Jelenlegi hely

Húsgombóc ételek

Húsgombóc ételek: nagyon változatosak. Alig van olyan alap étel, amelyből annyi változat készíthető el, mint éppen a húsgombócból.

Pap Zsuzsa írása

Esszük főételként, feltétként, betétként sokféle kiegészítővel, sütve és párolva. További előnye, hogy fagyasztható, így egyszerre nagyobb mennyiséget is lehet belőle készíteni, és egy részét később felhasználni.

Húsgombóc körettel

 

Húsgombóc készítése

Hozzávalók 14-18 db húsgombóchoz

  • 80 dkg darált sertéshús (lapocka a legjobb, mert az nem száraz)

Darált sertéshús

  • 2 db zsemle vagy 10 dkg rizs
  • 2 db tojás
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis piros fűszerpaprika
  • só, bors 

Megjegyzés: a húsgombócban a darált húst kétféle módon lehet szaporítani:

  • pároláshoz: rizzsel (jobb megoldás megpárolva)
  • sütéshez: vízben vagy tejben áztatott zsemlével

 

Előkészítés

  • A hagymát apróra vágod (esetleg megpárolod).

Felaprított hagyma

  • A fokhagymát szétzúzod vagy szétpréseled.
  • A rizst kétszeres mennyiségű vízzel megpárolod vagy a zsemléket feldarabolod és vízbe vagy tejbe áztatod.

Párolt rizs

Elkészítés

1. A húst, a kinyomkodott zsemléket vagy a rizst, a tojásokat villával (vagy kézzel) jól összekevered.

Húsgombóc hozzávalói

2. Hozzáteszed az apróra vágott hagymát, a fokhagymát, a sót és borsot ízlés szerint, 1 kávéskanálnyi piros fűszerpaprikát.

3. Az alapmasszát a fűszerekkel jól összedolgozod.

Húsgombóc fűszerezése

4. Megkóstolod és ha szükséges, tegyél még hozzá sót és borsot. Fontos, hogy jó ízű legyen a keverék, mert sütés után már csak a tetejére tudsz tenni bármit is. Egy-két alkalom után már biztosan fogod tudni, mikor jó.

5. Gombócokat formálsz belőle (ha kanállal veszed ki a masszából, kb. egyforma nagyságúak lesznek).

Kész húsgombócok

További felhasználás

Ha sütve használod:

  • A húsgolyókat zsemlemorzsába forgatod és forró olajban kisütöd. Ügyelj az olaj hőmérsékletére. 
  • A fölösleges zsír/olaj eltávolítására használj papírtörlőt.

Húsgombócok kisütése

Húsgombócok kiszedése

Kisütött húsgombócok

Ha párolva használod:

  • Az ételben megpárolod.

Ha lefagyasztod:

  • Tálcán a mélyhűtőbe teszed, ha megfagyott, átrakod zacskóba, mert úgy kisebb helyet foglal el.

 

Húsgombócból készíthető ételek

Kisütött húsgombócból

Zöldségekkel, salátával:

Húsgombócok zöldségekkel, salátával

Párolt zöldségekkel (pl. spárgával) és tükörtojással:

Húsgombóc párolt zöldséggel, tükörtojással

Paradicsommártással:

Húsgombóc paradicsommártással

Főzelékekre feltétként:

Húsgombóc főzelék feltétként

Levesbetétként:

Zöldségleves húsgombóccal

Gombócos káposztaként:

Gombócos káposzta

Természetesen a húsgombóc még más módokon is felhasználható, csak a kreativitás szab határt.

 

Még több fortély Zsuzsától:

Töltött káposzta - ahogyan neked is sikerülni fog!

Sütőtök krémleves

Környezetbarát mosószerek

Háztartási napló

Környezetbarát mosás

Nagytakarítás

Húsvéti vacsora

Egyszerű bableves

 

Szerző: Pap Zsuzsa - http://www.haztartas-ma.hu/

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

A szakember őszintén, tabuk és sztereotípiák nélkül
Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?
A legjobb házi praktikák napégésre - Az Aole vera az új tejföl?

A legjobb házi praktikák napégésre - Az Aloe vera az új tejföl?

„Kend be vékonyan tejföllel!” – Ez nem egy ételrecept részlete, hanem nagyanyáink kedvenc praktikája napégésre, ami lassan kimegy a divatból és feledésbe merül. A helyét átvette az Aloe vera – nem véletlenül.
Ugrás az oldal tetejére