Jelenlegi hely

10 perces nyári hideg fogások: olasz klasszikusok

Utálsz a nagy melegben főzni? Itt vannak a világ legegyszerűbb és legnagyszerűbb receptjei, ideális könnyű és gyors nyári fogások. 4 olasz klasszikus a tányéron.

Caprese

Mindössze két alapanyag kell hozzá, így az elérhető legjobb hozzávalókkal dolgozzunk. A három alapanyag színében akár a margherita pizza, az olasz zászló színeit hozza, az igazi olasz lélek megtestesítője.

Hozzávalók:

  • nagy szemű paradicsom
  • mozzarella sajt, minél jobb minőségű, ha lehet, buffala azaz bivalytejből készült
  • friss bazsalikom, só, bors, olíva olaj (extraszűz)

Karikázd fel egy a paradicsomot és a mozzarella sajtot is. Le kell rétegezni egy tálra, a lehető legmutatósabban. Persze mindenki más verzióra esküszik. Én a paradicsomot szeretem alulra, és rá a sajtot, ez utóbbi fehér színén jobban mutatnak a fűszerek. A paradicsomkarikákra némi sót szórok, arra teszem a sajtot. Mehet rá az oregánó levele, némi bors és az olíva olaj.

Hogy a lehető legfrissítőbb legyen a caprese, a paradicsomot állítsd pár percre hideg vízbe (mert ugye nem a hűtőben tárolod?).

Tonhalas babsaláta

Klasszikus olasz nyári étel, előre elkészíthető, egy klassz esti gyors vacsora. Sőt, érdemes jó előre elkészíteni, hogy összeérjenek az ízek. A bab, hagyma és tonhal egy rusztikus ízvilág, klasszikus kiegészítője lehet egy jól behűtött fehér bor.

(Forrás)

Alapanyaga a Spanyol fehér bab, ami egy nagy szemű, krémes belsejű bab. Cannellini típusúból is el lehet készíteni, ez kisebb szemű és egy kicsit sötétebb színű, de alapvetően világos fajta.

Hozzávalók

  • 250 g fehér bab: Spanyol fehér, Cannellini vagy Borlotti fajta
  • 250 g olajos tonhal
  • 1 kisebb lilahagyma
  • fél citrom leve és balzsamecet, olíva olaj
  • friss petrezselyem, só, bors
  • tálaláshoz pár grissini vagy vékony szelet pirítós

A lilahagymát vágd vékony karikára és pácold be a citrom levébe egy 15-20 percre, mielőtt a salátához adnád. A halkonzervet csepegtesd le. A konzerv babot le kell szűrni és átöblíteni hideg vízben. A három alapanyagot össze kell keverni egy nagy salátástálban, befűszerezni sóval, borssal, 2-4 evőkanál balzsamecettel, és a frissen összevágott petrezselyemmel. Hagyd összeérni a hűtőben pár órára.

Az egyszerűség és frissesség: Sonka és sárgadinnye

A legősibb kombinációk egyike: a sós hús és az édes gyümölcs ízvilága rabul ejt mindenkit. Mivel ehhez a recepthez is kevés hozzávaló kell, nem engedhetünk a minőségből.

Hozzávalók:

  • Prosciutto sonka
  • sárgadinnye

Az olasz étlapokon Prosciutto e melone elnevezéssel találod meg. Nem véletlenül! Csakis sózott, levegőn szárított és papírvékonyra szeletelt sonka jöhet szóba ennél a fogásnál. Elsősorban olasz prosciuttó, esetleg spanyol Serrano sonka legyen. Ha nagyon nincs, behelyettesíthetjük Fekete erdei sonkával is. De a füstös íze miatt más hatása lesz.

A sárgadinnye legyen mézédes, vágd le a héját, kapard ki a közepét, vágj belőle egyforma szeleteket. Hűtsd be jól a dinnyét fogyasztás előtt!
Rendezd el egy tálra a dinnyeszeleteket, sonkaszeleteket. Lehet felváltva elfektetve egy-egy szelet sonka és dinnye, de tekerheted rózsaformába is a sonkát.

Én szeretek hozzá egy-egy szál grissinit is elropogtatni, de elhagyható.

Bresaola, rukkola, parmezán

A nagy forróságban mindig vágyunk a sós ízekre, nem véletlenül. Ezt a klasszikus olasz előételt kánikulában akár könnyű vacsoraként is fogyaszthatjuk.

Hozzávalók:

  • Bresaola,
  • rukkola saláta,
  • parmezán sajt darab,
  • fél citrom leve és balzsamecet, olíva olaj
A Bresaola eredetileg egy nyers, nem füstölt, de sózott, érlelt olasz marhahús specialitás. Általában hajszálvékony szeletekre vágva, olívaolajjal és citromlével finoman megfröcskölve előételként fogyasztják.

A hajszálvékonyra szelt bresaolát (legtöbbször a nagy szupermarketekben így is kapható felvágottként) tálra fektetjük, olíva olajjal, citromlével megfröcsköljük, enyhén borsozzuk. Mehet rá a mosott és jól lecsepegtetett friss rukkola, és a parmezán forgácsok. Ez utóbbit úgy a legegyszerűbb elkészíteni, ha a parmezán hosszabb széléből krumplihámozóval vékony szeleteket forgácsolunk. Erre is olíva olajat és balzsamecetet locsolunk, némi borssal megszórjuk, ettől lesz látványos.

Tipp: Ősziest ízt ad neki néhány szem apróra vágott dió rászórva. A látványt fokozza és pikáns ízt ad neki ha morzsolunk rá némi gránátalmát.

Tálaláshoz pár grissini vagy vékony szelet pirítós jól jöhet.

ADL - Debrecenimami

Képek: pexels.com; pixabay.com

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Készüljünk március 15-re!

Készüljünk március 15-re!

Készüljünk együtt, ünnepeljünk együtt!
7 autóipari újítás, amit nőknek köszönhetünk

7 autóipari újítás, amit nőknek köszönhetünk

Mintegy 100 évvel ezelőtt az autóvezetés vált a női egyenjogúság egyik jelképévé, mivel az autók nyújtotta mobilitás újfajta függetlenséget is nyújtott a nők számára.
Élet a térerőn túl – Tippek a digitális detoxhoz

Élet a térerőn túl – Tippek a digitális detoxhoz

Chatelünk, görgetünk, híreket böngészünk, filmet nézünk, ügyet intézünk… Mit tegyünk, ha túlságosan beszippant az online tér? Van valami megoldás, hogy ne az algoritmus diktáljon? Nem a teljes detox a cél, hanem egy egyensúly elérése a virtuális és a valós világ között. Ehhez adunk ötleteket.
Tudtad, hogy az alvás világnapját is ünneplik?

Tudtad, hogy az alvás világnapját is ünneplik?

Az alvás világnapját hagyományosan március második teljes hetének péntekén ünneplik. 2025-ben ez a nap március 14-re esik. Ezen a napon világszerte szakemberek és szervezetek hívják fel a figyelmet az alvás fontosságára és az alváshiány egészségügyi következményeire.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére