladatunkat!

Ha már itt tartunk! Nemcsak a PET palackok, de az elviteles kávés és üdítős poharak is túlzottan terhelik környezetünket. Elsőre talán nagyon trendi, hogy mi is olyan eldobható papírtálcában visszük a kávézós poharat, teát és némi sütit, 30 évvel megkésve, mint a 80-as évek irigyelt amerikai filmjeiben, de ugyanannyira környezetszennyező is. 

Mi a gond a papírpohárral?

Az, hogy nem teljesen papír.

A legtöbb kávézóláncnál és gyorsétteremnél a pohár belsejében van egy polietilén műanyag réteg, mely alkalmatlanná teszi arra, hogy egyszerűen feldolgozhassák őket. Újrahasznosított anyagból készülnek, de nem újrahasznosíthatóak újra. A legtöbb profitorientált kávézólánc úgy próbál az ökotudatos fogyasztók kedvében járni, hogy elvitelre szánt poharaikat újrahasznosíthatónak tüntetik fel, pedig sok helyen erről szó sincs.

Fontos a két fogalom között különbséget tenni. Vannak az újrahasznosított anyagból készült poharak, és az újrahasznosítható poharak. Csak a britteknél napi félmillió kávéspoharat dobnak ki. Évente 2,8 milliárd apró kis pohár futja be rövid karrierjét, csak Németországban, de hasonló adatokkal büszkélkedhet Anglia is.

Nem látszik, de az egyszer használatos poharak legalább akkora problémát jelentenek, mint a kávékapszulák, ha nem nagyobbat. Ha kevesebb pohár kerül a szeméttelepekre, azzal csökken az üvegházgáz-emisszió is, hiszen az erjedő szemét metánt bocsát ki magából, ami 22-szer erősebb üvegházhatással bír, mint a széndioxid.

Azért akadnak alternatív ötletek az eldobható kávéspoharak hasznosítására:

Martin Myerschough új poharat tervezett, mely a Frugalpac (fukarcsomagolás) névre hallgat és a hálózatok által használt új papír helyett eleve újrahasznosított papírt vesz alapanyagul. Ő is felvisz a pohár belsejébe egy műanyagréteget -különben a papír ugye átázna-, de állítása szerint ez könnyen leválik, amikor a papír bekerül a feldolgozógépbe. Annak szűrője könnyedén lehántja a polietilénréteget. Myerschough szerint találmánya révén évente 25 000 tonna papír szeméttelepekre kerülését lehetne elejét venni Angliában. Nem utolsó érv az sem, hogy az ő poharának előállítása ugyanannyiba kerül, mint a jelenleg használatos poharaké. De nem ez az egyetlen ilyen ötlet. A kaliforniai Reuse.Reduce.Grow. cég fejlesztése egy olyan papírpohár, amely nemcsak hogy újrahasznosított anyagból készül és lebomlik, de a falába magokat préseltek, így ha elültetik, az ígéret szerint legalább egy növény nő ki belőle.

Mivel helyettesíthető az eldobható kávéspohár?

Ez leginkább a kávézási szokásaidtól függ.

  • Ha függő vagy (mint én), szerezz be egy szétszerelhető, saját, egyedi grafikájú kávésbögrét.
  • Ha csak a munkahelyen kávézol, érdemes a műanyag pohár helyett egy saját kávéspoharat bevinni, és azt használni. Lehet, nem tudod, de akár az automatába is használhatod. Ehhez viszont ne túl magas darab legyen, mert nem fér el jól a kifolyó alatt, és mellémenne a drága nedű.
  • Léteznek tetővel cseppmentesen zárható porcelán darabok is, ha ingadozol az elviteles és az elegancia között.
  • Túl hajtós napokon nagyobb adagokat lefőzhetsz előre is, termoszban magaddal tudod vinni. 
  • A speciálisan kávéhoz kialakított mosható pohár inkább legyen termosz, fontos a hőtartás. A szája legyen jól zárható, és az edény fala a szájánál ne legyen túl vastag. Mindkét esetben a kávé foltokban a ruhádon végzi. Fontos, hogy a tetejét le lehessen csavarni, a könnyű tisztíthatóság miatt. Jó, ha a külsején van egy csúszásgátló sáv, a biztos fogásért. Rengeteg helyen kapható millió modell, 900 forinttól a csillagos égig. 

És a műanyag poharak?

Mindannyian voltunk már egy-egy fesztiválon, de legalább koncerten, ahol a zene ütemére nyugisabb pillanatokba kortyolgattuk a sört, üdítőt, koktélt... de miből? Legtöbbször eldobhatós műanyag poharakból. Ezek sem terhelik kevésbé a környezetet, ha nem kerülnek a szelektív hulladélgyűjtőbe.

Bizonyára elsőre talán megakad mindenki, ha azt javasolnánk, hogy az esti buliba a gondosan kiválasztott öltözéke és a minitatyókája mellé vigyen magával egy poharat a sörnek. Igaza van. Elsőre talán cikinek tűnik, hogy a romantikus csókot hazafelé az újrafelhasználható pohár is végigasszisztálja. A mai tizen- és húszonévesek nem biztos, hogy ráérnek erre. Vagy mégis? Az ökotudatos fesztiválozás is divat lett.

Itt a tizes lista, hogy fel tudj készülni:

1. kulacs

2. fényvédő, nap káros hatásaitól védő krém

3. napozás (vagy leégés utáni, kinek mi) gél vagy krém

4. szúnyog és kullancsriasztó

5. eldobható fa fogkefe és minifogkrém

6. papírzsebkendő (újrapapírból)

7. dezodor (biokozmetikum, "mindenmentes")

8. öko mósószer, mosószappan

9. müzliszelet és rágó

10. óvszer

 

FESZTIVÁLOZZ TUDATOSAN!

... hogy az üres partipoharaddal ne egy teknős partizzon az óceánban a nyár végén!

1. Kerüld a műanyag szívószál használatát!

2. Használj saját kulacsot az eldobható Pet palackok helyett!

3. Gyűjtsd szelektíven a szemetet!

4. Vigyél saját evőeszközt, ne használj eldobhatót!

5. A szendvicseket csomagold újrafelhasználható dobozba vagy méhviaszos kendőbe!

6. Használj saját termoszpoharat a meleg italoknak!

 

Forrás: origo.hu; http://ecolounge.hu; zoldpolc.hu; képek: pixabay.com; zoldpolc.hu; Debrecenimami

 

15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. Mi ez?

4. lépés: Vásárolj csomagolásmentesen, felejtsd el a nejlon zacskókat!

És ők azok, akik segíthetnek Neked:

ITT A TE BEMUTATKOZÁSOD HELYE!

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

Minden évben drukkolunk, hogy idén ne kapjuk el az influenzát, és most már a covid is erre a listára került. Tudtad, hogy az omikron vírus műanyag felületen akár 200 órán keresztül is életképes? 13+1 tipp, amire eddig nem is figyeltünk, hogyan védekezzünk ellene otthon.
100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

Tételezzük fel, hogy te is abba a táborba tartozol, aki nem vesz bolti jelmezt farsangra a gyerkőcnek, hanem magának varr egyet. De tételezzük fel, hogy nem tudsz varrni és ez örökké csak álom marad…
Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Előfordult már veled, hogy bármennyire is szeretted volna, drága gyermeked nem nyitotta ki a száját és nem köszönt ismerősnek, barátnak, szomszéd néninek, bárkinek? Felhúztad magad vagy elfogadtad, hogy ő ilyen és kész? Teveliné Horváth Melinda szakpszichológus véleményét kérdeztük a "nemköszönés" jelenségről.
Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Pályázat típusa: ösztöndíjBeküldési határidő: 2022. február 10.Korcsoport: felsőoktatásban tanulók részére
Ugrás az oldal tetejére