Jelenlegi hely

Válts környezetbarát tisztítószerekre!

"15 nap - 15 lépés" Minitréning a műanyagmentes életért!

14. lépés: Válts környezetbarát tisztítószerekre!

A mosás titkai

Általánosságban elmondható, hogy a megfelelő tisztaságú ruha és a mosóhatás elérése nem a márka kiválasztásán múlik, hanem sokkal inkább a mosási és szárítási módszereken:

- A forgalomban lévő mosóporok adagolási útmutatói túl sok mosópor használatát (125 ml -200 ml) javasolják egy átlagos mosáshoz. A tapasztalat azt mutatja, hogy ez a mennyiség (a vízkeménységtől függően) akár 50 ml-re is csökkenthető.

- Gyakori probléma, hogy a mosópor egy része nem oldódik fel, és beleül a ruhák szálaiba, leülepszik a mosógép réseiben, a dob alján. Ez mosóporveszteség, környezetkárosító és egészségtelen is, nem távolítja el a szennyeződést, és feleslegesen szennyezi a vizeket. Hogy ez ne forduljon elő, oldjuk fel a mosóport egy kis adagolóedényben, amit a ruhákhoz adhatunk, vagy csomagoljuk be egy konyharuhába, és tegyük közvetlenül a mosódobba! 

- Ha tehetjük, szárítsunk a szabadba, a napfény fertőtlenít és fehérít.

- A gyűrődésmentes teregetés, a ruhák ’kicsapkodása’ teregetéskor, az ingek vállfán szárítása sokszor feleslegessé teszi, de mindenképpen megkönnyíti a későbbi vasalást.

Egy városban élő ember, egy iskolás gyerek átlagos napja után a ruhái nem lesznek igazán koszosak, pl. egy autószerelő vagy lakatos ruháihoz képest. A mosási program beállításakor vegyük ezt is mindig figyelembe.

Mi van a mai mosószerekben?

Míg dédanyáink hamuzsírt használtak a ruhák tisztításához - megjegyzem a gyógyszertárban kapható ma is - , ma már az enzimeké a főszerep. A mai mosószerek megközelítőleg öt-tizenötféle összetevőből állnak, és ez a szám csak egyre nő.

Hogy mi minden van egy mosóporban és miért?

 • enzimek „feldarabolják” a szennyeződéseket, elősegítve, hogy az összetevők eltávolítsák azokat a textíliából; pl. a proteázok a vér, fű, húslé és gyümölcsfoltokat bontják le, a lipázok a zsíros, olajos piszokok eltávolításában segítenek.
 • celluláz a szövet bolyhainak mikroszálait bontja le, így a ruha tapintása puhább, fényesebb lesz.
 • felületaktív anyagokat melyek összekötik a vizet és a szennyeződést;
 • leoldó szert, mely elengedhetetlen a szennyeződés megkötése után a felülaktív anyagok eltávolításához a textíliából;
 • fehérítőanyagok: aktív oxigén és optikai fehérítők; ezek legtöbbször szerves peroxid-vegyületek, hatvan fok felett az oxigén roncsolja a vér-, bor-, és gyümölcsfoltokat, elpusztítja a kórokozókat, fertőtlenít. Az optikai fehérítők megkötődnek a textílián, elnyelik az ibolyántúli sugárzást, kék fényt bocsátanak ki, ezáltal fehérítik a ruhákat, de ez nincs összefüggésben tisztasággal.
 • színvédő anyagokat is tesznek Színes ruhákhoz készült mosóporokba, ezek különböző kémiai anyagok keverékei, amelyeket a mosóporgyártó cégek különböző keverési arányban alkalmaznak. Bár egyre több a modern, bőrbarát, semleges kémhatású mosószer, adalékai nem tudnak maradéktalanul lebomlani, terhelik a környeztet, nehezen mutathatóak ki a szennyvizekben.
 • foszfát a vízlágyításhoz; a baj vele az, hogy a természetes vizekben tápanyag a vízinövényeknek, melyek így elfogyasztják a vízben oldott oxigént, oxigénhiány alakul ki, a vízi élőlények pedig elpusztulnak. A mosószer hét százalékos foszfáttartalomig tekinthető foszfátbarátnak. A foszfátot sok esetben zeolittal helyettesítik, ami kevésbé ártalmas a környezetre.

Egy mosópor sem mos fehérebbre a többinél, az átlagos, hétköznapi kosszal azonban mindegyik jól megbirkózik. Környezetvédelmi szempontból is csekély a különbség, de a márkás termékek előállítói jobban vizsgáznak társadalmi felelősségtudatból, mint az olcsó mosóporokat kínáló cégek.

Alternatívák, hogy a mosás környezetbarát legyen

 • mosószóda (nátrium-karbonát) általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. Igen kis mennyiség is elegendő belőle. Áztatáshoz 15 liter vízhez kb. 1-2 evőkanál mosószódát adjunk. Ha mosóporunkhoz mosószódát keverünk, kevesebb mosópor, az ajánlott mosóporadag akár egyötöde is elegendő. Ajánlott adagolás: 50 ml mosópor + 50-100 ml mosószóda. Fehér ruhához elég csak fehérítő só hozzá, színes ruhához egy kis reszelt (epe) mosószappan
 • Készíthetünk mosószappanból szappanpelyhet sajtreszelő segítségével - ezzel a mosóport lehet helyettesíteni. A szappanpehely gyapjúkímélő mosásra is alkalmas. Az élővizekben teljesen lebomlik, ezért a mesterséges detergensekhez képest környezetkímélő.  Mosószappant bármely illatszerboltban beszerezhetünk.
 • A szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát) hatásában a mosószódához hasonlít, de annál gyengébben lúgos, vízben jól oldódó fehér por.
 • Az utolsó öblítővízbe keverve az ecet lágyítja a mosott ruhát, és élénkíti a színeit. Az öblítőtartályba az előzőleg vízzel háromszorosára hígított 20%-os ecetet önts, a jelzés szerint vagy egy csészényit.
 • A fa elégetése után keletkezett hamut vízzel összekeverve lúgos oldatot kapunk, amely kiválóan alkalmazható ruhák tisztítására. 
 • Az indiai mosódió a szappanfafélék családjába tartozó Sapindus mucorossi (Soapnut tree-ang.) termése. Ezek a trópusi és szubtrópusi növények a bennük található különleges anyagnak, a saponinnak köszönhetik nevüket. A saponin vízzel érintkezve habzani kezd, és úgy hat, mint a szappan. Ez a jelentős mosóerővel rendelkező anyag rendkívül nagy koncentációban (14%) és kiváló minőségben található meg a szappanfa termésének héjában. A fa természetes élőhelye Dél-India, ahol már évszázadok óta termesztik és használják termését. A saponin zsíroldó hatásának köszönhetően eltávolítja a szennyeződést a textíliából, anélkül, hogy a színek veszítenének élénkségükből, vagy kár keletkezne az anyag szerkezetében. A mosódió nem tartalmaz agresszív, környezetszennyező és bőrirrtáló, allergizáló foszfátokat és tenzideket. Használata megfontolandó, hiszen eredeti élőhelyétől több száz kilométerre kell szállítani.
 • A vadgesztenye könnyen lebomló mosószer, a mosásban is jól teljesített, ökológiai lábnyoma pedig töredéke a másik kettőnek. Míg a mosódió Indiából, a mosószóda főleg Németországból érkezik (hazánkban nem gyártanak), a gesztenye itthon is (ingyen) szedhető. Úgy tűnik, a gesztenye egyetlen hátránya, hogy szezonális és könnyen bepenészedik, ezért nehéz nagyobb mennyiséget tartalékolni belőle.

Ha érdekel, hogy hogyan mossunk velük, olvasd el ezt a cikket.

És azok a piszkos anyagiak?

Mosódiós vagy vadgesztenyés, mosószódás mosásnál közepes hőfokon, színes, átlagos szennyezettségű ruhát véve alapul, öblítőt, fehérítőt nem használva egy mosás ára kb. 15-18 Ft a víz- és áramköltségtől eltekintve.

A környezetbarát mosásról részletesebben egy korábbi cikkünkben itt olvashatsz.

 

A tavaszi nagytakarítástól a nyers húsos vágódeszkáig: a takarítás másképpen

A takarítószerekkel csak a házon belüli felületeket tesszük tisztává, de a környezetünk tudatosan szennyezzük, ha nem könnyen lebomló, környezetbarát szereket használunk.

Ráadásul ezeket nem is mindig kell külön speciális boltokban keresni: ecet, citrom, szódabikarbóna, forró víz… ugye akad otthon nálatok is?

A takarítószerek piszkos kis titkai

 • Ablaktisztítók: kis mennyiségű, de jó mosóhatású felületaktív anyagot, az üveg száradását gyorsító komponenst és vizet tartalmaznak.
 • Fertőtlenítők- és vécétisztítók: többnyire klór- és oxigéntartalmúak, így nem csak fertőtlenítenek, de fehérítenek is. Erősen mérgező formaldehidet, fenolt, krezolt stb. is tartalmazhatnak.
 • Triklozán: antibakteriális hatásáról ismert gombaölő felhalmozódik azember szervezetében, és lehetséges rákkeltő. A fertőtlenítőként használt fenol (phenol) és krizol (cresol) bizonyítottan rákkeltő, és már kis mennyiségben is hasmenést, hányingert okoz, rendszeres használata pedig károsítja a májat és a vesét.
 • Vízkőoldószerek: erősen maró anyagok (pl. sósav, hangyasav, szalmiákszesz). A vízből kicsapódott kalcium- és magnézium-karbonátot oldják fel. Károsítják a környezetet, felborítják a mikrobiológiai egyensúlyt.
 • Mosogató és lemosószerek: összetételük és hatásuk alapján a mosószerekhez állnak legközelebb. A mosogatószerek fő alkotórészei a felületaktív anyagok (tenzidek), amelyektől az edény cseppmentesen szárad, valamint a vízlágyító hatású foszfátok, illatosító anyagok és kézvédő adalékok. Ez utóbbiak a tenzidek bőrt szárító, bőrzsírt oldó hatását hivatottak ellensúlyozni. A lemosószerek különféle anyagok tisztítására szolgálnak, ezért összetételük a kezelendő felülettől függ. Nagyrészt folyékony halmazállapotban kerülnek forgalomba, oldatok, szuszpenziók formájában, a súrolószereket még finom szemcsékkel is dúsítják. Általános követelmény a semleges kémhatás.
 • Padlóápoló szerek: általában viaszt tartalmaznak: méhviaszt, mesterséges viaszt és paraffinszármazékokat, illetve ezek keverékeit. A fényesítő hatású anyagok eloszlatását oldószerek (benzin, terpentin stb.) segítik.
 • Tűzhelytisztítószerek: rendszerint maró hatású anyagokat (pl. marónátron) tartalmaznak, amelyek mérgezőek.

 

Környezet- és egészségbarát alternatívák

 • Citromlé: gyenge, természetes sav. Fehérítőszerként, vízkőoldóként, fémtisztítószerként használhatod.
 • Mosószóda (nátrium-karbonát): általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. Igen kis mennyiség is elegendő belőle. Szennyes edények, tárgyak áztatásához 15 liter vízhez kb. 1-2 evőkanál mosószódát adjunk. Általános le- és felmosószer: egy liter forró vízhez három evőkanál mosószóda. Erősen szennyezett felületek tisztítására: egy liter forró vízben oldjunk fel egy evőkanál mosószódát. Leégett edények mosogatásához: 5 liter forró vízben egy evőkanál mosószódát oldjunk fel.
 • Szódabikarbóna (nátrium-hidrogénkarbonát): hatásában a mosószódához hasonlít, de annál gyengébben lúgos, vízben jól oldódó fehér por. Élelmiszerüzletekben 50 g-os vagy gyógyszertárakban 200 g-os kiszerelésben szerezheted be. Mosdó, kád, csempe, wc-csésze tisztításakor nedvesítsük be a tisztítandó felületet, majd szórjunk rá szódabikarbónát, hagyjuk hatni 5-10 percig, majd töröljük le nedves ruhával!
 • Ecetsav: remek vízkőoldószer, de akár fertőtlenítésre is alkalmas. A háztartásokban alkalmazott, hígított ecet a környezetre nem ártalmas. Az ecet természetes vízkőoldó, forró vízzel kombinálva tovább növelhető a hatása. Ellentétben a szintetikus anyagokkal a szennyvízbe jutva lebomlik. Nem utolsó sorban olcsóbb, mint más bolti csodaszerek. Fenti tulajdonságai miatt sokan használják a háztartásban: vízforralóba és kávéfőzőbe öntik, vagy csempét, mosdókagylót tisztítanak vele. A mosógép vízkőtlenítésére is gyakran bevetik: 10%-os ecettel pár havonta végzett öblítő mosás fertőtlenít, szagtalanít.
Ha már a fertőtlenítésnél tartunk! Sok kisgyerekes családban napi szinten tartott feladat a gyerekek fertőtlenítős szapannal való kézmosatása. A reklámokkal ellentétben a rendszeres fertőtlenítőszerek alkalmazása csak ritkán indokolt igazán. A gyermekkori steril környezet fokozza az allergia kialakulásának esélyét.

Javaslatok:

 • Kerüljük a fertőtlenítő szerek gyakori és rendszeres használatát! Ha mégis szükség van rájuk, akkor tartsuk be a csomagoláson lévő használati útmutatót!
 • Ne feledjük: a forró víz szinte minden kórokozót elpusztít!
 • A konyhasó és az ecet keveréke nagyszerűen tisztít és fertőtlenít.

Minden emberi lakókörnyezetnek és háziasszonynak megvannak a kardinális pontjai, aminek a takarítása fontos, de sok bosszúságot, fáradtságot is tud okozni.

Ilyenek például a makacs vízkőfoltok a mosdókagylón, WC-csészén

 • Nedvesítsük be a WC-t, és kenjük be a lerakódást bórax és citromlé keverékével! Hagyjuk rajta 2 órán keresztül, majd alaposan keféljük át!
 • Vízköves zuhanyfej tisztításához tölts meg egy kis, lyukmentes műanyag zacskót háztartási ecettel, és lógasd bele a zuhanyfejet! A zacskó száját rögzítsd gumival, és a zuhanyfejet hagyd ázni legalább egy óráig! Majd szedd le a zacskót, öblítsd le a zuhanyfejet!
 • Vízköves felületekre (mosogató, mosdó, kád, WC stb.) permetezz ecetet vagy citromlevet! Hagyd hatni 30 percig, dörzsöld át szivaccsal, majd öblítsd le tiszta vízzel!
 • Készíts pasztát szódabikarbóna és víz keverékéből! Nedves ronggyal vagy régi fogkefével kendd be a vízköves részeket! Hagyd hatni 30 percig, dörzsöld át szivaccsal, majd öblítsd le tiszta vízzel!
 • Az eltömődött, vízköves csapot csavarozd le, és tedd ecetes vízbe egy éjszakára. Ha fémből készült, át is forralhatod ecetes vízben.

Felmosás, padlótisztítás

 • Portalanítani elég tiszta vízzel, vegyszert használni csak zsíros szennyeződésnél (pl. konyhában) szükséges.
 • Általános le- és felmosószer: egy liter forró vízhez 1,5 kanál szódabikarbóna vagy egy evőkanál mosószóda.
 • Padló vízkőtelenítése szerencsére ritkán, például a fürdőszobában lehet szükséges, ecetes vízzel.
 • A viaszos padló megtisztítására használjunk hideg teafőzetet!

Ablak- és tükörtisztítás

 • Ablak, tükör legkönnyebben forró, ecetes vízzel tisztítható.
 • Ha kevés alkoholt is teszünk az ablakmosó vízbe, az portaszító réteget képez.
 • Konyhában az ablakra rakódott zsíros szennyeződést langyos, mosogatószeres vízzel távolítsuk el.
 • Vágjunk ketté egy nyers, meghámozott burgonyát, és dörzsöljük le ezzel a piszkot az ablaküvegről, öblítsük utána le vízzel és dörzsöljük szárazra!
 • A rászáradt légypiszkot hideg teába, vagy fölözött tej és hideg víz egyenlő arányú keverékébe mártott puha ruhával moshatjuk le.
 • Kipróbálhatjuk a mikroszálas tisztítókendőket (a legtöbb drogériában már kaphatóak), amelyekhez sokkal kisebb mennyiségben, vagy egyáltalán nem szükséges tisztítószereket használni.

Természetes fertőtlenítők a konyhában

Az élelmiszer eredetű betegségek (pl. E. coli) megelőzéséhez fontos, hogy betartsuk a megfelelő higiéniai előírásokat a konyhában. Ezt a feladatot természetes tisztítószerekkel is tökéletesen elláthatjuk.

Alapvető tennivalók az élelmiszer eredetű betegségek elkerülésére:

Hússal és tojással való foglalkozás előtt és után meleg, szappanos vízzel moss kezet!
Használj külön vágódeszkát a zöldségekhez, sajtokhoz, tojáshoz és húshoz, péksüteményekhez, hogy elkerüld az átfertőződést!
A régóta használt, karcolásokkal teli vágódeszkát cseréld le (a barázdákban baktériumok bújhatnak meg)! Környezetkímélő, ha van módod átcsiszolni a deszkát és a pórusokat lenolajjal lezárni. Kevésbé sérülékeny így.
A leveles zöldségeket többször is mosd, és öblítsd át!

Egy nagy fertőtlenítő konyhatisztításhoz:

Használj hidrogén-peroxidot és ecetet (mindkettő hatásos fertőtlenítőszer)!
A Virginia Műszaki Intézet és Állami Egyetem tanulmánya szerint a szalmonella, a (vérhast okozó) shigella és az e. coli baktériumok eltávolításának biztonságos eszköze a 3%-os hidrogén-peroxid és a hígítatlan fehér ecet.
A két folyadékot öntsd két külön fújófejes flakonba, és közvetlenül egymás után permetezd be a felületet velük. Zöldségeket, gyümölcsöket, valamint konyhai felületeket (vágódeszkát és munkafelületet) is fertőtleníthetsz ezekkel.

 

Forrás tudatosvasarlo.hu; fogyasztok.hu; hulladekboltermek.hu

 

15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. Mi ez?

13. lépés: Óvakodj a mikroműanyagoktól!

És ők azok, akik segíthetnek Neked:

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Képregény, táblakép, futás... a közös pont: a Himnusz

Képregény, táblakép, futás, ismeretlen szerelmes ... a Himnusz és Kölcsey titkai

Gondolnád, hogy január 22-én ünnepeljük a Himnusz születésnapját? És azt tudtad, hogy képregény is készült belőle? Vagy azt, hogy Kölcsey nem is tartotta jó versnek?
23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek
Ugrás az oldal tetejére