Jelenlegi hely

Ne csomagolj frissentartó fóliával!

"15 nap - 15 lépés" Minitréning a műanyagmentes életért!

7. lépés: Ne csomagolj frissentartó fóliával!

A polietilén alapanyagú műanyag csomagoló, ún. adhéziós fólia, speciális tulajdonsága, hogy kiválóan tapad ragasztó nélkül sima felületeken. Valamivel vastagabb fóliák pedig például elektronikus képernyő szállításvédelmét szolgálják, vagy jelöléscímkeként, reklámmatricaként használják a kirakatokban. A fóliák nyomtalanul leoldhatók és többnyire újrahasználhatók.

De nem így a konyhában, éttermekben kedvelt frissentartó fólia, mely nagy eséllyel NEM újrafelhasználható, hiszen a legtöbbször szennyezett az ételektől. Évekig használtam rutinból én is. Mennyire van létjogosultsága? Nem is gondolkodtam el rajta, hogy az is műanyag, ráadásul annyi alternatívája van, nem is igazán tudom, minek kell.

A frissentartó fóliát leggyakrabban két esetben vesszük elő: ételt fedünk le vele, ami többnyire a hűtőbe kerül ezután, vagy valamit, például szendvicset csomagolunk bele.

A konyhában sok minden átveheti a frissentartó fólia szerepkörét.

TIPPEK:

  • A legegyszerűbb, ha üveg vagy kerámia edénybe teszed az ételt, és arra egy lapostányért borítasz. Így mehet a mikróba is, vagy a sütőbe melegíteni és a legtöbbször még evésre is használhatod a tetején lévő előmelegített tányért. (Mások egy vagyont fizetnek azért, ha nem hideg tányérból akarják elfogyasztani az ételt!)
  • Mintás fém és üvegdobozok, tárolók is kaphatóak, akár egész komplett készletek. Szintén ki lehet velük váltani a hűtőben tárolást, de akár arra is kiválóak, hogy a munkahelyedre vidd benne az ételt.
  • Kaphatóak elaxtikus anyagból készült fedőszettek, gumirozott széllel. Mint egy úszósapkát, ráhúzhatod a tároló tetejére.
  • Szendvicseknek uzsonnáskészletek, vagy egyszerű szendvicstárolók is léteznek.
  • Kítűnő alternatíva a méhviaszos csomagoló: különböző méretű kendők, tasakok, zsákok a szendvicstől a kenyérig, a sajttól a kolbászig mindenhez alkalmasak.

A főzelék, a szendvics, az iskolai uzsonna, ők miben utaznak?

Ugyanilyen kérdőjeles bennem az ennivaló szállítása is. Gondolok arra, hogy gyakran viszünk magunkkal otthonról ételt a munkahelyre, iskolába, utazáshoz; és sokan gyakran vesznek készételt kifőzdékben, vagy szállíttatnak házhoz. Az otthonról indulásnál jóval könnyebb a dolgunk, hiszen mi határozhatjuk meg a mennyiséget és ezzel a tárolóedényt is.

TIPPEK:

  • A felnőtteknek lehet néhány állandó üvegedényük, amiben nemcsak szállíthatják, de melegíthetik és el is fogyaszthatják az ételt.
  • Komplett leveses-főételes-desszertes szetteket is lehet kapni, hozzá tartozó táskával. Ez utóbbi nyilván nem a legolcsóbb variáció, de akár egy klassz ajándék is lehet, hiszen az egészségről van szó!
  • A gyerekeknek nyilván a törhetetlen variációkat választja egy anya, az iskolatáska mellett kisebb is a súlya egy mesehősös műanyag szendvicstároló doboznak vagy méhviaszos tasaknak.

  

/Rozka Alkotóműhely/

/Rozka Alkotóműhely/

A házhoz szállítás vagy vásárlás már nagyobb nehézségekbe ütközhet.

Több helyen jártam már, ahol többszöri kérésre a tulajdonos megengedte, hogy a saját dobozába tegyék a vásárló főzelékadagját, levesét. Kisvárosokban, falvakban még mindig létezik az időseknek ebédhordás, amit a saját éthordójukban oldanak meg.

De mi a helyzet a házhozszállítással? Bizony akadt már olyan, hogy döbbenten tapasztaltam, a meleg ételt az erre alkalmatlan és épp ezért mérgező hatású dobozba hozták ki. Egyszer. Mert többet nem rendeltem. Például ilyenben: 

Káros és „jó” műanyagokról bővebben ITT! Tipikusan ilyen a habosított éthordó doboz (6-os jelöléssel, PS azaz polisztirolból készült. De kaptam már ilyenben télen forró teát, nyáron fagyit, joghurtot, és zöldségestálcaként is találkoztam már vele.

A polisztirollal érintkező élelmiszerekbe sztirol kerül, ezért tanácsos elkerülni!

Nemcsak rákkeltő, hanem káros hatással van az idegrendszerre is és irritálhatja a bőrt. Ezt az anyagot a WHO nemzetközi rákkutató intézete lehetséges rákkeltő anyagként tartja számon, ami a hormonháztartásba is beleszólhat, és a termékenységet is befolyásolhatja. Hosszú távú használatuk már kis mennyiségben is idegrendszeri, vérképzésbeli elváltozásokat eredményezhet, emellett rákkeltőek is.

De ilyen káros anyag az 1-es kóddal jelölt PET is, azaz polietilén alapanyagú dobozok is. Ezekben az italokon kívül egyéb élelmiszerek, szószok, öntetek, porok, joghurt és tejes ételek, de még gyógyszer is kerül.

 

Forrás: wikipédia kép: debrecenimami, smashedpeasandcarrots.com, facebook.com/Rozkaalkotomuhely, 

15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. Mi ez?

6. lépés: Gyűjtsd szelektíven a szemetet!

És ők azok, akik segíthetnek Neked:

ITT A TE BEMUTATKOZÁSOD HELYE!

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére