Jelenlegi hely

A Nagyerdő 200 éve avagy nyári örömök az Erdőn

Gondolnád, hogy köze van a Dobos torta alkotójának a Nagyerdőhöz? Hogy a villamos előtt kisgőzös szállította az utasokat a Nagyerdőre? Tudod, hogy hova jártak mulatni a szobalányok és inasok?

A Méliusz Juhász Péter Könyvtár Helytörténeti Gyűjteménye és Fotótára Debrecen város napja alkalmából új kisfilmet készített, melyben a Nagyerdőre kalauzolja a nézőket.

A Dobos-pavilon a Nagyerdőn

A rövid de élvezetes kisfilmben a kezdetektől, a 19. század elejétől követhetik nyomon az érdeklődők a vaderdő parkerdővé alakítását, a szórakoztató és üdülési létesítmények bemutatatásán keresztül egészen az 1940-es évekig. A terület egy részének pihenő- és szórakozóövezetté alakítását már a 18. század végén, több Debrecenbe rendelt királyi biztos is szorgalmazta, de csak 1823-ban Beck Pál királyi biztos kezdeményezésére tett javaslatot a városi magisztrátus egy fürdőépület és vigadó építtetésére. Így 1826-ban adták át a Nagyerdőn az első intézményt, a Fürdőházat. A klasszicista stílusú épület kisebb nagyobb átalakítások után ma is vigadóként működik.

A Leveles csárda

A kisfilmből megtudhatják azt is, hogyan került a Nagyerdőre 1885-ben a Dobos-pavilon, a városi polgárság szórakozási helyszíne, de azt is, kik és hogyan mulattak a korabeli Leveles csárdában, milyen fejlődést hozott a két háború közötti időszak a Nagyerdő életében, milyen új szórakoztatási létesítmények épültek.

A kisfilm régi fotók, képeslapok, és Magyari Imre korabeli muzsikája segítségével idézi fel a nyári örömöket a Nagyerdőn.

A videó 2021. április 9-től a Méliusz Könyvtár honlapján megtekinthető.

Listakép forrás:

Fortepan / Gyöngyi

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

„Átalakítás miatt zárva „ - A modern kamasz nevelése, avagy mit kell tudni a szülő-kamasz konfliktusról és annak kezeléséről?

„Átalakítás miatt zárva „ - A modern kamasz nevelése, avagy mit kell tudni a szülő-kamasz konfliktusról és annak kezeléséről?

Statisztikák szerint kb. 1,2 millió kamasz él ma Magyarországon, életkoruk 12-20 év között van. Ez azt jelenti, hogy kb. két millió szülőt érint az ő életük és problémájuk.
"Pesztonkának egy jegyet, legyen szíves!" avagy mozi a 21. században

"Pesztonkának egy jegyet, legyen szíves!" avagy mozi a 21. században

Szombaton a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek és a velük érkező 18 éven aluliaknak kinyithattak a mozik. Vagyis a 18 év alattiak csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt kíséretében ülhetnek be a filmekre. Vagy tucatszor elolvastam ezt a két mondatot... na ne már!!!
Májusi bakancslista

Májusi bakancslista

Ebben a szép tavaszi hónapban új élmények, új lehetőségek, várnak: a szürkeséget megtöri a napfény, végre meleg van, virágillattal telik meg a levegő. A hosszú bezártság után jól esik kimozdulni, szabadtéri programokat tervezni, felfedezni természet szépségeit. Ehhez adunk néhány pofonegyszerű tippet!
Egyedülálló lehetőség óvodáknak, iskoláknak: Várépítő pályázat! Ezt kár lenne kihagynod!

Egyedülálló lehetőség óvodáknak, iskoláknak: Várépítő pályázat! Ezt kár lenne kihagynod!

Ha a Ti ovitokra is ráférne a felújítás, vagy az iskolai mosdót kellene rendbetenni, akkor itt a nagy lehetőség: pályázzatok! Az idei évben több, mint 20 vállalat és szervezet csatlakozott a Várépítő pályázat felajánlói közé. Ezzel összesen 13,6 millió forint + ÁFA értékű termékre, 1,9 millió forint készpénzre, és számokban ki nem fejezhető, önkéntes munkában felajánlott szolgáltatásra lehet pályázni. 
Ugrás az oldal tetejére