Jelenlegi hely

Út a műanyagmentesség felé négy örökmozgóval

Háromgyerekes családanyaként ételérzékeny gyermekei mellett is fontos számára a környezettudatosság, a műanyagmentes életvitel. A Debreceni Kangatraining alapítója és oktatója, folyamatos mozgásban és mosolygásban. 

Három gyermeke mellett ő maga a negyedik örökmozgó. Debreceni edzésein a babák- és a mozgás szeretete motiválja lassan négy éve. Nyitott, pozitív személyiségével egy fantasztikus közösséget is teremtett maga köré.

Weisz-Kovács Andrea, Kangatraining oktató, családmanager, háromgyermekes édesanya.

- Mesélnél magatokról pár szót, hol, hogyan éltek?

Debrecenben, egy kis kertes családi házban élünk három gyermekünkkel, a legnagyobb 7 éves, és most kezdi a sulit, a középső 5 éves ovis, míg a legkisebb 2 éves.

- Mikor kezdtél a környezettudatosság felé fordulni?

Már a gyerekek születése előtt szelektíven gyűjtöttük a szemetet. A férjem családja tudatosabban, takarékosabban élt, mint ahogy én nőttem fel. Így a környezettudatos szokásokat hozta magával a közös életünkbe is. Kertes házban nőtt fel, anyósom kevés dolgot vásárol, nagyon sok mindent megtermelnek maguknak. 

- A gyerekek születésére is környezettudatosan készültél?

Sógornőm 4 gyerekes anyuka, sok jó példát tanultam tőle, nagyon környezettudatos. Ő például mosható pelust használt az EC módszerrel együtt (Természetes csecsemőhigiénia - Elimination Communication). Így mi is kipróbáltuk a mosható pelenkázást, de annyira nem jött be. Míg az EC módszer jól működött. Már azzal is feleannyi pelenkát használtunk, mint egy átlagos babánál, szinte alig fogyott popsitörlő és nem használtunk krémet sem. Ráadásul sokkal hamarabb lettek szobatiszták a gyerekek. 

EC, avagy természetes csecsemőhigiénia a gyakorlatban
EC, angolul elimination communication, azaz ürítéses kommunikációnak nevezett babagondozási irányzat Magyarországon természetes csecsemőhigiénia néven kezd egyre ismertebbé válni. Az elméletét Gyarmati Andrea foglalta össze nagyszerűen a
 Vihar a bili körül c. cikkében. A természetes csecsemőhigiénia gyakorlása azt jelenti, hogy a baba egy-kéthetes korától gondozója figyeli a baba jelzéseit, mielőtt pisilne vagy kakilna kés felkínálja neki az ürítés lehetőségét (bilibe, tálkába, wc-be stb.). A babák természetes ösztöne hogy ne maguk alá ürítsenek. A pelenkázással tulajdonképpen azt tanítjuk meg nekik, hogy ezekkel a szükségleteikkel nekik nem kell foglalkozni. Ezért kényes téma a szobatisztaságra szoktatás, hiszen az ösztönszinten elfeledett dolgokat kell újra megtanítani a babánknak, abban a fejlődési szakaszban, amikor amúgy is sok új inger (beszéd, mozgásfejlődés, bölcsőde stb.) éri őket.

Forrás és további infók, tippek ITT. 

- Három gyereknél már komoly tétel a mosás. Milyen szereket használsz? 

A természetesen lebomló termékek használata elsődleges szempont: ecet az öblítéshez, mosódió, mosószóda a mosáshoz. Mivel a gyerekek érzékeny bőrűek, nem használok öblítőt. Nem olyan rég óta szárítógépünk van, mivel a kisfiam asztmás. Így a vasalást legalább megspórolom. 

- A műanyagmentes vásárlást kipróbáltad már? 

Régóta úgy vásárolunk: saját szatyrot használok, nejlonzacskót már régóta nem kérünk. Próbálunk kevés hulladékkal járó termékeket választani. Ez nem könnyű, mert a gyerekeknek tej-tojás alletgiájuk van, és egyikőjük még a banánra is érzékeny. A zöldséget, gyümölcsöt a nagyszülőktől, a dédi kertjéből kapjuk, vagy a Szatyor termelői közösségen keresztül kerül hozzánk. A tojást, húst általában háznál vesszük, a kenyeret magunk sütjük. Gyakran járunk a gyerekek ételallergiájával is fogyasztható felvágottakért közepes méretű szupermarketbe, mert ott sok a mentes termék, míg a nagyoknál nincs annyi. Jó lenne, ha ezeket is be tudnánk szerezni csomagolásmentesen.

- Gondolom a tej- és tojásallergia és a műanyagmentes vásárlás több új szokást hozott számodra?

Igen, nagyon megváltoztak a vásárlási szokásaink. Korábban több terméket vásároltam boltban, de mindig nagyon meg kellett néznem az összetételét. Ez aztán nagyon elkedvetlenített a vásárlástól, mert rengeteg ételben érthetetlenül felesleges adalékok, anyagok vannak. Így inkább házi szörpöt, vizet iszunk. A tejallergia miatt sok magtejet vettünk, de ebben is változtatunk. Vásároltunk egy magtej-készítő gépet, így ezt is itthon fogjuk majd megoldani, ezzel is kevesebb lesz a szemét és még olcsóbb is. Régebben volt egy minikonykertünk, de most a homokozó uralja azt a területet, sajnos a kertünk nagyon kicsi. Így a szederbokor mellett egy, a nagypapa által ültetett nagy cseresznyefa fér el, ez utóbbi nagy becsben áll a családban. Minden évben csupaszra szedjük, nagyon finom a gyümölcse. 

A boldogságos cseresznyebefőtt-őrök

- Ezek szerint számotokra nem a műanyagmentességre átállás volt változás, hanem az inkább egyfajta hozadéka a gyerekek tej- és tojásérzékeny életmódjának?

Így van. Azzal, hogy sok mindent magunknak állítunk elő, egészségesebben étkezünk, és jóval kevesebb a felhalmozódó szemét is.

- Akkor gondolom a szelektív hulladékgyűjtés terén is nagyon tudatosak vagytok?

Igen. Komposztálónk van, ezt a férjem intézi-kezeli. A kerti hulladék, fűnyesedék és a komposztálható háztartási hulladék is ide kerül. Palackozott italokat nem veszünk, készételt nem rendelünk, így alapvetően kevés a szemetünk is.

- Mi az, amiben úgy érzed, még változtatnál?

Jó lenne egy kis konyhakert magunknak is. Most csak néhány fűszernövényünk, gyógynövényünk van. Szeretnénk egy olyan boltot, hentest vagy lelőhelyet találni, ahol a tej-és tojásérzékenyeknek is fogyasztható felvágottakat csomagolásmentesen tudnánk megvásárolni. Szeretnénk majd megtanulni a nagymamától, déditől a lekvárfőzés, tartósítás fortélyait, együtt a gyerekekkel csinálni is. 

- A környezeted hogy kezeli a környezettudatos életmódotokat?

A férjem családja eleve ilyen beállítottságú, így náluk ez természetes volt. Az én családom jóval kevésbé tudatos, más életvitelük van, nagyon elfoglaltak, rengeteget utaznak, így sokat esznek házon kívül, nehezebb következetesnek lenniük. A Kangamamik pedik nyitottak mindenre, egy igazán lelkes, nyitott közösség.

Az évzáró Kanga Piknik Debrecenben (2019)

Weisz-Kovács Andreát a Kangatraining Debrecenben Andival edzéseken találjátok meg és Facebook csoportját is követhetitek.

 

ADL - Debrecenimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!