Jelenlegi hely

Bábmúzeum, Varázserdő, vízi gyerekparadicsom... mindez Debrecenben!

Kiemelt turisztikai régióban élünk. Összesen 35 milliárd forintot ruháznak be.

A kormány döntése alapján kiemelt turisztikai régiót hoznak létre Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy, és a Tisza-tó térségében, összesen 35 milliárd forintot ruháznak be turisztikai fejlesztésekre. 

Papp László, Debrecen polgármestere az esemény kapcsán tartott sajtótájékoztatónmérföldkőnek nevezte az elhatározást. Hozzátette:

a debreceni fejlesztések elsősorban a belvárost és a Nagyerdőt érintik, elsődlegesen azzal a céllal, hogy a város a jövőben olyan turisztikai célpont legyen, ahol a jelenlegi 2-3 nap helyett legalább egy hetet töltenek el a látogatók.

Gajda Tibor, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese elmondta: ma 300 ezer embert foglalkoztat közvetlenül az ágazat Magyarországon. A turizmus az egyetlen olyan szolgáltatási ágazat, ahol a költés mellett az áfa is az országban marad - jegyezte meg a szakember. Kiemelte: a kedden megjelent kormánydöntéssel a balatoni, a Sopron-Fertő-tói, valamint a Tokaj, Felső-Tisza, nyírségi után a Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy, Tisza-tó lett az ország negyedik kiemelt turisztikai fejlesztési térsége.

A turisztikai régiók kialakítása folytatódik, az ország területének 85-90 százaléka fog valamelyik desztinációhoz tartozni - tette hozzá.

A Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy, Tisza-tó térsége az ország harmadik legnagyobb turisztikai célpontja, ahol tavaly kétmillió vendégéjszakát töltöttek a turisták - mondta Gajda Tibor. Reális célnak nevezte, hogy a megvalósuló fejlesztések eredményeként három év múlva elérik a hárommillió vendégéjszakát. A sajtótájékoztatón Széles Diána, Debrecen turisztikáért is felelős alpolgármestere, Vincze Andrásné, Hortobágy polgármestere és Szabó Róbert, a Tisza-tó Fejlesztési Tanács alelnöke részletesen bemutatta a településeket érintő konkrét fejlesztési terveket.

Bábmúzeum, Varázserdő, vízi gyerekparadicsom...

A Debrecenben tervezett beruházások:

1. Turisztikai központ az Ötholdas Pagonyban: gyógyhelyfejlesztés, interaktív játszótér és turisztikai központ létrehozása. A beruházási összeg 1 milliárd forint.

2. Nagyerdei tréningpálya-rendszer: Outdoor családi, csapatépítő, szabadidős, több állomásból álló tematikus tréningpark. Állomások egymástól 1-2 km-re. Csak gyalog és kerékpárral járható. Beruházási összeg 300 millió forint.

3. DEBI – közösségi Bringaprogram: A bringaprogram célja, hogy bekapcsolja Debrecent a modern nagyvárosok sorába és alternatív közlekedési formát és kikapcsolódási lehetőséget kínáljon a városlakók és a városba érkező turisták számára. Az alapot az egységes országos turisztikai célú közbringa hálózat adja. A beruházási összeg 100 millió forint.

4. Adrenalin-kötélpálya a Nagyerdei Víztoronynál: Extrém kötélpálya, amely a több mint 30 méteres Víztoronyból indul. Célja, a Nagyerdő turisztikai kínálatának bővítése, az izgalmakat kedvelő kalandvágyók elérése, a jelenleg nehezebben megszólítható fiatal korosztály számára egy látványos, adrenalin fokozó attrakció létrehozása. Beruházási összeg 100 millió forint.

5. Aquaticum Mediterrán Élményfürdő szolgáltatásbővítése: Az élményfürdő teljes felújítása, mediterrán pihenőkert a kupolatérben függőhidas rendszerrel, külső csúszótorony, mediterrán akvárium, élményfürdő-napozóterasz, 365 napon használható családi kert, energetikai korszerűsítés, közösségi terek korszerűsítése, design megújítás. A beruházási összeg 1,5 milliárd forint.

6. Interaktív Vizes Gyermekközpont: A régi fedett uszoda, kádaskezelők átalakítása, közvetlen kapcsolat az élményfürdővel. Fejlesztő programok és terek, tanmedence, iroda kialakítás - családok számára szolgáltatásfejlesztés. Speciális gyerekeknek (hiperaktív, figyelemzavaros, víz-iszonyban szenvedő-vízhez való szoktatás vagy éppen kései beszédfejlődéses gyerekek) foglalkozások szakemberek bevonásával. A beruházási összeg 400 millió forint.

7. Nagyerdei Szabadtéri Színpad fejlesztése: a Szabadtéri Színpad nézőterének lefedésével az időjárási viszonyokhoz alkalmazkodva növelhető a rendezvénynapok száma. Infrastruktúra fejlesztésével  (minőségi világítás-, és hangtechnika, zajvédő falak, nézőtérborítás stb.) tovább növelhető a színház kihasználhatósága és a megvalósítható produkciók attraktivitása. A beruházási összeg 400 millió forint.

8. A debreceni állatkert fejlesztése II. ütem: Meglévő állatházak bővítése, átalakítása. Új állatházak és kifutók létesítése. Multifunkciós Látogató- és Oktatási központ. Állatorvosi kezelő, karantén, állatmentő központ; a gazdasági udvar felújítása. Infrastruktúra és szolgáltatás fejlesztés (megújuló energetikai beruházások, kiszolgáló egységek, közműhálózat, utak és utcabútorok megújítása). A beruházási összeg 4, 790 milliárd forint.

9. A debreceni idámpark fejlesztése: műemlék caroussel (lovasforgó) és műemlék dodgem felújítása, interaktív játszótér kialakítása, infrastruktúra-fejlesztés, szolgáltatásfejlesztés és bővítés, a kisvasút pályabővítése és a szerelvények megújítása. A beruházási összeg 3,6 milliárd forint.

10. Varázserdő: A megérkezés élményét fokozó „kapu” - mely attrakció is egyben - a Nagyerdő város felőli oldalánál, illetve a jelenlegi világszenzációként működtetett Ködszínház hangulatát fokozó fényjáték az erdő fáira vetítve. Színes promenád a Víztorony és a Kapu között, a jelenlegi Pallagi út helyén, a kabinsor elbontásával. A beruházási összeg 1,5 milliárd forint.

11. Panorámalift és VisitDebrecen Kávézó: Debrecen legmagasabb lakóháza, a 75 méter magas Petőfi téri toronyház Debrecen főutcájának végén, a vasútállomás (leendő Intermodális Központ) mellett található. A projekt keretében a toronyház oldalán egy panorámalift, tetején pedig egy panorámakert, látogatóközpont és kávézó kerülhet kialakításra. Ennek az elemnek a műszaki alátámasztása jelenleg zajlik, csak akkor épül meg, ha az statikailag és műszakilag kivitelezhető. A beruházási összeg 2 milliárd forint.

12. Vojtina Bábmúzeum: Magyarország első bábmúzeuma Vitéz Lászlót, a vásári bábműfaj központi figuráját középpontba állítva kíván a magyar és a nemzetközi vásári bábjátéknak emléket állítani, valamint a múzeumra alapozva interaktív módon kíván a műfaj felvirágozatásához hozzájárulni. A beruházási összeg 150 millió forint.

13. Négyévszakos városközpont: Debrecen szórakozó-negyedének, a Halköz/Simonffy utca, illetve a Gambrinusz-köz egyes részeinek a téliesítése, a Simonffy utca belvároshoz közel álló részének illetve a Gambrinusz-köz üvegtetős lefedésével. A beruházási összeg 1,5 milliárd forint.

14. Kerekestelepi fürdőfejlesztés: A fejlesztés során fedett gyógymedence és gyógyászati központ kerül kialakításra, valamint megtörténik az OEP vendégek fürdőszolgáltatásainak szolgáltatásfejlesztése is. A beruházási összeg 640 millió forint.

Forrás: MTI / Debrecen.hu

Fotó: Miskolczi János / debrecen.hu

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!