Jelenlegi hely

Tábor ötletek elfoglalt szülőknek, hogy hasznosan töltse idejét a gyermeked

Csak pár hét és itt a vakáció!!! A strandolás, a táborok, a kirándulások, a játék, a pihenés és a buli ideje a diákok legnagyobb örömére. Bár a szülők is tudják, hogy mit jelent a nyári szünet a gyerekeknek, az ő örömük nem olyan felhőtlen, hiszen meg kell oldaniuk a folyamatos gyerekfelügyeletet. Ebben nyújtanak hatalmas segítséget a különböző szervezésű nyári táborok. A kínálat színes, viszont jól meg kell válogatni, melyik táborra fizet be valaki. A tábor legyen hasznos, szórakoztató, érdekes, biztonságos, elérhető és persze ne túl drága! Nézzünk néhány ötletet 2022 nyarára!

Nyárindító táborok

A nyári szünet első két hetében nyugodtan tegyen félre minden iskolaszagú holmit a gyerek. Töltsön minél több időt a szabadban, játszon, töltődjön és lustálkodjon reggelenként. Töltse másként a mindennapokat, mint az iskola idején.

Lehetőség szerint olyan tábort válassz gyermekednek erre az időszakra, ahol a nap java részét a természetben töltheti és sokat mozoghat. Ilyen táborok az ökotáborok, Balaton parti táborok, kerékpáros táborok és az egyéb kalandtáborok. A lényeg: sokat mozogjon és szerezzen minél több gyakorlati “tudást”, amire az életben szüksége lesz, de a tanteremben nem oktatják.

Játszva tanulós táborok

Júliustól érdemes kicsit újra megtornáztatni a kölykök kobakját. Válassz ilyenkor olyan tábort, amely nagyobb hangsúlyt fektet a játékos tanulásra. Ezek ritkán ottalvós, bentlakásos táborok; inkább napközbeni (9-17 óra közötti) elfoglaltságot jelentenek a gyerekek számára, amíg a szülők is dolgoznak.

A tábor délelőttjei többnyire játékos tanulással telnek, amit közös ebéd követ. A délutánok szabadabbak, de közös programot kínálnak, általában ez a tiszta játék és a kis mozgolódás ideje. Korosztálytól függően pedig még a délutánokra is beleférhet egy kis játékos tanulás.

Mit tanuljon a gyerek a nyári táborban?

Mindenképpen olyat, ami érdekli és az iskolában kevés lehetőség van a megtanulására, vagy egyáltalán nincs. Ilyen lehet a programozás és a digitális írástudás más területei is!

Programozó táborba már az első osztály utáni nyáron beirattathatod gyermekedet. A gyerekek nagy érdeklődést mutatnak a digitális eszközök iránt. Ez nem csoda, hiszen színesek, hangosak, mozgalmasak ezek a kütyük, és az összes felnőtt azokat bújja egész nap. A mai gyerekek már ilyen “okos” világba születtek bele. Ha elzárjuk előlük ezeket az eszközöket, csak hátráltatni fogjuk őket.

Viszont, ha egy nyári tábor alkalmával megismerhetik azok értelmes, biztonságos és hasznos használatát valószínűbb, hogy gyakorlatias, találékony, az új dolgokra nyitott és mindig up-to-date felnőttekké válnak, akik előnyt faragnak és nem visszaélnek ezekkel a digitális vívmányokkal.

A programozó, illetve digitális ismereteket nyújtó táborokban a gyerekek lehetőséget kapnak, hogy végre büntetlenül laptopozzanak, tabletezzenek és gépezzenek. Viszont ilyenkor a tábor oktatói határozzák meg, hogy mi a kötelező “program” az adott eszközön:

  • Programozási ismeretek
  • Digitális írástudás fejlesztése
  • “Etikus hacker képzés”
  • Játékprogramkészítés
  • Minecraft
  • Roblox
  • Digitális alkotás

Mindez, természetesen, gyereknyelven és játékos formában. A gyerekeknek is segítség, hogy végre megtanulhatják a tábor alatt szakszerűen használni ezeket az eszközöket. Olyan dolgokat tanulhatnak, melyeknek eredményét a szüleiknek is büszkén bemutathatják, sőt a barátaik is el fogják ismerni őket értük.

Egész nyáron a gép előtt?

Nem egészen! A programozó, illetve digitális ismereteket oktató táborokban a foglalkozások valóban a gép előtt, tantermekben folynak (illetve van lehetőség online részvételre is). Viszont a napi együtt töltött 8 órának ez maximum a felét, ⅔-át teszi ki. A “tanulós” délelőttöt a táborban egy szabadabb délután követi, amikor van lehetőség mozgolódásra is. A tanulás ilyen táborokban pedig nem összehasonlítható a tanrend szerinti oktatással, hiszen ezt a gyerekek játékként és érdekes kihívásként érzékelik, nem egy fárasztó kötelességként.

Illetve, ezek a táborok többnyire 16-17 óráig tartanak. Ha bármely gyermeknek még lenne mozgásigénye, akkor kis barátaival vagy a szüleivel az esti órákban ezt megteheti, hiszen 20 órakor is világos van még.

Miért tanuljon nyáron is a gyerek?

Az ember egész életében tanul. A programozó és digitális képességeket fejlesztő táborokban is tanulnak a gyerekek, de a módszerek, a körülmények és az eszközök sokkal gyermekközelibbek, érdekesebbek, motiválóak, ezért ezt a diákok nem érzékelik “igazi tanulásnak”. Ugyanakkor ilyen táborok során sokkal hatékonyabban rögzülnek az információk és élmény alapon jobban meg is maradnak a memóriában.

A nyári szünet célja nem az, hogy a gyermek elbutuljon. Nyáron is szükséges olvasni, számolni, beszélgetni a gyerekekkel, hogy az előző 10 hónap alatt kemény munkával megszerzett tudás ne röppenjen el azalatt a pár hét alatt.

A játszva tanulós nyári táborok célja az idő hasznos és biztonságos eltöltése mellett, a gyerekek tanulási képességeinek észrevétlen, de nagyon hatékony fejlesztése is. Éljünk ezekkel a lehetőségekkel gyermekeink érdekében!

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A jó szó öröme

A jó szó öröme

Hiánycikk. Semmibe sem kerül, mégis nagyon sokat ér. Nélküle nehezen lehetne túlélni a hétköznapokat.
Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Évek óta vonattal megyünk nyaralni. Először csak kettesben a férjemmel, majd csatlakozott a fiúnk 12 éve, 7 éve a lányunk is. Ehhez hoztam jól bevált „praktikákat”, hogy stressz helyett valóban élményekkel legyen teli már az utazás is.
Irány vonattal és busszal a nyaralás! - Foglalkoztatók, kvízek, mesék, animált videók a különleges élményhez

Irány vonattal és busszal a nyaralás! - Foglalkoztatók, kvízek, mesék, animált videók a különleges élményhez

Ha vonattal, busszal tervezitek a nyaralást, és van gyerkőc a családban, érdemes felkeresni a MÁV-Volán-csoport weboldalát. Foglalkoztató füzetek, kivágható makettek, kvízjátékok, mesék  várják a legkisebbeket, hogy vidáman ismerkedhessenek a közösségi közlekedési eszközökkel, és az utazás is különleges élményt jelentsen.
Munkába visszatérés anyaszemmel – „amikor meetingen a “Boci-boci tarka” ütemes dallama zakatol a fejedben és azon izgulsz, nehogy megszólítsanak, mert képes leszel hangosan folytatni”

Munkába visszatérés anyaszemmel – „amikor meetingen a “Boci-boci tarka” ütemes dallama zakatol a fejedben és azon izgulsz, nehogy megszólítsanak, mert képes leszel hangosan folytatni”

Nem foglalkozunk eleget az "egy szempillantás alatt - mármint a cirka 9 hónap alatt - anyává váló nők lelkével"! -hallom sokszor, sok helyről, amivel abszolút egyet tudok érteni. Jómagam is a pokol legmélyebb bugyrait éltem meg elsőszülöttem érkezésével, és még azt hiszem finoman fogalmaztam. - Mezeiné Kovács Kitti írása.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére