Jelenlegi hely

Farsangnyitó Dalidó lakodalommal és mesével a Vojtina Bábszínházban

Dalidó? Az ország egyéb tájain ismeretlen szó, de nem úgy Debrecenben!  A vízkereszt utáni szombaton indul a farsangi időszak, melyet itt a céhes hagyományok szerint a mesterek és inasok együtt ünnepelnek.

A Vojtina Bábszínház minden évben igazi különleges programmal várja kis és nagy látogatóit. Idén január 13-án (vasárnap)  10 órától 13 óráig. Hogy mi is a Dalidó?

A vízkereszt utáni szombaton indul a farsangi időszak, melyet Dalidóval nyitnak meg. Évente megelevenedik ez a céhes hagyomány, mesterek és inasok, inasjelöltek együtt ünnepelnek, „bohóskodnak” Debrecenben vízkereszttől hamvazó szerdáig azaz Dalidótól Maskarádéig.

A kép a Vojtina Bábszínház 2017-es dalidóján készült.

Dalidózunk, azaz mesével és játékkal múlathatjuk az időt: mindenki kipróbálhatja magát a céhinasok játékaiban, és lesz egy a végére megelevenedő mese Gulyás László vándormuzsikus előadásában. A fonóbeli mesében egy legény házasodni készül, pont egy tucat szép lány lakik a faluban, s tucatból kettő a legszebb-legjobb. Nem tud dönteni a legény, kitalálja hát, hogy fonóversenyt rendez, s aki győz az lesz a felesége. Az ám, de a fonóversenyen eltörik a szorgosabbik lány orsója, de ahogyan az már lenni szokott: nincs veszve semmi, hiszen segít a „tündérdombon” lakó anyóka.

S ha megvan a menyasszony, kezdődhet a farsangi lakodalom ahova mindenkit elvárnak! A Vojtina maskarásaival, ahová farsangi alakoskodókat is várunk: a kecskét a gazdaasszonyával, a táncoló medvét, a liliputi táncos párt. Néhány betyár is bebocsátást nyer, de a huszár a lovával bevágtat a vendégsereg közé és kiebrudalja a betyárokat!

Ha kedved támadna a mulatozáshoz, már január 12-én, szombaton elkezdheted: a Kölcsey Központ termeiben 10 órától 18 óráig: Langaléta Garabonciások gólyalábas ceremóniája, Gryllus Vilmos koncertje, Duhaj koncert és a Sonus Ütőegyüttes farsangi koncertje is vár Benneteket!
A TELJES SZOMBATI PROGRAMOT ITT TALÁLOD!

 

ADL - Debrecenimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!