Jelenlegi hely

Komédiás, bábos, művész... különleges kiállítás Kemény Henrikről

Hogy kicsoda Kemény Henrik? Legtöbbünknek Vitéz László hangja, a vásári bábjáték, a komédia tiszta eszenciája. Élénken él bennünk egyedi stílusa. Pedig már 9 éve, hogy nincs köztünk, idén lenne 95 éves.

De ő volt Hakapeszi Maki, Süsü és még megannyi bábalak hangja, lelke. Kemény Henrik hagyatékának gondozója Láposi Terka, és a Vojtina Bábszínház egy kitalált fotóalbumot hozott létre a képzeletben idén 95 éves Kemény Henrik előtt tisztelegve, emlékezve. 

A nemzetközi és a hazai színházművészet a 20. század vásári bábjátékosainak családjában a legismertebbek közé sorolja. Kemény Henrik sokszor, 87 évesen, életének utolsó évében is mondogatta, hogy „amíg a kezemet emelni tudom, játszani, játszani, játszani akarok!”

A Vojtina Bábszínházban szeptember 27-ig tartó tárlattal tisztelegnek előtte. A kiállítás a bábszínháztól szokatlanul nem a bábok és bábdíszleteken keresztül, hanem  a Kemény Bábszínház fotós hagyatékából merít.

"JÁTSZANI, JÁTSZANI, JÁTSZANI AKAROK!" - avagy Vitéz László vándorúton című kiállítás látogatható szeptember 27-ig hétfő-péntek: 8-17-ig, szombat – vasárnap: 9-12 óráig.
 
A világhírű bábművész, legtöbbünknek Vitéz László hangja, a zseniális művész, a magát sok rejtéllyel körbe épített ember, a MESTER a központi figurája a kiállításnak. Minden képen őt látjuk, ő néz ránk, ő tesz-vesz valamit.
 
 
Szerette nézegetni hatalmas mennyiségű fotógyűjteményét, amelyet maga hozott létre. Azt nézegetve újra és újra élni akaró lendülettel kezdett a történetmeséléshez. S tudott is mesélni! Képszerűen, ízesen, hevesen, el- elkalandozva a megkezdett alaptól, szinte belezuhanva a képekbe.
 
Első főszerepét kilencévesen alakította A koldusfiú álma című kesztyűs játékban, és bár ő volt Süsü meg Hakapeszi Maki, nevét Vitéz Lászlóval azonosítjuk. A Kemény Bábszínház 1927-ben nyílt meg a Mutatványos téren. Ő a munkaszolgálatból nem tért haza. Fiai, Henrik és Mátyás 1945. augusztus 20-án bábozott újra a közönségnek. A Bódé gyújtogatás következtében 2011. október 2-án égett le.
 
 
A kiállítást személyes tárgyai is színesítik, életének ikonikus darabjai: a világot beutazó barna bábos bőrönd, kék köpeny, amelyben „bütykölt”, első bábja, melyet az édesapjától kapott … mesélnek, élővé teszik a képeket, mintha épp csak átment volna a mester a másik terembe egy pillanatra.
 
 
ADL - Debrecenimami
 
Forrás, képek: mma.hu; babszinhaz.blog.hu; vojtinababszinhaz.hu
Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A jó szó öröme

A jó szó öröme

Hiánycikk. Semmibe sem kerül, mégis nagyon sokat ér. Nélküle nehezen lehetne túlélni a hétköznapokat.
Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Évek óta vonattal megyünk nyaralni. Először csak kettesben a férjemmel, majd csatlakozott a fiúnk 12 éve, 7 éve a lányunk is. Ehhez hoztam jól bevált „praktikákat”, hogy stressz helyett valóban élményekkel legyen teli már az utazás is.
Irány vonattal és busszal a nyaralás! - Foglalkoztatók, kvízek, mesék, animált videók a különleges élményhez

Irány vonattal és busszal a nyaralás! - Foglalkoztatók, kvízek, mesék, animált videók a különleges élményhez

Ha vonattal, busszal tervezitek a nyaralást, és van gyerkőc a családban, érdemes felkeresni a MÁV-Volán-csoport weboldalát. Foglalkoztató füzetek, kivágható makettek, kvízjátékok, mesék  várják a legkisebbeket, hogy vidáman ismerkedhessenek a közösségi közlekedési eszközökkel, és az utazás is különleges élményt jelentsen.
Munkába visszatérés anyaszemmel – „amikor meetingen a “Boci-boci tarka” ütemes dallama zakatol a fejedben és azon izgulsz, nehogy megszólítsanak, mert képes leszel hangosan folytatni”

Munkába visszatérés anyaszemmel – „amikor meetingen a “Boci-boci tarka” ütemes dallama zakatol a fejedben és azon izgulsz, nehogy megszólítsanak, mert képes leszel hangosan folytatni”

Nem foglalkozunk eleget az "egy szempillantás alatt - mármint a cirka 9 hónap alatt - anyává váló nők lelkével"! -hallom sokszor, sok helyről, amivel abszolút egyet tudok érteni. Jómagam is a pokol legmélyebb bugyrait éltem meg elsőszülöttem érkezésével, és még azt hiszem finoman fogalmaztam. - Mezeiné Kovács Kitti írása.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére