A citrom legfontosabb tulajdonságai, amit a háztartásban remekül ki tudunk használni:
- frissítő
- fertőtlenítő
- vízkőoldó
- zsíroldó
- fehérítő hatású
Űzzük el a kellemetlen szagokat, illatosítsunk!
A citrom elpusztítja a szagokért felelős baktériumokat - ezt többféleképpen is ki tujuk használni.
Hűtőszekrény: a félbevágott citromot tegyük a hűtőszekrény ajtajába - fertőtleníti annak légterét és kellemes, friss illat lesz. Időnként vágjunk le egy-egy vékony szeletet!
Szemetes:
Gyakran nincs lehetőségünk eleget szellőztetni a kimosott kukát, büdös marad. Az bűz "kiűzésére" több módszert is szoktam alkalmazni:
- Takarítás után meghámozott és felszeletetelt citromokat teszek a szemetesbe néhány jégkockával együtt, rá sok hideg csapvizet. A citromos vizet hagyom állni, hogy szagtalanítsa a felületet. Végül kiöntöm vizet és hagyom megszáradni a kukát.
- A szemetes folymatos szagtalanítására felesleges légfrissítőket venni: 1-2 szelet citromot tegyünk a szemetesbe - elnyeli a meleg lakásban tartott szemetesben lévő szagokat.
Légfrissítő:
- Gyakori gond az amerikai konyhás lakásokban (pl. nálunk...), hogy főzés idején a bútoraink ki vannak téve annak, hogy a főzés "illatát" magukba szívják - hiába szellőztetünk, hiába használunk szagelszívót. A főzés során 2-3 citromkarikát főzzük meg és hagyjuk, hogy a gőz belepje a teljes helyiséget.
- Általános illatosítás: megmosok egy-két citromot, felszeletelem és kis tálkába helyezem el, esetleg egy kisebb pohárba rendezem el, hogy a lakás dísze legyen, fűtési szezonban a radiátorra teszem (ilyenkor intenzívebb az illat), vagy díszként az asztalra, komódra. Ezt a módszert az utóbbi időben alkalmazom a WC-ben is - itt nem csak illatosít, hanem a levegőt is fertőtleníti.
- Betegség esetén a levegő fertőtlenítésére használom: Kifacsarok egy citromot, hozzáöntök kétszer annyi langyos vizet és beleöntöm egy szórófejes flakonba. Óránként-másfél óránként spriccelek a levegőbe - így baktériummentesítem a levegőt (sokszor a beteg gyerekek mondják, hogy csináljak jó illatot). Néha 10 csepp levendulacseppet is teszek az oldatba.
Takarítsunk és fertőtlenítsünk vegyszer nélkül!
Konyhai takarítás:
A konyhában elsősorban a citrom fertőtlenítő hatását tudjuk kihasználni, de a zsíroldása sem elhanyagolható.
- Mikró... hozzáférhetetlen helyek, ami még büdös is. Egyszóval nem a kedvencek közé tartozik a takarítása. Ezt a receptet egy kollégista társamtól tanultam, aki nem bírta elviselni, hogy a kollégiumi közös mikro enyhén szólva sem tiszta, sem illatos nem volt. Egy pohárba 150 ml vizet teszek, belecsavarok egy fél citromlevét, majd 3 percen keresztül a legmagasabb fokozatban melegítem. Ha lejárt NEM NYITOM KI, hanem kb. 10 percig hagyom, hogy a gőz fellazítsa a szennyeződéseket a mikro falán. Ezután papírtörlővel vagy magas pamuttartalmú ronggyal könnyel kitörlöm az egészet. A pohár kivételekor vigyázzunk, mert rendkívül forró!
- Vágódeszka: a lemosására és fertőtlenítésére egy gyors és egy hosszabb verziót szoktam használni, attól függően, mennyi időm van. Gyors módszer: a félbevágott citrommal egyszerűen, gyorsan átdörzsölöm a vágódeszkát és forró vízzel leöblítem. Gyakran ehhez a vízforralóban melegítek vizet és azt öntöm rá - így biztosabb a baktériumok pusztulása. Hosszabb módszer: A deszkát az előbbi módszerre bedörzsölöm a citrommal, utána beszórom sóval és körömkefével átdörzsölöm és forró vízzel leöblítem.
- Munkalapok: a légfrissítéshez használt flakonból a munkalapra spriccelek, áttörlöm nedves törlőkendővel, a végén áttörlöm száraz papírtörlővel.
- Csaptelep, mosogatómedence: Kb 2 hetente törlöm át egyszerűen félbevágott citrommal mindkettőt - nem csak zsíroldó, fertőtlenítő, hanem vízkőoldó hatása is van - gyönyörű fényt ad a mosgatómedencének, ami egy amerikaikonyhás lakásban nem utolsó szempont. 8 éves lányom székre térdelve nagy örömmel csinálja már. A hatást még tudjuk fokozni, ha a citromot sóba mártjuk és úgy dörzsöljük a felületeket. A művelet után meleg vízzel leöblítek mindent és mikroszálas ronggyal szárazra törlöm.
- Lefolyók: a drága és sokszor káros gőzőket jelentő vegyszerek helyett én így előzöm meg a dulgulást, fertőtlenítem és zsírtalanítom a lefolyóinkat: Kb. 2 evőkanál szódabikrabónát teszek a lefolyóba, rácsavarok egy fél citrom levét és kb. 5 perc múlva forró vízzel leöntöm. Havonta ismétlem, még sohasem volt dugulásunk, a lefolyók kellemes illatúak.
Konyhai mosogatás:
- A műanyag nagy vívmány, a munkahelyemre abban viszem az ebédemet szinte minden nap, az ételmaradékot műanyag edényekben tároljuk a hűtőben. Sajnos gyakran elszíneződnek, magukba isszák az ételek szagát. A megoldás rendkívül egyszerű: egy egész citrom levét belecsavarom forró/meleg vízbe és abban áztatom 1-2 órára az edényeket, utána szódabikarbónával mosom át.
- Mosogatás: Ezt a módszert gyerekkoromban, egy cserkésztáborban tanultam, amikor a hatalmas, kb. 30 literes edényelet kellett elmosnunk. A mosogatóvízbe kb. egy teáskanálnyi citromlevet téve hatékony zsíroldó oldatot kapunk, ami rendkívül hatásos a zsíros lábosok mosogatásánál. Ha az öblítővizbe teszük szintén kb. egy teáskanál citromlevet, az edények - különösen a poharak, evőeszközök - gyönyörű csillogásúak lesznek és cseppmentesen száradnak meg!
Általános takarítás:
- Ablaktisztítás: Az egyik legreklámozottabb ablaktisztítóban is citrom van. Miért? Mert ha az első vízbe egy evőkanálnyi citrolevet teszel, száradáskor csíkmentesen fog az ablak megszáradni és csillogni fog!
- Felmosás: A vödörbe teszek 1 citrom kifacsart levét és 2 evőkanál mosószódát vagy szódabikarbónát. Hogy még megbolondítsam, néha még pár csepp levendula vagy teafaolajat is teszek bele. Garantált a friss illat, a tiszta és fertőtlenített padló!
- WC: amit igazán nem szeretünk... kicsi a helyiség és hát... Keverj össze egy kevés bóraxot és citromlevet és ezzel takaríts ki - a takarítás után finom illat is lesz!
- Penész és fugatisztítás: kicsit munkaigényes, de hatásos a levegőzés nélküli fürdőben megjelenő penész ellen. Kis edényben citromlevet keverek össze sóval (lány kérmszerű anyagor kapok) és fogkevével vagy körömkefével átsikálom a fugát - a penész eltűnik, a fuga szép fehér lesz ismét.
- A kilincsek takarításánál is remekül használhatjuk - mi küönösen betegség idején töröljük át gyakran citromos vízzel.
Mosás:
- A citrom nagyon jó fehérítőszer és folttisztító, az áztatásnál és főmosásnál is szoktam használni. Áztatás: egy egész citrom levét teszek kb. 10-15 liter melegvízhez és pár óraára beáztatom ruhákat. A gépi mosáshoz az öblítőhöz teszek 1-2 citrom levét. Igyekszem napon szárítani a ruhákat, így még szebbek, fehérek lesznek. És közben a mosógépedet is ápolod: fertőtleníted és vízkőtleníted így a dobot!
- Folttisztításhoz mosás előtt sót összekeverek citromlével és a masszával bekenem a foltot. VIgyázat! Túl élénk színű pamut ruháknál ne alkalmazd, mert fakít!
És végül a takarítás vagy főzés után a kézmosáshoz is használj citromot (ezt a módszert a sekrestyésünktől tanultam, amikor megkérdeztem, hogy a bérmálkozás után miért tesz a kezére citromot a püspök...) - zsíroldó hatása miatt a zsíros kézről eltávolítja a zsírt, semlegesíti a szagokat (pl. fokhagyma és hagymaillat).
Fontos: a fent leírt receptekhez kizárólag valódi citrom levét használd, hisz az üveges citromlevek már higítottak, nem éred el vele a kellő hatást!
+Tipp: a citromból kb. kétszer annyi levet tudsz kinyerni, ha felvágás előtt kb. 10 mp-re beteszed a mikroba.
Szerző: Szombathelyimami
Fotók: saját, pixabay
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges