Jelenlegi hely

15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. Tarts velünk!

Szelektív hulladék gyűjtés. Műanyagmentes élet. Zero Waste. Manapság oly divatos szavak ezek. Valami újabb divathullám? A csapból is ez folyik....mondhatnánk stílusosan, azonban ez az új divat, nem tekinthető divathóbortnak. Sőt. A csapból valóban műanyag folyik lassan. Rajtunk múlik, hogy így lesz-e vagy teszünk ellene. Tarts velünk!
"15 nap - 15 lépés" Műanyagmentes Élet Minitréning a Debrecenimamival

Saját magunk is folytonosan keressük az új és hatékony ötleteket. Tapasztalatainkból készült egyes cikkeinek nagyon nagy sikere volt, látszik, hogy sokunkat foglalkoztat a téma.
Frissített tartalommal egy 15 lépésből álló öntréningen keresztül szeretnék segíteni és arra buzdítani mindenkit, hogy változtasson. Aki elkezdte a változtatásokat, gondolja újra, mennyi mindent tehet még, és hogy nem is volt olyan nehéz idáig eljutni. Nem kell, és nem is lehet egyszerre mind a 15 változtatást a családunk életébe integrálni. De ha elkezded, és kis lépésekben a fele sikerül, már többet tettél, mint tavaly ilyenkor.

A 15 lépés:

1. lépés: Eldobható palack helyett használj saját kulacsot!

2. lépés: Kerüld a műanyag reklámtáskák használatát!

3. lépés: Felejtsd el a műanyag szívószálat!

4. lépés: Vásárolj csomagolásmentesen!

5. lépés: Használj saját bögrét az eldobható pohár helyett!

6. lépés: Gyűjtsd szelektíven a szemetet!

7. lépés: Ne csomagolj frissentartó fóliával!

8. lépés: Kerti parti, gyerekzsúr tartós dekorációból!

9. lépés: Cseréld le a műanyag fogkefédet fára!

10. lépés: Ne használj fültisztító pálcikát és eldobható borotvát!

11. lépés: Eldobható betét helyett válassz moshatót!

12. lépés: Eldobható pelenka helyett válassz moshatót!

13. lépés: Óvakodj a mikroműanyagoktól!

14. lépés: Válts környezetbarát tisztítószerekre!

15. lépés: Hasznosíts újra!

Műanyagmentes Július - Plastic Free July

2011-ben indult útjára Nyugat-Ausztráliából ez az egy hónapos nemzetközi kampány, melynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, milyen sok felesleges, egyszer használatos műanyag vesz körül bennünket. Napjainkban egyre többen ismerik fel a műanyag okozta környezetszennyezést, annak káros következményeit, és egyre többen csatlakoznak ahhoz az "életstílushoz", amelyet Zero Waste, azaz hulladékmentes életnek is nevezhetünk. 

Bevallom első körben szerettünk volna számos sokkoló tényt és adatot közzé tenni arról, mekkora vesztésre áll emberi társadalmunk a szeméttel vívott harcban (amely helyzetet, mi magunk teremtettünk) , de rájöttünk felesleges, mert mindenki tudja, nap mint nap látja, hogy mi a helyzet. Mindannyian találkoztunk már útszéli szemétdombokkal vagy a Tisza árterületén felhalmozódó hulladékkal, amelyek belerondítottak a családi kirándulásba, esetleg a vizitúrába. Ez a szemét a mi élővizeinket, ivóvizeinket szennyezi, aztán meg sem áll a világ másik végéig, ahol egy hal vagy egy madár gyomrában végzi. Ha szereted a horrortörténeteket, ITT találsz néhány sokkoló videót.


 

Mi, Debrecenimamik ezzel a 15 lépéses Minitréningünkkel csatlakoztunk a világ műanyagmentessé tételéhez !

Csaltakoztunk, mert úgy gondoljuk néhány kisebb-nagyobb változtatással sokat tehetünk környezetünkért és magunkért, ha életünkből lépésről-lépésre elhagyjuk az egyszerhasználatos műanyagokat.

15 napon keresztül 15 kis lépésben

ahhoz adunk neked segítséget, hogy egyszerűen, fokozatosan, apró lépésekkel egyre könyebben sikerüljön elhagyni azokat a műanyag termékeket,
amelyek eddig, néhány percig ugyan, de az életed részét képezték
.

De hogyan tegyük ezt a mindennapokban? Nem arról van szó, hogy mostantól mindentől azonnal szabaduljunk meg, ami műanyagból készült! Hiszen a fogyókúra is akkor a leghatékonyabb, ha lassan olvadnak le a felesleges kilók. A lényeg az, hogy csökkentsük azoknak a műanyagoknak a számát életünkben, melyeket csak pár percig használunk és megfelelő alternatív módszerekkel helyettesítsük őket.

De hogyan csináljam? Nincs rá időm! A gyerekek mellett sosem érem utol magam!...

hányszor hangzottak el ezek a mondatok mindannyiunktól! Műanyagmentessé válni nem lehet 15 nap alatt, de elindulni az úton igen! Cél tehát: csökkentsük a műanyag szemét mennyiségét. Anyukák által összeállított 15 napos minitréningünkkel szeretnénk segíteni Neked, hogy a hétköznapi apróságokban is észrevegyük a műanyagot és helyette hatékony és olcsó megoldásokkal  helyettesítsük. Mindez bonyolultnak hangzik, és talán az is lesz, egészen addig míg szokássá nem válik, amíg életed része nem lesz, amikor magától érthetődően veszed elő a textil szatyort, vagy a kulacsod.

 15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. 

Hajrá! A kávé és türelem legyen Veled!

 

És ők azok, akik segíthetnek Neked:

ITT A TE BEMUTATKOZÓD HELYE!

 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Annyi mindent el akarok még mondani, és annyi mindent át akarok még élni veled.- levél a lányomnak

Annyi mindent el akarok még mondani, és annyi mindent át akarok még élni veled - levél a lányomnak

A lánygyermekek világnapja margójára...Csak bámultam és gyönyörködtem benned mikor megszülettél, olyan tiszta, olyan nemes és olyan örökkévaló érzés volt. De aztán lement a nap, és mikor felébredtem máris kiskamasz lett belőled. Hová lett az idő, mikor gyorsult fel ennyire? Az édes magabiztos kisdedből lassan egy öntudatos, gátlásos, gyönyörű nagylány lesz.
Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Dubánci, avagy Petr Vaclavek MakkMarcijai, a háromgyermekes prágai apuka zseniális szüleményei.
Rajzpályázat Én és az állatok címmel

Rajzpályázat Én és az állatok címmel

A Debreceni Állatkert több mint 17 hektáron szolgál a környezeti nevelés színteréül és biztosít lehetőséget a tantervhez illeszkedő vagy tanórán kívüli foglalkozások megtartására. Az Állatok Világhete alkalmából rajzpályázatot hirdetett.
Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság alkotópályázatot hirdet általános iskolás és középiskolás gyerekek, valamint felnőttek számára, melynek témája a LIFE IP GRASSLAND-HU  területek rovarvilága.
Ugrás az oldal tetejére