Jelenlegi hely

Zeleméri Csonkatorony

Hajdúböszörmény legrégibb műemléke a Zeleméri Csonkatorony, mely szerelmi dráma árnyait őrzi történelmi értékei mellett.

A Zeleméri templomrom és az alatta lévő domb – kunhalom – helyi jelentőségű természeti érték. A templomrom 1907 óta műemlék, 1981 óta védett. A gyönyörűen rendben tartott történelmi emlékhely Debrecen és Hajdúböszörmény között található, autóval a 35. számú főútról néhány perc alatt elérhető; Bodaszőlő felé letérve közelíthető meg.  

Zelemér középkori templomának romja az 1310 körül épült késő gótikus, egyhajós templom. Eredetileg kb. 26 méter hosszú, szélessége 6,6 méter volt a szentéllyel, a hajóval és a toronnyal együtt. Ez utóbbi valószínűleg őrtoronyként is funkcionált.  A török időben a zeleméri templomot feldúlták többször is. Először 1564-ben Hasszán, temesvári basa rabolta ki és gyújtotta fel majd a végleges pusztulás kezdetét az 1594. évi tatár támadás jelentette.

A zeleméri templomból mára csak a 18 méter magas Csonka torony (az eredetinek valamivel több mint a fele) és az északi falnak egy darabja maradt meg. Az alapfalakat, melyeknek tégláit a kincskeresők hat helyen teljesen kihányták, csak szakszerű feltárás után lehetett restaurálni. A zeleméri Csonka torony ma a környék egyetlen igazán régi és értékes építészeti műemléke. 1938-41 között Csiha Antal és Sőregi János (a debreceni Déri Múzeum igazgatója) tárta fel, alapfalait társadalmi munkával tették bemutathatóvá 1972-ben.

Családi pihenés a templomrom körül

A 2014-es felújítás alkalmával a halomra felvezető lépcsősort teljesen újjáépítették, míg a műemlékhez tartozó telket faoszlopokból álló kerítéssel kerítették körbe.

A terület parkosítása során őshonos fákat ültettek ide, és kialakítottak egy növénykertet is. Padok, asztalok, pihenő- és főzőhelyek is várják a megpihenni vágyó vándort. Éjszakai kivilágításukat korszerű, napelemes LED-kandeláberek biztosítják.

A területet a környékbeliek folyamatosan karban tartják, szobrokat állítanak magyar történelmi személyiségeknek, programokat szerveznek. Az aktualitásokról itt lehet olvasni.

Kunhalmok

Az Alföld térségében igen gyakori képződmények a zelemérihez hasonló halmok.  A XIX. században tévesen a kunok művének tulajdonították őket, innen ered a nevük.

A kunhalom olyan 5-10 méter magas, 20-50 méter átmérőjű kúp, vagy félgömb alakú képződmény, amely legtöbbször víz mellett, de vízmentes helyen terült el, s nagy százalékban temetkezőhely, sírdomb, őr- vagy határhalom volt – szól Györffy István néprajzkutató meghatározása.

Aki kíváncsi a kunhalmokra, a legközelebb Szeghalom mellett, Mágor-pusztán talál kunhalomból kialakított történelmi emlékhelyet.

Forrás: Wikipedia; turautak.com;

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

50 év a Hortobágyi Pusztán

50 év a Hortobágyi Pusztán

Pályázat típusa: alkotópályázat 3 - 18+ korosztályig több kategóriában Beküldési határidő: 2023. április 3.
Hímzett kötény, kiscsizma... 2023

Hímzett kötény, kiscsizma... 2023

Pályázat típusa: néptánverseny óvodás csoportoknak Beküldési határidő: 2023. március 21.
Janikovszky Éva meseíró pályázat

Janikovszky Éva meseíró pályázat

Pályázat típusa: 7-16 éves fiataloknak írói pályázat Beküldési határidő: 2023. április 12.
Ismered azokat a napokat? – avagy anyák home office-ban

Ismered azokat a napokat? – avagy anyák home office-ban

Ismered azokat a napokat, amikor már annyira felgyülemlik a fejed felett a tennivaló, hogy tudod, csak akkor végeznél vele, ha 3 napig alvás nélkül nyomnád?

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére