Jelenlegi hely

Iskolakezdési támogatási lehetőségek Debrecenben

Ahhoz, hogy ez az iskolai év gördülékenyebben kezdődjön a családok számára, a helyi önkormányzatok és civil szervezetek is lehetőséget teremtenek arra, hogy az arra rászorulókat segítsék. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hová tudsz fordulni és milyen jellegű iskolakezdési támogatásért.

Önkormányzati iskolakezdési támogatás Debrecenben

Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, nappali oktatás rendje szerint tanulmányokat folytató gyermeket nevelő családok támogatására

pénzbeli támogatásként a nappali oktatás rendje szerint tanulmányokat folytató gyermek részére gyermekenként 11.100.- Ft. 

Fontos: A családban az egy főre jutó jövedelem nem haladhatja meg a 78.100.-Ft, egyedül élő vagy egyedülálló esetén a 103.500.-Ft-ot. További részletek ITT.

Az igénylőlap benyújtási határideje  az iskolakezdési támogatás iránti kérelem a tárgyév július 1. napjától október 31. napjáig. Az igénylőlap INNEN letölthető.

Gyermekétkeztetési díj kedvezmény

 • 100%-os térítési díj kedvezményben részesül: ha a gyermekét egyedül nevelő szülő, illetve család esetén az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az 57.800.-Ft-ot;
 • 50%-os térítési díj kedvezményben részesül: ha a gyermekét egyedül nevelő szülő, illetve család esetén az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az 80.000.-Ft-ot;
 • fogyatékos gyermekek nappali ellátása keretében igénybe vett gyermekétkeztetés esetében a kérelmező 100%-os térítési díj kedvezményben részesül, amennyiben a családban az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg a 80.000.-Ft-ot. 
Az ügyintézés illetékmentes, határideje 60 nap. Részletes információk ITT.

Tehetséges tanulók támogatása

Ugyan az idei évre az igénylésről lecsúsztatok, de jó tudni, hogy van miért jól tanulni. Például idén a jövő évi támogatásért.
Egész iskolaévben támogatást kaphat az a tanuló, aki

 • az 5. évfolyamtól kezdődően a középfokú nevelés-oktatás utolsó évfolyamát, vagy a szakképesítés megszerzésére irányuló szakképzés utolsó évfolyamát megelőző évfolyamig bezárólag Debrecenben bejelentett lakóhellyel rendelkezik;
 • a pályázat benyújtását közvetlenül megelőző már befejezett két tanévben a tanulmányi átlaga elérte a 4,5-et;
 • valamint: Magyarország, és a szakminisztériumok hivatalos lapjaiban meghirdetett országos tanulmányi verseny döntőjében az első 10 helyezés valamelyikét elérte, vagy nemzetközi vagy országos szakszövetségi sportverseny, vagy diákolimpia országos döntőjében, illetve művészeti verseny döntőjében az első 6 helyezés valamelyikét elérte;
 • vagy a pályázat benyújtásának napján rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül és a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzet fennáll.
A támogatás akkor állapítható meg, ha a gyermeket gondozó családban az egy főre számított havi  jövedelem nem haladja meg a 83.000-Ft-ot. A támogatás iránti kérelmet formanyomtatványon az oktatási intézményekben kell benyújtani a tárgyév június 30. napjáig.

A támogatás mértéke: 10 hónapon keresztül havi 5.000-Ft, illetve 10.000.-Ft. További részletek ITT.

Civil szervezetek, egyházak tanszeradományai

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete , a Katolikus Karitasz, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, A Szivárvány az esőben Alapítvány az idei évben is tanszeradomány-gyűjtést szerveztek a rászoruló gyerekek iskolakezdéséhez.

Debrecen városa évek óta tart augusztusban több héten át tanszergyűjtési akciót, melyet a Debreceni Karitatív Testület fog össze.

Egyszülős Kártya

Az Egyszülős Kártya az Egyszülős Központ ingyenes és kedvezményes egyszülős szolgáltatásainak igénybevételéhez szükséges, ráadásul számos kedvezményt biztosít különböző kulturális intézményekben, de vásárlási kedvezményekre is használható. Jelenleg Egyszülős Központot Budán és Pesten találhatunk.

Mire használható az Egyszülős Kártya?

A kártyával az alábbi kedvezmények vehetők igénybe:

 • az Egyszülős Központ (Budapest) szolgáltatásainak ingyenes/kedvezményes használata
 • Kulturális és szabadidős, kereskedelmi kedvezmények pl. Nemzeti Múzeum, Szépművészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Gödöllői Királyi Kastély, Fővárosi Nagycirkusz, József Attila Színház, Praktiker, Álomgyár Könyvesbolt és egyre több helyszín országszerte. Az összes részlet ITT található.

Debreceni Egyszülős kedvezmények

 • DEBRECEN: a MODEM - Modern és Kortárs Művészeti Központ a családi belépőjegy árából 20% kedvezményt biztosít.
 • DEBRECEN: a debreceni Nagyerdei Kultúrpark kedvezményes belépőjegyeket biztosít az érvényes Egyszülős Kártyával rendelkező egyszülős családjok számára. Kedvezményes jegyárak: 1 felnőtt 1 gyermekkel 7 000 Ft; 1 felnőtt 2 gyermekkel 9 000 Ft; 1 felnőtt 3 gyermekkel 11 000 Ft; minden további gyermek + 2 000 Ft.

A budapesti Egyszülős Központ 2018. májusában nyílt, hogy informatív és gyakorlati segítséget és közösséget nyújtson azoknak a családoknak, ahonnan hiányzik az egyik szülő. 

A munkáltató is dönthet az iskolakezdési támogatásról

Az önkormányzatok mellett a munkáltató is dönthet arról, hogy egyik vagy mindkét szülő kapjon iskolakezdési támogatást utalvány formájában abban az esetben, ha ugyanott dolgoznak. Feltételként szerepel, hogy az egyik szülő legyen családi pótlékra jogosult. Az utalvány formájában kapható cafeteriaelemből kifejezetten az általános és középiskolás gyermekek számára szükséges taneszközök és ruházati termékek vásárolhatóak. Bővebb információért és lehetőségekről a munkáltatódnál tájékozódhatsz.

ADL - Debrecenimami

Kép forrása: Tima Miroshnichenko / Pexels; Debreceni Karitatív Testület Facebook oldala

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletessé teszi a nyarad ez a főtt kukorica recept, nem is kell hozzá a strandra menni! Sőt, mutatunk pár egyéb kukoricás receptet is!
Mosogatógép tabletta praktika

4+1 házi praktika mosogatógép tablettával

Mit tegyünk, hogy a mosott ruha illatos, a mosógépünk pedig hosszú életű legyen?
10 perces nyári fogások: olasz klasszikusok

10 perces nyári hideg fogások: olasz klasszikusok

Utálsz a nagy melegben főzni? Itt vannak a világ legegyszerűbb és legnagyszerűbb receptjei, ideális könnyű és gyors nyári fogások. 4 olasz klasszikus a tányéron.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére