Jelenlegi hely

Iskolakezdési támogatási lehetőségek Debrecenben

Ahhoz, hogy ez az iskolai év gördülékenyebben kezdődjön a családok számára, a helyi önkormányzatok és civil szervezetek is lehetőséget teremtenek arra, hogy az arra rászorulókat segítsék. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hová tudsz fordulni és milyen jellegű iskolakezdési támogatásért.

Önkormányzati iskolakezdési támogatás Debrecenben

Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala pénzbeli támogatásként a nappali oktatás rendje szerint tanulmányokat folytató gyermek részére gyermekenként 6000 forint, három vagy annál több gyermek esetén összesen 15 ezer forint iskolakezdési támogatást nyújt rendkívüli élethelyzetbe került családok számára.

Fontos: A családban az egy főre jutó jövedelem nem haladhatja meg a 48.800.-Ft, egyedül élő vagy egyedülálló esetén a 64.600.-Ft-ot. További részletek ITT.

Az igénylőlap benyújtási határideje  az iskolakezdési támogatás iránti kérelem a tárgyév július 1. napjától október 31. napjáig. Az igénylőlap INNEN letölthető.

Gyermekétkeztetési díj kedvezmény

  • 100%-os térítési díjkedvezményben részesül: ha a gyermekét egyedül nevelő szülő, illetve család esetén az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az 52.500.-Ft-ot;
  • 50%-os térítési díjkedvezményben részesül: ha a gyermekét egyedül nevelő szülő, illetve család esetén az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az 61.500.-Ft-ot;
  • fogyatékos gyermekek nappali ellátása keretében igénybe vett gyermekétkeztetés esetében a kérelmező 100%-os térítési díj kedvezményben részesül, amennyiben a családban az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg a 61.500.-Ft-ot. 
Az ügyintézés illetékmentes, határideje 60 nap. Részletes információk ITT.

Tehetséges tanulók támogatása

Ugyan az idei évre az igénylésről lecsúsztatok, de jó tudni, hogy van miért jól tanulni.
Egész iskolaévben támogatást kaphat az a tanuló, aki

  • az 5. évfolyamtól kezdődően a középfokú nevelés-oktatás utolsó évfolyamát, vagy a szakképesítés megszerzésére irányuló szakképzés utolsó évfolyamát megelőző évfolyamig bezárólag Debrecenben bejelentett lakóhellyel rendelkezik;
  • a pályázat benyújtását közvetlenül megelőző már befejezett két tanévben a tanulmányi átlaga elérte a 4,5-et;
  • valamint: Magyarország, és a szakminisztériumok hivatalos lapjaiban meghirdetett országos tanulmányi verseny döntőjében az első 10 helyezés valamelyikét elérte, vagy nemzetközi vagy országos szakszövetségi sportverseny, vagy diákolimpia országos döntőjében, illetve művészeti verseny döntőjében az első 6 helyezés valamelyikét elérte;
  • vagy a pályázat benyújtásának napján rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül és a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzet fennáll.
A támogatás akkor állapítható meg, ha a gyermeket gondozó családban az egy főre számított havi  jövedelem nem haladja meg a 83.000-Ft-ot. A támogatás iránti kérelmet formanyomtatványon az oktatási intézményekben kell benyújtani a tárgyév június 30. napjáig.

A támogatás mértéke: 10 hónapon keresztül havi 5.000-Ft, illetve 10.000.-Ft. További részletek ITT.

Civil szervezetek, egyházak tanszeradományai

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete , a Katolikus Karitasz, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat  az idei évben is tanszeradomány-gyűjtést szerveznek a rászoruló gyerekek iskolakezdéséhez.

Debrecen városa évek óta tart augusztusban több héten át tanszergyűjtési akciót, melyet a Debreceni Karitatív Testület fog össze.

2020-ban a debreceni lakosok és támogatók jóvoltából, valamint az önkormányzat közreműködésével a Debreceni Karitatív Testület összesen 800.000 forint értékben vásárolt tanszereket. Így több mint 400 iskolás korú, hátrányos helyzetű gyermek részesülhetett egyenként 5.000 forint értékű tanszeradományokban.

Visszaállnál a munkába, bölcsi kellene a picinek de szűkösek a kereteitek?
Most a a bölcsődei ellátáshoz havi 40 ezer forinttal támogatja a munkába visszatérő szülőket a Magyar Államkincstár.
Részletesebben cikkünkben.

Egyszülős telefonos kedvezmények

Az Egyszülős Központ és a Telenor megállapodásának köszönhetően az egyedülálló szülők és gyermekeik közti kapcsolattartást 2021 auguaztusától már kedvezményes tarifa segíti.

A megállapodás értelmében a családok olcsóbban jutnak hozzá a telefonos beszélgetésekhez és az internethez, így a különélő családtagok is részei maradhatnak a gyerekek életének.

Akár személyes, akár telefonos szerződéskötés során hivatkozzatok a KJ2 kódra. Kérjétek az alábbi tarifacsomagok egyikét: Flotta 1400, Flotta 1100, Flotta 2700 a pontos előfizetési részletékért.

A Telenor a flottához csatlakozó egyszülős családok számára ingyenesen biztosítja a „TudatosNet tudáspakk” -ot, ezzel is segítve őket, hogy gyermekeiket biztonságban tudhassák a világhálón is.

A budapesti Egyszülős Központ 2018. májusában nyílt, hogy gyakorlati segítséget és közösséget nyújtson azoknak a családoknak, ahonnan hiányzik az egyik szülő. Az elmúlt közel három évben a központ több mint 70 féle szolgáltatásával több mint 19 000 egyszülős családot ért el.

A munkáltató is dönthet az iskolakezdési támogatásról

Az önkormányzatok mellett a munkáltató is dönthet arról, hogy egyik vagy mindkét szülő kapjon iskolakezdési támogatást utalvány formájában abban az esetben, ha ugyanott dolgoznak. Feltételként szerepel, hogy az egyik szülő legyen családi pótlékra jogosult. Az utalvány formájában kapható cafeteriaelemből kifejezetten az általános és középiskolás gyermekek számára szükséges taneszközök és ruházati termékek vásárolhatóak. Bővebb információért és lehetőségekről a munkáltatódnál tájékozódhatsz.

ADL - Debrecenimami

Kép forrása: Tima Miroshnichenko / Pexels; Debreceni Karitatív Testület Facebook oldala

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Annyi mindent el akarok még mondani, és annyi mindent át akarok még élni veled.- levél a lányomnak

Annyi mindent el akarok még mondani, és annyi mindent át akarok még élni veled - levél a lányomnak

A lánygyermekek világnapja margójára...Csak bámultam és gyönyörködtem benned mikor megszülettél, olyan tiszta, olyan nemes és olyan örökkévaló érzés volt. De aztán lement a nap, és mikor felébredtem máris kiskamasz lett belőled. Hová lett az idő, mikor gyorsult fel ennyire? Az édes magabiztos kisdedből lassan egy öntudatos, gátlásos, gyönyörű nagylány lesz.
Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Dubánci, avagy Petr Vaclavek MakkMarcijai, a háromgyermekes prágai apuka zseniális szüleményei.
Rajzpályázat Én és az állatok címmel

Rajzpályázat Én és az állatok címmel

A Debreceni Állatkert több mint 17 hektáron szolgál a környezeti nevelés színteréül és biztosít lehetőséget a tantervhez illeszkedő vagy tanórán kívüli foglalkozások megtartására. Az Állatok Világhete alkalmából rajzpályázatot hirdetett.
Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság alkotópályázatot hirdet általános iskolás és középiskolás gyerekek, valamint felnőttek számára, melynek témája a LIFE IP GRASSLAND-HU  területek rovarvilága.
Ugrás az oldal tetejére