Jelenlegi hely

Hogyan változik a játék, amikor már két lábon lépeget a gyermekünk?

A gyermek első lépései minden szülő életében meghatározó és boldog pillanat. Az önállóság és a felfedezés egy új formáját jelenti, ezekkel a lábakkal fogják felfedezni a világot, ezekkel a lépésekkel fognak elballagni az iskolából, továbbá ugyanilyen léptekkel fogják oltár elé vezetni életük szerelmét. Az elsők még ugyan bizonytalanok és talán kicsit bátortalanok is, ám fantasztikus lesz látni, ahogy egyre erősödik gyermekünk és egyre magabiztosabb lesz majd ebben is. Fizikailag is egy új világot jelent, hiszen kipróbálhatnak új mozgásformákat, könnyebben helyet tudnak majd változtatni és nagyon sok fontos kognitív alapot tehetnek le a jó mozgásfejlődéssel a későbbi iskolai tanulmányaik kezdeteihez is. Igen, a megfelelő mozgásfejlődés befolyásolja a tanulás eredményességét is. Ebben a cikkben azt szeretnénk megmutatni, hogy milyen új játékokat fedezhet fel a gyermek annak köszönhetően, hogy megtanult járni (mutatunk nagyon jó Scoot and Ride járgányt például) – a játékok tárháza ugyanis egyértelműen szélesedik ekkor és sokkal több lehetőség vár rájuk!

Hogyan változik a játékkal való kapcsolat, mikor elkezdenek járni a gyerekek?

Az első lépések megtétele után rohamosan fejlődni kezd a járás és a gyerekek hamar rájönnek arra, hogy sokkal több mindent elérnek és odaférnek olyan tárgyakhoz, amikhez az előtt nem. A mobilitás lehetővé teszi számukra, hogy különböző helyeken játszanak, kimenjenek az udvarra, átmenjenek egyik szobából a másikba, és így tovább. 

A járás fejlődésével a finommotorikus képességek is komoly fejlődésnek indulnak, és képesek lesznek olyan „nagymozgásos” játékokkal játszani, amik fejlesztik az egyensúlyérzéküket vagy a koordinációs képességeiket. Nagyon édesek ahogy sétálgatva húzzák maguk után a zsinórra kötött játékokat, ahogy visszarúgják a labdát, vagy épp átmásznak egy kisebb akadálypályán. 

Lássuk, milyen eszközöket érdemes beszerezni ahhoz, hogy támogassuk a gyermekünk mozgásfejlődését!

Scoot and Ride roller

Ezek a járgányok hosszú évekig képesek kiszolgálni a kis tulajdonosukat, ugyanis egyetlen mozdulattal átalakíthatóak kismotorból rollerré! Először általában motorozni kezdenek a gyerekek, majd egyre jobban érdekelni kezdi őket a rollerezés is. Scoot and Ride rollerek gyönyörű színekben kaphatók, a kivitelezések pedig lenyűgöző, nem véletlen, hogy olyan sokak kedvence! Egy hagyományos rollerrel szemben ezen a típuson a kormányzás a saját testsúllyal történik: rá kell jönnie a tanulási folyamat során arra a gyereknek, hogy a saját súlyát kell éreznie és ezzel tudja irányítani az eszközt. 

Tolható-húzható játékok

A tolható és húzható játékok is jó választások a járás megtanulása után, mert sok szempontból hozzájárulnak a gyerekek fejlődéséhez. Támogatják a motoros készségeket és az egyensúly fejlődését, ráadásul fejleszti a gyermek problémamegoldó képességét és kreativitását is. Tolható játék például egy játék babakocsi, egy kis műanyag fűnyíró, egy járássegítő, vagy egy játék bevásárlókocsi is. Húzható játék például a zsinórra kötött állatfigurák vagy a különböző húzogatható kisautók is. 

Nagy mértékben hozzájárulnak ezek a játékok a kar, a láb és a törzs izmainak erősítéséhez, továbbá javítja a gyerekek mozgásának irányítását is. Amikor tolnak vagy húznak egy játékot, akkor folyamatosan korrigálni kell a saját testhelyzetüket, ami hozzájárul az egyensúlyérzék erősödéséhez. 

Akadálypályák, mászó alagutak

A mozgás fejlődéséhez a különböző mini akadálypályák felállítása a nappaliban vagy kint az udvaron nagy mértékben hozzá tud járulni és rendkívül hasznosak is. Mivel sokféle mozgásformát igényelnek – nem csak a járás képességét – ezért összetetten képesek fejleszteni. Kell hozzájuk kúszás, mászás, ugrálás, egyensúlyozás, séta, guggolás: ez attól függ, milyen pályát állítottunk fel nekik. Lehet őket vásárolni, de akár házilag is összeállíthatunk az otthonunkban fellelhető eszközökből szinte bármit. Tegyünk bele mászóalagutat is mindenképpen, mert ezt nagyon imádják a gyerekek, hatalmas móka nekik!

Az akadálypályák használata ösztönzi a problémamegoldó képességeket és a kreativitást. Gondolkodniuk kell azon, hogyan küzdjék le az előttük álló feladatot, ennek sikeres kivitelezése pedig fejleszti az önbizalmat is. 

Ezek a játékok a szociális készségeket is fejlesztik, hiszen nagyon sok foglalkozáson, csoportos tornán is megtalálhatóak. A gyerekek gyakran együtt mókáznak velük, versenyeznek vagy segítik egymást, ez pedig elősegíti a kommunikációt és az együttműködést. 

Kinti játékok: mini trambulin, buborékfújás, focizás, mini mászóka

Amikor a gyerekek elkezdenek megtanulni járni, egyre több kültéri játék válik érdekessé és fokozatosan egyre ügyesebbek lesznek majd benne. Ez szélesíti a spektrumot és annak lehetőségét, hogy még izgalmasabban teljenek a szabad levegőn töltött percek. Ha már csak egy teljesen egyszerű dologra gondolunk: mennyire aranyos, mikor fújjuk nekik a buborékokat, ők pedig önfeledten szaladgálnak utánuk, igaz? Vagy amikor apa és fia elkezdhet egymásnak labdát passzolgatni, totyogva kapura rúgni – óriási mérföldkő mind a szülőnek, mind pedig a gyereknek. Amikor már magabiztosabban használják a testüket, akkor érdemes lehet beszerezni olyan átalakítható mászókákat, amiket mi magunk határozunk meg, hogy épp milyen formában és magasságban legyenek, mert ezek nagyon erősen fejlesztik a gyerekek koordinációs képességeit.

Láthatjuk hát, hogy amint megtanulnak járni a gyerekek, újabb, izgalmasabb eszközpark áll a rendelkezésükre, ami arra ösztönzi őket, hogy még több szeletét fel akarják fedezni a világnak. Az addigi egyhelyben ülve játszás hatalmas lendületet vehet, hiszen már nem csak kúszva és mászva, hanem sokkal gyorsabban is el tudják érni egy másik helyiségben azt a játékot, amit kiszemeltek maguknak. Játszani természetesen ugyanúgy elmélyülve, nyugodtan ülve fognak tudni ez után is, viszont nem mindegy, hogy egy játék kiskonyhánál elérik-e az összes pontot, vagy csak a legalsó polcos rész előtt csücsülnek. Csodálatos dolog ez, az pedig, hogy ennek végig szemtanúi lehetünk, óriási ajándék az élettől!

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletessé teszi a nyarad ez a főtt kukorica recept, nem is kell hozzá a strandra menni! Sőt, mutatunk pár egyéb kukoricás receptet is!
Mosogatógép tabletta praktika

4+1 házi praktika mosogatógép tablettával

Mit tegyünk, hogy a mosott ruha illatos, a mosógépünk pedig hosszú életű legyen?
10 perces nyári fogások: olasz klasszikusok

10 perces nyári hideg fogások: olasz klasszikusok

Utálsz a nagy melegben főzni? Itt vannak a világ legegyszerűbb és legnagyszerűbb receptjei, ideális könnyű és gyors nyári fogások. 4 olasz klasszikus a tányéron.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére