Jelenlegi hely

​Gyalogos túraútvonalak Debrecen környékén

A túrázás testi - és lelki kikapcsolódást, feltöltődés és örömöt nyújt az ember számára. Összegyűjtöttünk Nektek Debrecen környéki túraútvonalakat, hogy ne (csak) henyéléssel teljen a szünet!

 

Gyalogos túraútvonalak

1. Hármashegy – Halápi csárda – Bodzás-tároló – Panoráma út – Erdőspusztai bemutatóház – Mézeshegyitó – Kati-híd (Dorcas camping)

A hármashegyi pihenőközpontból a kilátó felé indulunk a K jelzésen. A toronyból gyönyörű kilátás nyílik, jó időben látszanak a Bihari hegyek. Kitűnő pihenő a Hármashegyi-tó, ami a tanösvény tölgyfalevél jelzésén, némi kitérővel érhető el. A csárda bélyegzőhely, a Bodzás-tó a vízi madarak otthona. Érdekes látnivaló, pihenő és bélyegzőhely az Erdőspusztai bemutatóház. A Mézeshegyi-tónál sok horgász telepített padokat, ahol megpihenhetünk, és ugyancsak sok vízi madárral találkozhatunk. Túránk befejezése a Kati hídnál lévő buszmegállóban lesz. A P jelzésen bemehetünk a Vekeri-tóhoz megpihenni.

A Hármashegyi-tó

Megközelíthetőség: Hármashegyre Zsuzsivonattal (vigyázz, szezonfüggő!), vagy Halápra a 37-es busszal megyünk, a két helyszín között gyalog, a K, vagy a "oTo" jelzésen. Busz a Kati hídtól ritkán közlekedik. A Halápi csárdánál „tankoljunk”, mert a túra végéig nincs lehetőség beszerzésre.
Táv és idő: 22 km, 6-7 óra

2. Vámospércs – Halápi-tároló – Fancsika II. – Fancsika I. – Ördögárok

A vámospércsi vasútállomástól nyugatra a vasút mentén gyalogolunk (2 km-t) a Z jelzésen, majd délre fordulunk. Hamarosan elérjük a volt Állóhegyi iskolát, majd pedig a keresztező P utat. (Ha ki akarunk szállni, a P jelzésen jobbra indulva Halápra érünk, előbb a vasútállomásra, majd pedig a csárdához.) A Z jelzésen tovább haladva elérjük a Halápi, majd pedig a Bodzás-tárolót. Mindkettő vízi madarak és horgászok tanyája. A Bodzás után együtt halad a Z és K jelzés a Panoráma útig, ahol jobbra fordulunk, a Látóhegyi kilátó felé. A jelzés nemsokára balra bemegy az erdőbe, és a Fancsika I. (Báltiszta) tó közelében halad, a Bál-hegyen át (szép fenyves). A jelzés és a túra vége a Vámospércsi úton, a Zsuzsivasút Csereerdő megállójánál van, szemben találjuk az Ördögárok nevű – IV. századi szarmata védelmi rendszer rekonstruált maradványa – bemutató helyet.

Az Ördögárok

Megközelíthetőség: Vámospércsre vonattal, vagy távolsági busszal, a Csereerdő megállótól vagy a Zsuzsivasúttal (vigyázz, szezonfüggő!), vagy a 37-es helyi, illetve a távolsági buszokkal vissza Debrecenbe.
Táv és idő: 22 km, 6-7 óra

Figyelmeztetés: Csak Vámospércsen találunk boltot, kocsmát, máshol a túrán sehol, ételt-italt vigyünk magunkkal

3. Debrecen, Klinikák villamos mh. – Pallag – Bocskaikert

A klinikai villamosmegállótól a Pallagi utat keresztezve kelet felé indulunk, majd balra fordulunk, a P jelzésen. Utunkon a Vízmű, majd a temető következik, pihenő a Pallagi preszszónál lehetséges. A gyümölcsös kertek mentén időnként számíthatunk nagy sárra, Bocskaikertig látnivaló a strucctanya, a réggebi térképen erdészlakként szerepel. Bocskaikertben az útvonal baloldalán van a Vén diófa csárda.

A Bocskaikert gyümölcsöseiben igazán sokféle és finom alma terem

Parlagi templomrom

A 13. században Pallag, eredeti nevén Parlag nevű falu 400 év alatt, a 17. század második felére teljesen elnéptelenedett, Debrecen városa vette zálogba. Pallag közelében, a Dombostanya vasúti megállótól nyugatra fekszik az Árpád-kori Parlag falu templomának romja, mely kedvelt úti cél a túrázók körében. A templom az 1200-as években már állt, már a többszöri felújítások ellenére is folyamatosan pusztul.

Megközelíthetőség: A klinikához villamossal, vagy helyi járatú buszokkal. Bocskaikertből vonattal, vagy távolsági buszokkal vissza Debrecenbe.
Táv és idő: 16 km, 4,5 – 5 óra

4. Kartács utca – Bodaszőlő – Zeleméri rom

A Doberdó utcai buszmegállótól, a Kartács utcán északra indulunk a S jelzésen (a túra végéig sárga jelzésen haladunk!). Utunk a Nagyerdőn és az Öregtölgyesben vezet, a Meszest elérve jobbra még láthatjuk az egykori erdészház és az ifjúsági tábor maradványait. Alsójózsára érve, mielőtt elhagyjuk a települést, a Nagyszentgyörgy utcában, jobbra van az „Emil”-kocsma, ahol megpihenhetünk. Az autóbusz útvonalát balra követve, egy kis kitérőt tehetünk a hajdúszentgyörgyi templomromhoz, melyet a vasútvonalat keresztezve, a Tócó patak hídján átmenve, és az első ház előtt a dombra felmenve érünk el. A kitérő után visszatérhetünk eredeti útvonalunkhoz, a S jelzéshez, amelyen kijutunk a Bodaszőlőre vezető útra. A közelben találjuk a homoki tölgyest.

A Zeleméri templomrom

Balra fordulva, a műút mentén a S L (rom) jelzésen előbb a vasútvonalat érjük el, majd az állomással szemben a zeleméri templomromot. Ne lepődjünk meg, ha menyasszonyi ruhás alakot látunk a romoknál! Nem hajdanvolt tragédiák szelleme, hanem igazi menyasszony, a romantikus hangulatú rom ugyanis kedvelt fotózási helyszín.

Megközelíthetőség: A Doberdó utcára a 10-es busszal és a 2-es villamossal. Zelemérről vissza Debrecenbe vonattal, vagy távolsági busszal (100 m-re a vasúttól).
Táv és idő: 12 km, 3,5 – 4 óra

5. Martinka – Hármashegyi pihenőközpont

Martinkán a buszállomástól, keletre indulunk a P jelzésen a Hajdúsámsonba vezető, nemrég kialakított aszfaltozott út mellett, majd tovább megyünk a martinkai védett mocsár felé, amely tavasszal nagyon szép a tömegével virító mocsári gólyahír sárga virágaival. Jobbra fordulunk, ahol a P és S jelzés együtt megy, amikor viszont a S jelzés balra kanyarodik, mi is ezt az irányt követjük. Végig a jelzést követve jutunk el a hármashegyi pihenőközpontig, ahol hétvégén és szezonban üzemel a büfé.

Utazás Magyarország legrégebbi erdei kisvasútjával, a Zsuzsival

Megközelíthetőség: A távolsági buszállomásrol (Nyugati utca) induló busszal utazhatunk Martinkára, Hármashegyről vissza Debrecenbe a Zsuzsivonattal. Szezonon kívül lejövünk Halápra a csárdához a kerékpárúton, és a 37-es busszal vissza a városba.
Táv és idő: ha Zsuzsivonattal jövünk haza, 7 km, egyébként 11 km, 2,5 – 3 óra

6. Pac iskola – Vekeri-tó – Dorcas camping (Kati híd)

A paci iskolától a bolt előtt indulunk a P L (rom) jelzésen, előbb lakott földúton. Az egyenes út végén balra a jelzés bevisz bennünket az erdőbe, fenyves, majd akácos kísér bennünket, majd jobbra egy vágóhíd látható. A Hosszúpályi úton a jelzéstől kissé balra a honvédsíremléket láthatjuk (Szarka kapitány síremléknek is nevezik), majd jobbra fordulva a Népművészeti alkotóházat, melynek épülete egykor iskola volt. Végig ezt a jelzést követjük, változatos erdők között haladunk, érintve egy lovastanyát.

A Vekeri-tó kedvelt célpont a debrecenieknek, ha egy kicsit kiszakadnának a természetbe

Elérve a galagonyást, majd áthaladva rajta, átkelünk egy csatornán – esős időben nehéz rajta az átjutás – és elérjük a Vekeri-tavat. Kéktúra bélyegzőhely, kultúrált körülmények között pihenhetünk meg, horgászhatunk, süthetünk szalonnát, majd a P jelzésen jöhetünk ki a Kati hídnál lévő buszmegállóhoz. A Dorcas kempingben működik a Bóbitás étterem. 

Megközelíthetőség: A vasútállomástól indul a 48-as busz, menetideje kb. 20 perc a paci végállomásig. A Kati hídtól távolsági busszal jöhetünk vissza Debrecenbe, vigyázzunk, ritkán jár.
Táv és idő: kb 8,5 km, 2,5 – 3 óra

7. Bánk (Panoráma út) – Fancsikai templomrom – Erdőspusztai bemutatóház

A buszról célszerű leszállni a Panoráma útnál. A Debrecenből Bánkra járó busz útvonalával párhuzamosan indulunk el visszafelé, és mindjárt egy tájékoztató táblához érünk, mely a Fancsikai templomromhoz, balra vezető utat mutatja meg. A templomrom rekonstruált alapját láthatjuk, és elolvashatjuk annak történetét. Visszatérve a Diószegi útra a Panoráma úti kereszteződéshez, elmehetünk a bánki lovasközponthoz, nem messze van tőle a bánki iskola, buszmegállóval. Visszatérünk a Panoráma úthoz, és jobbra, északkeletre nemsokára elérjük az Erdőspusztai bemutatóházat és parkját. Valószínű, hogy másutt nem láthatunk vákáncsos házat. Megnézhetjük a kiállítást, az arborétumot, szervezhetünk gyermekprogramot.

Az erdőspusztai bemutatóház (Forrás: Nyírerdő Zrt.)

Megközelíthetőség: A nagyállomástól induló 30-as busszal ki a Panoráma útig vagy Bánkra, és vissza is.
Táv és idő: 2,5 – 3 km (kitérővel kb. 4 km), a látnivalók megtekintése 1-2 óra

8. Létai út – Panoráma út – Fancsika I – Látóhegyi kilátó – Csereerdő

A Kinizsi nyomdától (Létai út végén a buszfordulótól 300 méterre) fehér + jelzésen, előbb a lakott területen, majd a Fancsika I. tó déli partján elmegyünk a Látóhegyi kilátóig, ahol télidőben szánkózni szoktak a gyerekek, és a fák már magasabbak, mint a kilátó. A tó néhány évente egy szárazabb nyár végére sajnos kiszárad. Azért gyönyörködhetünk a vízi madarakban, találkozhatunk „szörnyeteget” fogó horgásszal is. A Z jelzésen megyünk ki (lásd 2. sz. túra) a Vámospércsi útra, a Zsuzsivasút Csereerdő megállójának közelében.

Megközelíthetőség: A színháztól indulunk az 41-es busszal és a végállomásig, a Kinizsi nyomdáig utazunk. Hazafelé az egy-kétóránként közlekedő 37-es busszal, vagy valamelyik távolságival.
Táv és idő: kb. 8 km, 2,5-3 óra

9. Kati híd (Dorcas camping) – Vekeri-tó – Mikepércs – Rókás-tavak – Hajdúbagos

A Kati hídtól - mely szerintünk a világ legkisebb hídja címet is kiérdemelhetné -  a P jelzésen bemegyünk a Vekeri-tóhoz, ahol pihenő és étkezési lehetőség van, kéktúra bélyegzőhely. A P L rom (és Z) jelzésen a tó hídjain át elérjük a galagonyásban haladó ösvényt (vigyázzunk, sok eső idején nehéz átjutni a csatornán), majd az erdő szélét. Onnan a Z jelzésen, a leendő evezős pálya mentén délre indulunk és haladunk a Mikepércs szélén lévő a temetőig, itt balra a Rókás-tavakat jelző tábla útmutatása alapján (délre) a S jelzésen megyünk tovább a Rókás-tavak érintésével Hajdúbagosra.

A Rókás-tavak kedvelt horgászhely (Forrás: Pecatavak.hu)

Hajdúbagos határában áthaladunk a 265 hektárnyi területen elterülő földikutya-rezervátumon. A földikutyákat nem fogjuk látni, nagyon rejtett, földalatti életet élnek, a kipusztulás veszélye miatt 1976 óta fokozottan védetté nyilvánították őket.

A legelőn a földikutyán kívül több ritka növény és állatfaj is menedéket talált, ezek is védettek. Az állomásnál kocsmát találunk.

Magányos földikutya (Forrás: hnp.hu)

Megközelíthetőség: Távolsági busszal kimegyünk a Dorcas kempingig (Kati híd). A túra befejezésekor visszajöhetünk távolsági busszal, vagy vonattal.
Táv és idő: kb. 15 km, szükséges idő – horgászás nélkül - 5 óra

10. Vándor-ló útvonal (Túraútvonal Mikepércsen)

A túraútvonal a Mikepércsi Vándor-ló - Mikepércs-Hajdúbagos; Mikepércs-Vekeri-tó turisztikai útvonal fantázianevet kapta.
Kizárólag a természetjáró ötletességére és teherbírására van bízva, hogy milyen indulási és célállomást tervez el mikepércsi túrázása alkalmával. Az elmúlt 10 év tapasztalata alapján a legkedveltebb túrázási célnak a (Bánk –) Vekeri-tó – Mikepércs útvonal bizonyult.
A zöld és a sárga jelzés találkozása a település főtere, ahol a templom, illetve a kályhamúzeum is található (mindkét hely látogatásához előzetes bejelentkezés szükséges).
Mikepércs község ( Hajdú-Bihar megye ) határában a Hajdúbagosra vezető földút mentén áll magányosan egy hatalmas tölgyfa. A népnyelv ezeréves, más néven Rákóczi-tölgynek nevezi. Valójában körülbelül 300 éves, így kapcsolatba hozható az itt régen birtokos Rákócziakkal is.

a Mikepércsi ezeréves tölgy (Forrás: evfaja.okotars.hu)

Fontos megjegyezni, hogy a túraútvonal zöld jelzéssel az Alföldi Kéktúráról ágazik le a vekeri-tavi állomásnál, így része egy olyan turistaútnak, melyen az egész ország végigjárható (Országos Kéktúra - Alföldi Kéktúra).

Táv és idő: A mikepércsi túraút összesen 12,5 km hosszú, jól szakaszolható. A zöld jelzésű, Vekeri-tó – Mikepércs szakasz 5 km, míg a sárga jelzésű Mikepércs – Hajdúbagos szakasz 7,5 km hosszú. Szükséges idő kb. 4 óra.

11. Kati híd (Vekeri-tó) – Mézeshegyi-tó – Diószegi út – Pipó-hegy – Halápi csárda

A Kati hídtól, a Kati-ér partján, a KP jelzésen elmegyünk a Mézeshegyi tóhoz, a P jelzésen a tó mellett haladunk keletre, majd a KP jelzést követve elérjük az aszfaltozott Diószegi utat és az egykori Ludas csárda helyéhez érünk. Északkeletre letérünk a műútról az újratelepített erdőbe a jelzésen és 6 km múlva érintjük a volt Pipóhegyi iskolát (most Két tölgy vendégház), majd rövidesen eljutunk a K és P sáv jelzések elágazásáig (Pipóhegy), ahol a P sáv úton maradunk, amelyen a Halápi csárdához érünk. Útközben beszerzési lehetőség nincs, ételt-italt vigyünk magunkkal!

A halápi csárda az ország egyik legrégebbi csárdája, 1778-ban épült (Forrás: erdospusztaihorg.wordpress.hu)

Megközelíthetőség: A Hosszúpályiba közlekedő távolsági busszal megyünk ki a Dorcas kempingig (Kati hídig). Halápról az egy-kétóránként közlekedő 37-es busszal vissza Debrecenbe.
Táv és idő: kb. 20,5 km, 5,5-6 óra

12. Halápi csárda – Hármashegyi kilátó és vissza a csárdához

A Halápi csárdától a K jelzésen, a kilátó (összesen 3 “hegy”) érintésével menjünk a Hármashegyi pihenőközponthoz, ahol akár főzőcskézhetünk is. A kilátóba, főleg, ha napsütötte idő van, feltétlenül másszunk fel: gyönyörű a kilátás. Javasoljuk a tanösvény bejárását (valamikor a Zsuzsivasút pénztárában lehetett kapni a leírását), jelzése zöld tölgyfalevél. Vissza a csárdához a kerékpárúton is jöhetünk "oTo".

A Hármashegyi kilátó (Forrás: Zsuzsivasut.hu)

Megközelíthetőség: 37-es busszal Halápra a csárdáig, majd vissza is Debrecenbe.
Táv és idő: a tanösvény nélkül kb. 8 km, a tanösvénnyel együtt mintegy 15 km, így az idő 2,5 óra, illetve 5 óra

Jelölések: K – kék sáv, P – piros sáv, S – sárga sáv, Z – zöld sáv, KP – kék és piros sáv együtt, PL – piros rom, SL – sárga rom, "oTo" : kerékpáros jelzés

KEdit - Debrecenimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Nyáron is tanuljon a gyerek?

Nyáron is tanuljon a gyerek?

Buta kérdés, igaz? Hiszen iskolaidőben sem tanul! Titkos (és aljas de jó szándékkal vezérelt) szülői trükkök, praktikák az észrevétlen nyári tanuláshoz nem csak szülőknek.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére