Jelenlegi hely

Hasznosíts újra!

"15 nap - 15 lépés" Minitréning a műanyagmentes életért!

15. lépés: Hasznosíts újra! 

Mindenki alkotott már egy régi, eredeti funkcióját vesztett tárgyból valami más, újra hasznos eszközt. Lehet ez egy hosszú ujjú ingből rövid ujjú, vagy desszertes dobozból irattartó vagy díszdoboz, sokszor nem is újrahasznosításként, hanem csak javításként gondolunk rájuk. Nagyanyám, mikor nagypapa ingén a kikopott gallért kifordíttatta a szabóval, nem tett mást, csak újrahasznosított.

Ha igazán bevetnénk a kreativitásunkat, rengeteg szemétté váló tárgynak adhatunk egy újabb esélyt.

Recycling, upcycling… de mi a különbség?

A recycling szintén egy, az utóbbi években a környezettudatossággal kapcsolatban divatba jött szó. De mit takar? Az angol-magyar szótár szerint újrafeldolgozás, újrahasznosítás, visszakeringetés.

A recycling, a hulladékok anyagukban történő újrahasznosítása. Leginkább a szelektív hulladékgyűjtés- és feldolgozást jelenti, mint pl.  a PET-palackok gyűjtése és alapanyagként történő újbóli felhasználása, majd újabb PET-palackok gyártásához.

Az átlagembernek az újrahasznosítás témaköre tágabb értelemben vett és nincs teljes mértékű egyetértés a fogalmak használatát illetően. 

Létezik még az upcycling fogalom – melyet sokan összekevernek a recycling-al.

Az upcycling több: egy adott hulladékként kezelendő anyagból valami olyat alkotnak, amely értéktöbblettel bír; többel, mint csupán az alapanyag maga. Erre jó példa a PET-palackból pulóver készítése. Ez utóbbi egy fokkal tudatosabb szemléletmód, átugorja a hulladék kezelési fázist, pénzt takarítva meg a speciális hulladék tárolás, szállítást és elhelyezést kikerülésével.

Maradékbazár

Léteznek már olyan központok is, melyek „elosztó helyként”, illetve áruházként üzemelnek: az angolszász országokban terjedt el leginkább ezek az ún. scrapstore-ok (az angol ’scrap’ szó jelentése maradék, selejt, darabka), hogy ezekben a maradékbazárokban a legkülönfélébb jellegű – gyártási folyamatokból származó – hulladékanyagok érhetők el.

A különböző, főleg könnyűipari ágazatokban a termelés során keletkezett „felesleg” pl. papírhulladék a nyomdából vagy textilmaradékok egy varrodából az alapanyagai a tárgykészítésnek. Ez főként egyéni szinten valósul meg, folyamatosan növekszik azon vállalkozások száma, amelyek a különféle maradékanyagokat használják fel, hogy használati tárgyakat készítsenek.

Ezekben az üzletekben általában egy bizonyos összegű tagdíj fejében lehet hozzájutni az anyagokhoz. Ez a megoldás a körkörös gazdaság egyik elemét is jelenti, hiszen mindkét fél nyer az „üzleten”:

  • a gyártóknak egyrészt nem kell komoly összegekért hulladékként kezelni és elszálltatni a gyártási maradékot.
  • a másik oldalról pedig a felhasználóknak is ideális, hiszen egy gyűjtőhelyen juthatnak hozzá számos alapanyaghoz jóval olcsóbban, amelyeket akár iskolás csoportok technika órájához vagy kreatív klubok foglalkozásaihoz is igénybe lehet venni

A Humusz Szövetségnek is létezik már ez az új környezetvédelmi programja "Maradékbazár" néven. A maradékokat képező gyártókat és a felesleget felhasználni tudó pedagógusokat, kreatív szakkör vezetőket, upcycling művészeket köti össze.

Redesign és repurpose – művészet?

Magyarországon is terjedőben van az upcycling szemléletmód, jellemzően egyéni alkotók foglalkoznak ezzel. Többek között bőr-, valamint textilmaradékokból, újságból és magazinokból, autógumiból, farmerből, bakelit lemezből, kávékapszulából, kiszuperált biztonsági övekből, autórészekből, akáre lyukas gumimatracból is készülnek alkotások. És ez csupán csak pár alapanyag, amellyel számtalan redizájn művész dolgozik.

Redizájn művésznek nevezik az olyan alkotókat, akik a fenntarthatóság és környezetvédelem jegyében bizonyos alapanyagokból (akár maradékanyag, akár kész használati tárgy) új alkotásokat készítenek.

Az upycling fogalmához szervesen kapcsolódik a repurpose fogalma. A repurpose lényegében azt a folyamatot – sőt, inkább szemléletmódot – jelenti, amikor egyes tárgyaknak vagy anyagoknak új „életcélt” adunk. Ilyenre jó példa, amikor egy régi gyümölcsös rekeszből éjjeli szekrényt készítünk. Tehát az upcycling és a repurpose azonos szemléletmódra épül, azonban míg az upcycling maradékanyagokkal dolgozik, esetleg egy tárgy feldolgozását követően jut alapanyaghoz, addig a repurpose egy adott tárgyat változatlan formájában használ fel egy eltérő célra.

Hogyan vágj bele?

Gombamódra szaporodnak a neten a felújított bútorokról, kiselejtezett tárgyak készítéséről a videók, bloggoldalak, workshopok. Elegendő egyet megnézned, és attól a pillanattól dobálja fel a kereső a többit.

Képes ötlettár háztartásokban is fellelhető anyagokból

A textil a legbámulatosabban használható anyagok egyke. Akinek van egy varrógépe, az már mindent el tud készteni a ruhától a gyerekjátékig, határ a saját fantáziája. Kifejezetten szeretek turkálókban vásárolni, mert sokkal klasszabb alapanyagokat találni, sokszor olcsóbban mint egy méteráru boltban. Persze, gyakran egy nagyobb ruhából kell kiszabni, ami néha több feladatot ad, mint egy vég anyag.

Textil

Köszönet a képekért a debreceni Adománylerakatnak

Konzerv doboz

Íme egy ötletadó cikk az elinduláshoz, ha még sosem csináltál konzervdobozból semmit.

Papírtekercs, cipősdoboz, kiselejtezett műanyagdobozok, mosószeres flakonok, PET palackok…

További ötletadó képek itt

Fém reszelő, szűrő, gereblye, evőeszköz, söröskupak..

További ötletadó képek itt

Tálcák, fadobozok

További ötletadó képek itt

 

Forrás: humusz.hu; greenfo.hu; korkorosgazdasag.hu Kép: demilked.com/plastic-bottle-caps-art-mary-ellen-croteau

 

15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. Mi ez?

14. lépés: Válts környezetbarát tisztítószerekre!

És ők azok, akik segíthetnek Neked:

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
Ugrás az oldal tetejére