Jelenlegi hely

Cseréld le a műanyag fogkefédet fára.

"15 nap - 15 lépés" Minitréning a műanyagmentes életért!

9. lépés: Cseréld le a műanyag fogkefédet fára!

Az elmúlt napok húzósabb lépései után ma könnyített feladat vár Rád, csak egy fogkefe. Hogy mégis miről lehet írni a természetes vagy lebomló fogkefékről egy oldalon át? Én sem gondoltam volna, mennyi féle kérdéskört végig kell járni ahhoz, hogy kiválaszthasd a számodra ideálisat.

De mi a gond a fogkefével? Nem elég, hogy fogat mosok?

A szájápolás egyik hatékonysági fokmérője a jó fogmosási technika mellett a fogkefék rendszeres cseréje. Ha egy ember évente legalább négy fogkefét használ el, akkor nem árt, ha a fogkefe gyorsan és biológiailag lebomlik, mert földnyi ember szorozva néggyel, az rengeteg szemét.

Sajnos a tudomány jelenlegi állása szerint a műanyag kefék soha nem fognak lebomlani. Így vagy elégetjük őket, vagy alkotó elemeivé vállnak valamelyik mega szeméthegynek a Csendes-óceánon.

Ki kell váltani a műanyagot valami biológiailag lebomló anyaggal.

Két lehetőség merül fel első körben: a fa és a bambusz. A fához képest a bambusz jóval több előnyös tulajdonsággal rendelkezik:

  • nem kell trágyázni;
  • az egész növény antibakteriális;  
  • nagyon gyorsan (2-3 év) szokatlanul nagyra nő (akár 30-40 méter), ez akár napi 10 centit is jelenthet. Azaz két nap alatt kinő a 20 cm-nyi fogkefeméret.

A fő problémát, lebomlás szempontjából a sörték jelentik: jelenleg egyetlen 100%-ban lebomló anyag van, amiből sörtéket készítenek: a sertésszőr.

2015-ben jelent meg a Brush with Bamboo fogkeféje, amelynél 62%-ban ricinusolajból készül a sörte, a maradék pedig műanyag. Öszvér megoldás, ugyan nem lebomló, de legalább újrahasznosítható.

A legtöbb gyártó viszont igyekszik a legolcsóbb, mégis természetközeli lehetőséget megragadni. Ez pedig az úgynevezett Nylon-4. Ezt állítólag kőolajból készítik, ami a tanulmányok szerint laboratóriumi körülmények között lebomlik. Ugyan az óceán jéghideg vize nem rendelkezik a szokványos laboratóriumi paraméterekkel, így kétségeink is jogosak.

Természetes, natúr fogkefe a fa nyelű, disznósörte kefével. A nyele olajozott bükkfa, a fogkefe rendeltetésszerű használat mellett akár 10-12 hónapig is használható! Ehhez fontos, hogy semmiképp sem szabad teljes erőből sikálni vele a fogadat, mivel attól hamar szétterülnek a sörték és használhatatlanná válik a fogkefe, gyengédebb fogmosással is tökéletesen megtisztíthatod a fogaidat (és a fogzománc sem sérül)! a 3 havi csere helyett elég fertőtleníteni.

Visszanyúlhatunk még az ősi időkbe, létezik még egy természetes fogkefe: a Salvadora Persica fa gyökerét vagy ágát használják fog tisztításra. A Siwak, más néven a Miswak, több laboratóriumi vizsgálat is kimutatta, hogy legalább 10 olyan vegyi anyagot tartalmaz, mely pozitív hatással van fogaink egészségére. Fluoridok, kalcium, kloridok, kén, nátrium karbonát, foszfor, C-vitamin, szalicilsav, szaponinok és flavonoidok. Ezért nem is szükséges a fogkrém használata. Rendkívül hatékony fehérítő hatása ragyogóan eltávolítja a kávé vagy dohány okozta foltokat a fogakról.

Több webáruház kínálatában megtalálod a fent említett termékeket. Áruk 1500 Ft-tól 3000.- Ft-ig terjed darabonként, lelőhelytől függően. Tőlünk nyugatabbra található országokban jóval nagyobb hagyománya van a lebomló fogkefének, így a kínálat is szélesebb, az áruk pedig alacsonyabb.

 

Forrás: origo.hu; http://ecolounge.hu; zoldpolc.hu; képek: pixabay.com; zoldpolc.hu; Debrecenimami

 

15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. Mi ez?

8. lépés: Kerti parti, gyerekzsúr tartós dekorációból!

És ők azok, akik segíthetnek Neked:

ITT A TE BEMUTATKOZÁSOD HELYE!

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

Minden évben drukkolunk, hogy idén ne kapjuk el az influenzát, és most már a covid is erre a listára került. Tudtad, hogy az omikron vírus műanyag felületen akár 200 órán keresztül is életképes? 13+1 tipp, amire eddig nem is figyeltünk, hogyan védekezzünk ellene otthon.
100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

Tételezzük fel, hogy te is abba a táborba tartozol, aki nem vesz bolti jelmezt farsangra a gyerkőcnek, hanem magának varr egyet. De tételezzük fel, hogy nem tudsz varrni és ez örökké csak álom marad…
Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Előfordult már veled, hogy bármennyire is szeretted volna, drága gyermeked nem nyitotta ki a száját és nem köszönt ismerősnek, barátnak, szomszéd néninek, bárkinek? Felhúztad magad vagy elfogadtad, hogy ő ilyen és kész? Teveliné Horváth Melinda szakpszichológus véleményét kérdeztük a "nemköszönés" jelenségről.
Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Pályázat típusa: ösztöndíjBeküldési határidő: 2022. február 10.Korcsoport: felsőoktatásban tanulók részére
Ugrás az oldal tetejére