A tökfélék általában igen ellenállóak, keveset, vagy egyáltalán nem kell őket permetezni, így reménykedhetünk abban, hogy a normál bolti termék sincs tele vegyszerekkel. Persze, ha nem bízunk benne (amit megértek), vásároljunk bio, vagy vegyszermentes sütőtököt. Aki már látott sütőtököt, az tudja, hogy nem egy aprócska zöldségféle, nem olyan, mint megfőzni egy szem krumplit a babának, mindig marad belőle felesleg, amit - ha a család nem szereti a sült tököt - idővel kidobunk, vagy még jó alternatívaként kis adagokban lefagyaszthatjuk a gyerkőcnek. Ha ezzel nem szeretnénk bíbelődni, akkor itt van egy tuti recept, amit apa is imádni fog.
Hozzávalók
- 50 dkg sült sütőtök
- 1 nagy fej hagyma (inkább lila, mert finomabb, édes ízt kölcsönöz a levesnek)
- 1 nagy burgonya
- 1 evőkanál méz
- 50 g vaj
- 2 teáskanál házi „VEGETA” (só nélküli szárított zöldségkeverék)
- 2 teáskanál só
- őrölt bors, szerecsendió ízlés szerint
- 1 dl főzőtejszín
Elkészítés
Egy közepes tököt vágjunk kisebb darabokra, magozzuk ki, és sütőben süssük meg. Eközben vágjuk apró darabokra a hagymát - nem kell nagyon apróra, a végén úgyis pépesítjük majd az egészet -vajon pirítsuk meg, majd adjunk hozzá egy evőkanál mézet, és így karamellizáljuk. Amint kész, és szép aranybarna, öntsük fel 1,3 liter vízzel, tegyük bele az apróra vágott burgonyát, sót, borsot, szerecsendiót, vegetát. Fedjük le, és addig főzzük, míg a burgonya meg nem puhul. Amikor kész, tegyük hozzá a sült tököt (természetesen héj nélkül), és botmixerrel pépesítsük. Ha ezzel is megvagyunk, mehet bele 1 dl tejszín (de ez el is hagyható), keverjük meg, forraljuk fel, és már kész is vagyunk. Arra érdemes figyelni, hogy mint minden krémleves, a sütőtök is nagyon lassan hűl ki, vigyázzunk, nehogy a gyerekek leforrázzák vele magukat. Hogy ne csak levet együnk, én még pirított kenyérkockával szoktam kicsit dúsítani (a képen házi aszalt paradicsomos kenyér látható). Itt is érdemes arra figyelni, hogy a kenyérhéj pirítás közben nagyon meg tud keményedni, a picik nehezen rágják el. Vagy hámozzuk meg a kenyeret, vagy csak héj nélküli kockákat adjunk nekik, nehogy félrenyeljenek. De adhatunk hozzá tökmagolajat, pirított tökmagot, vagy reszelt sajtot is.
Jó étvágyat!
U.I. A tök sütése is egy külön cikk lehetne, akit érdekel, keressen bátran, vagy írjon itt kommentben.
Szerző: Vereckei Anna - Vegyszermentes zöldségek Pázmánd
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges