Jelenlegi hely

Iskolakezdési támogatási lehetőségek Debrecenben

Ahhoz, hogy ez az iskolai év gördülékenyebben kezdődjön a családok számára, a helyi önkormányzatok és civil szervezetek is lehetőséget teremtenek arra, hogy az arra rászorulókat segítsék. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hová tudsz fordulni és milyen jellegű iskolakezdési támogatásért.

Önkormányzati iskolakezdési támogatás Debrecenben

Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala pénzbeli támogatásként a nappali oktatás rendje szerint tanulmányokat folytató gyermek részére gyermekenként 8000 forint iskolakezdési támogatást nyújt rendkívüli élethelyzetbe került családok számára.

Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, nappali oktatás rendje szerint tanulmányokat folytató gyermeket nevelő családok támogatása.

Fontos: A családban az egy főre jutó jövedelem nem haladhatja meg a 56.100.-Ft, egyedül élő vagy egyedülálló esetén a 74.300.-Ft-ot. További részletek ITT.

Az igénylőlap benyújtási határideje  az iskolakezdési támogatás iránti kérelem a tárgyév július 1. napjától október 31. napjáig. Az igénylőlap INNEN letölthető.

Gyermekétkeztetési díj kedvezmény

  • 100%-os térítési díj kedvezményben részesül: ha a gyermekét egyedül nevelő szülő, illetve család esetén az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az 57.800.-Ft-ot;
  • 50%-os térítési díj kedvezményben részesül: ha a gyermekét egyedül nevelő szülő, illetve család esetén az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az 80.000.-Ft-ot;
  • fogyatékos gyermekek nappali ellátása keretében igénybe vett gyermekétkeztetés esetében a kérelmező 100%-os térítési díj kedvezményben részesül, amennyiben a családban az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg a 80.000.-Ft-ot. 
Az ügyintézés illetékmentes, határideje 60 nap. Részletes információk ITT.

Tehetséges tanulók támogatása

Ugyan az idei évre az igénylésről lecsúsztatok, de jó tudni, hogy van miért jól tanulni. Például idén a jövő évi támogatásért.
Egész iskolaévben támogatást kaphat az a tanuló, aki

  • az 5. évfolyamtól kezdődően a középfokú nevelés-oktatás utolsó évfolyamát, vagy a szakképesítés megszerzésére irányuló szakképzés utolsó évfolyamát megelőző évfolyamig bezárólag Debrecenben bejelentett lakóhellyel rendelkezik;
  • a pályázat benyújtását közvetlenül megelőző már befejezett két tanévben a tanulmányi átlaga elérte a 4,5-et;
  • valamint: Magyarország, és a szakminisztériumok hivatalos lapjaiban meghirdetett országos tanulmányi verseny döntőjében az első 10 helyezés valamelyikét elérte, vagy nemzetközi vagy országos szakszövetségi sportverseny, vagy diákolimpia országos döntőjében, illetve művészeti verseny döntőjében az első 6 helyezés valamelyikét elérte;
  • vagy a pályázat benyújtásának napján rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül és a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzet fennáll.
A támogatás akkor állapítható meg, ha a gyermeket gondozó családban az egy főre számított havi  jövedelem nem haladja meg a 83.000-Ft-ot. A támogatás iránti kérelmet formanyomtatványon az oktatási intézményekben kell benyújtani a tárgyév június 30. napjáig.

A támogatás mértéke: 10 hónapon keresztül havi 5.000-Ft, illetve 10.000.-Ft. További részletek ITT.

Debrecen Város Segélyalap

A támogatásra való pályázati időszak 2022. június 28-án lezárult.

Reméljük mihamarabb újraindítják. A Segélyalapról információk ITT találhatóak.

Civil szervezetek, egyházak tanszeradományai

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete , a Katolikus Karitasz, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, A Szivárvány az esőben Alapítvány az idei évben is tanszeradomány-gyűjtést szerveztek a rászoruló gyerekek iskolakezdéséhez.

Debrecen városa évek óta tart augusztusban több héten át tanszergyűjtési akciót, melyet a Debreceni Karitatív Testület fog össze.

2020-ban a debreceni lakosok és támogatók jóvoltából, valamint az önkormányzat közreműködésével a Debreceni Karitatív Testület összesen 800.000 forint értékben vásárolt tanszereket. Így több mint 400 iskolás korú, hátrányos helyzetű gyermek részesülhetett egyenként 5.000 forint értékű tanszeradományokban.

Visszaállnál a munkába, bölcsi kellene a picinek de szűkösek a kereteitek?
Most a a bölcsődei ellátáshoz havi 40 ezer forinttal támogatja a munkába visszatérő szülőket a Magyar Államkincstár, igényelhető 2022. december 31-ig.
Részletesebben cikkünkben.

Egyszülős Kártya

Az Egyszülős Kártya az Egyszülős Központ ingyenes és kedvezményes egyszülős szolgáltatásainak igénybevételéhez szükséges, ráadásul számos kedvezményt biztosít különböző kulturális intézményekben, de vásárlási kedvezményekre is használható. Jelenleg Egyszülős Központot Budán és Pesten találhatunk.

Mire használható az Egyszülős Kártya?

A kártyával az alábbi kedvezmények vehetők igénybe:

  • az Egyszülős Központ szolgáltatásainak ingyenes/kedvezményes használata
  • Kulturális és szabadidős kedvezmények: Nemzeti Múzeum, Szépművészeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Hopp Ferenc Múzeum, Vasarely Múzeum, Gödöllői Királyi Kastély, Fővárosi Nagycirkusz, Jószef Attila Színház és egyre több helyszín országszerte. Az összes részlet ITT található.

A budapesti Egyszülős Központ 2018. májusában nyílt, hogy gyakorlati segítséget és közösséget nyújtson azoknak a családoknak, ahonnan hiányzik az egyik szülő. Az elmúlt közel három évben a központ több mint 70 féle szolgáltatásával több mint 19 000 egyszülős családot ért el.

A munkáltató is dönthet az iskolakezdési támogatásról

Az önkormányzatok mellett a munkáltató is dönthet arról, hogy egyik vagy mindkét szülő kapjon iskolakezdési támogatást utalvány formájában abban az esetben, ha ugyanott dolgoznak. Feltételként szerepel, hogy az egyik szülő legyen családi pótlékra jogosult. Az utalvány formájában kapható cafeteriaelemből kifejezetten az általános és középiskolás gyermekek számára szükséges taneszközök és ruházati termékek vásárolhatóak. Bővebb információért és lehetőségekről a munkáltatódnál tájékozódhatsz.

ADL - Debrecenimami

Kép forrása: Tima Miroshnichenko / Pexels; Debreceni Karitatív Testület Facebook oldala

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan meséljünk a kamaszoknak? Létezik közös pont a szuperhősök és a mitológia között?

Hogyan meséljünk a kamaszoknak? Létezik közös pont a szuperhősök és a mitológia között?

Kamaszoknak mesélni? Kell nekik egyáltalán a mese? És a felnőtteknek? Zalka Csenge Virággal beszélgettünk a mesélés titkairól. Csenge maga is egy tüneményes mesélő. Főállásban mesevilág uralkodónője, mellékállásban pedig A MESEVILÁG nagykövete.
Csók, puszi a gyerek előtt, avagy mennyire illik kimutatni az érzelmeinket a csemetéink előtt

Csók, puszi a gyerek előtt, avagy mennyire illik kimutatni az érzelmeinket a csemetéink előtt

A napokban belefutottam egy anyukák között zajló beszélgetésbe mely igazán megosztotta a társaságot.  Arról diskuráltak a játszótéren ücsörögve, hogy vajon mennyire illik/kell/szabad kimutatni az érzelmeinket a gyerekek előtt. Nagyon érdekes meglátásokat hallottam, melyeket most szeretnék veletek is megosztani. Sőt, kíváncsian várom véleményeteket a témában. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
A környezetszennyezés hatással lehet a gyermek nemére?

A környezetszennyezés hatással lehet a gyermek nemére?

Ólom, higany, króm.. nem csak a kémiaóráinkon szereplő elemek. Nap mint nap kapcsolatba kerülünk velük, krómozott eszközök és aluminium edények állnak a konyhákban, ólom van a nem étkezési célokra szánt kerámiamázakban... soroljam?
Ezeken a képeken röhög az internet - a legjobb iskolakezdős mémek 2022-ben

Ezeken a képeken röhög az internet - a legjobb iskolakezdős mémek 2022-ben

Akárhogy nézzük, hosszú volt az a 72 nap nyári szünet.  Biztos lehetsz benne, nem Te vagy az egyedüli, aki csemetéje minden imádata mellett ne érezne időnként így. A sulikezdés okozta féktelen örömképekkel szeretnénk erőt adni a szünet utolsó napjaira.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére