Jelenlegi hely

Fejlesztések az ország első önálló Sürgősségi Klinikáján

Mindig jó hír a fejlődés, de ha az a magyar egészségügyben történik, pláne Debrecenben, még különlegesebb. A Sürgősségi Klinika évente 35 ezer beteget lát el a legkülönfélébb helyzetekben kell hatékonyan cselekedniük. Így kiemelten fontos, hogy egyre gyorsabb és magasabb színvonalú sürgősségi ellátást kapjon minden ide érkező.

Bővült az ország első önálló Sürgősségi Klinikája

Debrecenben, 2017 végén a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában jött létre az ország első önálló Sürgősségi Klinikája. A műszerpark bővítése mellett jelentős humánerőforrás-fejlesztés is történt, így jelenleg csaknem száz szakorvos és klinikai szakdolgozó gondoskodik a sürgősségi ellátást igénylő betegekről. A minden korábbinál professzionálisabb ellátás érdekében a klinika járó- és fekvőbeteg részlege is új, korszerű műszerekkel gazdagodott.

Három komplex felszereltségű ellátóhelyet alakítottak ki, ahol a legfontosabb vizsgálatokat azonnal el tudják végezni: multifunkciós ágyak, vérvételi eszközök, EKG, komplex betegőrző monitorrendszer és műtéti körülményeknek megfelelő gyógyszerkocsik segítik a munkát. A Sürgősségi Klinikára érkező évente ellátott 35 ezer beteg felét akut kardiovaszkuláris betegség tüneteivel kezelik, ezért rendkívül nagy előrelépés, hogy a műszerpark egy korszerű szívultrahang készülékkel is bővült, ami lehetővé teszi a sürgősségi kardiológiai diagnosztikát.

Az akut hasi betegségek, érbetegségek, lágyrész eltérések vizsgálata a korábbi egy helyett már két ultrahanglaborban történik, ez jelentősen gyorsítja a kivizsgálást.

Akár életmentő sebészeti jellegű beavatkozásokat is végezhetnek, így bővítették az ehhez szükséges eszközparkot. A szívelégtelenségben szenvedő betegek gyors, ágy melletti diagnosztikáját speciális laboratóriumi mérések szolgálják. A primer állapotfelmérésre szolgáló helyiségekbe speciális vérgázvizsgálati lehetőségek kerültek. A berendezés például mérgezésgyanú esetén azonnal meg tudja állapítani a szén-monoxid koncentrációt.

A Sürgősségi Klinika fekvőbeteg részlegén is számos újítás történt: lélegeztető gépekkel, defibrillátorokkal és az intenzív ellátáshoz szükséges műszerekkel gazdagodott az osztály. A jövőben a jelenlegi kettő mellé további két egyágyas kórtermet szeretnének kialakítani a súlyos állapotú, illetve a gyanítottan infektológiai betegek elhelyezésére.

Triázs betegosztályozás: ez dönti el, ki mikor kerül sorra

Naponta 60-100 beteg fordul meg a klinikán. A várakozási idő nem az érkezési sorrendtől, hanem az eset súlyosságától függ, de az első, állapot felmérését szolgáló vizsgálat minden beteg esetében 5-7 percen belül megtörténik. A betegosztályozás (triázs kategória) alapján dől el, hogy végül kit milyen gyorsan kell ellátni (1: azonnali ellátást igényel, 2: kritikus, 3: sürgős 4: kevésbé sürgős, 5: halasztható).

A Sürgősségi Klinika gyorsasága európai színvonalú: a szakemberek mindenkinél három órán belül elvégzik a szükséges vizsgálatokat, megkezdik a terápiát és kiderül, hazamehet-e a beteg, vagy további ellátást igényel. Az ellátás gyorsaságát és minőségét jellemző paramétereket a klinika vezetése szorosan kontrollálja. Arról, hogy pontosan mit jelent a triázs betegosztályozás és ki számít sürgős betegnek, az előtérben elhelyezett monitorokon tájékoztatják a várakozókat. Szabó Zoltán klinikaigazgató szerint a betegek oktatása nagyon fontos, ezért a váróteremben a legsúlyosabb népbetegségek kialakulásáról, megelőzéséről és gyógyítás lehetőségeiről szóló oktató filmeket is vetítenek.

Digitálisan összekötve a mentősökkel

A professzionális sürgősségi ellátást gyorsítja és meg is könnyíti az Országos Mentőszolgálat új tabletes betegdokumentációja: a digitális, „felhő” alapú rendszernek köszönhetően a klinika munkatársai azonnali és pontos információkat kapnak a mentőszolgálat általi ellátásról és egy pillanat alatt le tudják kérni a beteg kórelőzményi adatait.

Sürgősségi és háziorvosi ellátás, ügyeleti idők

Jelentős változás, hogy a Sürgősségi Klinika 2018 októberétől részben átvette Debrecen alapellátási szolgáltatását, azaz a felnőtt háziorvosi ügyeletet.

A Felnőtt háziorvosi ügyelet hétfőtől péntekig, 16-tól 8 óráig; míg hétvégén és ünnepnapokon 8-tól 8 óráig az Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. szakemberei látják el a feladatot.
A Sürgősségi Ügyelet helyszíne változatlan: továbbra is a Belgyógyászati Klinika „A” épületében, a hátsó bejáratnál található Sürgősségi Klinikán kell jelentkezniük azoknak, akik úgy vélik, hogy állapotuk azonnali ellátást igényel. 

A Debrecen vonzáskörzetében élők és a traumás sérültek sürgősségi ellátását továbbra is a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban végzik.

 

Forrás: UNIDEB Sajtóiroda (MM)

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!