Jelenlegi hely

Költészeti Fesztivál Debrecenben április 11-től online

Online fesztivál, de a beszélgetések a bennünk élő érzelmekről, emlékekről valódiak: Pilinszky János, Márai Sándor vagy Tar Sándor sorai máig igazak, valódiak, és hatnak. De hogyan?

A Méliusz Juhász Péter Könyvtár idén a Csokonai Színházzal együttműködve szervezi meg a Debreceni Költészeti Fesztivált, amely immár 18. alkalommal köszönti versekkel a tavaszt a magyar költészet napjához kapcsolódva.

A rendezvény az online térbe kényszerül, így az irodalmi beszélgetések is online lesznek elérhetők, de a költészettel és az irodalommal való találkozás nagyon is valóságos. Erre bátorítjuk régi és új látogatóinkat: vegyék kézbe a versesköteteket, feledkezzenek bele a szövegekbe, ízlelgessék a versszakokat – akár a Cake poetry – költészettel ízesítve akciónk keretében debreceni cukrászdákban és kávézókban – akár otthon.

Április 11-én haikuíró versenyünk díjazottjaira derül fény, 12-én a nyolcvan éve született Tar Sándor életművét vitatjuk meg, 13-án pedig a huszadik századi magyar líra két nagy alkotása: Márai Sándor Halotti beszéd és Domonkos István Kormányeltörésben című verse kerül terítékre.

A rendezvény partnere a Fiatal Írók Szövetsége.

Debreceni Költészeti Fesztivál Programjai

2021. április 11.

Cake poetry – költészettel ízesítve
Néhány debreceni kávézóban és cukrászdában a megvásárolt kávé vagy sütemény mellé ünnepi verstekercset adunk: ezúttal a száz éve született Pilinszky Jánosra emlékezve.

„A tengerpartot járó kisgyerek
mindíg talál a kavicsok közt egyre,
mely mindöröktől fogva az övé,
és soha senki másé nem is lenne.”

(Egy szenvedély margójára)

Pilinszky János  - Forrás: Fortepan/Hunyady József

2021. április 12. 19.00

Nagyítás – Közelítések Tar Sándorhoz az eddig publikálatlan levelezése alapján

Tar Sándor József Attila-díjas író, szociográfus, haláláig mélyen kötődött Debrecenhez.

A beszélgetés résztvevői, Böhm Gábor, Deczki Sarolta és Kálai Sándor egy nagyítót kaptak a kezükbe, amikor elsőként olvashatták a Tar Sándorhoz és az általa írt leveleket. Nagyítót, mert arra a személyes-szakmai kapcsolatra is ráláthattak, melyekre eddig senki. A nagyítás közelség.
Vagy legalábbis közelítés.
A szövegeket válogatta és a beszélgetést moderálja: Lakner Lajos A beszélgetés a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Facebook-oldalán regisztráció nélkül
megtekinthető.

Tar Sándor - Forrás: Wikipedia


2021. április 13. 19.00

„Lehull az ékezet” – Márai Sándor Halotti beszéd és Domonkos István Kormányeltörésben című verséről

A beszélgetés résztvevői Kulcsár-Szabó Zoltán és Kun Árpád. Moderál: Lapis József

Márai Sándor Nápolyban írta Halotti beszéd című versét, ami a nyelv haláláról, a szétszóródott magyarság dekulturálódásáról szól. Ezt a nemzetféltő-kultúrkritius attitűdöt hasonlítjuk össze Domonkos neoavantgárd versével. Mindkettő a magyar irodalom ősi hagyományaihoz kötődik (Halott beszéd, illetve Balassi Bálint), és mindkettő a magyar nyelv jövőjével néz szembe. Persze nagyon is beszédes különbségekkel. A magyar nyelv veszélyeztetettsége, migráció, multikulturalitás, nyelvköziség, kultúrkritika, hagyomány, modernség, romlott/rontott nyelv mind releváns kérdések lehetnek a két vers egymásra olvasása közben.
A beszélgetés a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Facebook-oldalán regisztráció nélkül megtekinthető.

További információ: www.meliusz.hu
Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

„Átalakítás miatt zárva „ - A modern kamasz nevelése, avagy mit kell tudni a szülő-kamasz konfliktusról és annak kezeléséről?

„Átalakítás miatt zárva „ - A modern kamasz nevelése, avagy mit kell tudni a szülő-kamasz konfliktusról és annak kezeléséről?

Statisztikák szerint kb. 1,2 millió kamasz él ma Magyarországon, életkoruk 12-20 év között van. Ez azt jelenti, hogy kb. két millió szülőt érint az ő életük és problémájuk.
"Pesztonkának egy jegyet, legyen szíves!" avagy mozi a 21. században

"Pesztonkának egy jegyet, legyen szíves!" avagy mozi a 21. században

Szombaton a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek és a velük érkező 18 éven aluliaknak kinyithattak a mozik. Vagyis a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében ülhetnek be a filmekre. Vagy tucatszor elolvastam ezt a két mondatot... na ne már!!!
Májusi bakancslista

Májusi bakancslista

Ebben a szép tavaszi hónapban új élmények, új lehetőségek, várnak: a szürkeséget megtöri a napfény, végre meleg van, virágillattal telik meg a levegő. A hosszú bezártság után jól esik kimozdulni, szabadtéri programokat tervezni, felfedezni természet szépségeit. Ehhez adunk néhány pofonegyszerű tippet!
Egyedülálló lehetőség óvodáknak, iskoláknak: Várépítő pályázat! Ezt kár lenne kihagynod!

Egyedülálló lehetőség óvodáknak, iskoláknak: Várépítő pályázat! Ezt kár lenne kihagynod!

Ha a Ti ovitokra is ráférne a felújítás, vagy az iskolai mosdót kellene rendbetenni, akkor itt a nagy lehetőség: pályázzatok! Az idei évben több, mint 20 vállalat és szervezet csatlakozott a Várépítő pályázat felajánlói közé. Ezzel összesen 13,6 millió forint + ÁFA értékű termékre, 1,9 millió forint készpénzre, és számokban ki nem fejezhető, önkéntes munkában felajánlott szolgáltatásra lehet pályázni. 
Ugrás az oldal tetejére