Jelenlegi hely

Húsvéti vacsora

A hagyomány szerint húsvét szombat estéjén véget ér a böjti időszak, amely után ilyenkor szokás ismét húst enni, többnyire sonka formájában. A sonka mellé főtt tojás dukál és friss tavaszi zöldségek egészítik ki a húsvéti vacsorát

Pap Zsuzsa írása

Nem mindegy azonban, hogy a sok finomság hogyan kerül az asztalra.

A húsvéti hidegtálak készítése

 

Hozzávalók

4 - 6 fő részére

  • 1 - 1,5 kg füstölt sonka (paraszt vagy kötözött) vagy 20 szelet gépsonka 
  • 10 – 12 db tojás
  • 1 fej saláta 
  • 1 db kígyó uborka
  • 2 csomó piros hónapos retek 
  • 2 csomó újhagyma
  • 1 db piros kaliforniai paprika  
  • 3 – 4 db kisebb paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 db fél kg-os fonott kalács 

Ha több időd van, készíthetsz még előző nap (zárt dobozokban tárolva, hogy ki ne száradjon):

  • 3 – 4 tojásból majonézt  
  • ½ kg mirelit francia saláta alapból franciasalátát
  • 2 dl remulád mártást
  • 2 csomó medvehagymából dióval pesztót
  • fejenként 1 db kaszinó vagy 2 db töltött tojást 
  • fejenként 2 db tormakrémmel töltött gépsonkát.

Megjegyzések:

A sonka kiválasztása és főzése gondosságot kíván, ha kevés az időd, vásárolj jó minőségű gépsonkát, abból is összeállítható egy finom hideg vacsora
Ha rászánod magad a második csoportban levő dolgok elkészítésére, időt kell rá szánnod. Ha nincs az elkészítésükben némi gyakorlatod, de mégis szeretnél valami különleges ételt, akkor készíts csak franciasalátát és töltött tojást. A majonézt készen is beszerezheted.

 

Előkészítés

Ha nem akarsz vacsora előtt kapkodni, akkor már korábban elvégezheted a következőket:

  • sonkafőzés (reggel célszerű, több óra kell hozzá, a főzőlében hagyd kihűlni)
  • tojásfőzés (Főzés előtt 1 órával vedd ki a hűtőből és alapos megmosás után a sonka kihűlt levében kezd el a főzést, forrás után 10 percig, majd hideg vízben hűtsd le, így könnyen leszedheted majd a héját). Ha megcsúsztál a sonkafőzéssel, a tojást vízben is megfőzheted.
  • zöldségek megtisztítása, feldarabolása (takard le fóliával, hogy ki ne száradjon).

 

A tálak elkészítése

A húsvéti hidegtálak elkészítésére nincs szabály. Tálalhatsz mindent egy nagy tálon, én mégis azt javaslom, hogy több kisebb tálra (vagy akár nagyobb tányérokra rakd ki az ételt.

  • Alulra kerüljön salátalevél, rajta a sonkaszeletek, arra kerül a tojás és a zöldségek. A zöldségeket úgy rakd szét, hogy mindenből kerüljön mindenhova, így a színek is segítenek abban, hogy az étel valóban étvágygerjesztő legyen.   
  • Amennyiben van töltött tojás és sonkatekercs, azok franciasaláta alapra kerüljenek. 
  • A kalácsot külön tálon, tányéron vagy kenyeres kosárban tálalhatod szeletekre vágva. 

 
Húsvéti hidegtál: sonka, tojás, zöldségek
 
Húsvéti hidegtál: sonka, tojás, zöldségek
 
Húsvéti hidegtál: sonka, tojás, zöldségek
 
Kaszinótojások
 
Sonkatekercsek
 
Húsvéti hidegtál: sonka, retek, újhagyma
 
Húsvéti hidegtál: főtt tojás, remulád mártás, medvehagyma peszto, zöldség
 
Húsvéti kalács
 
Húsvéti kalács

Még több fortély Zsuzsától:

Húsgombóc ételek

Töltött káposzta - ahogyan neked is sikerülni fog!

Sütőtök krémleves

Környezetbarát mosószerek

Háztartási napló

Környezetbarát mosás

Nagytakarítás

Egyszerű bableves

 

Szerző: Pap Zsuzsa - http://www.haztartas-ma.hu/