Jelenlegi hely

Kék tortától a fa játékokig

Eredetileg közgazdásznak indult, bankban elemezte a statisztikákat, majd éles fordulattal egy más terület felé vette az irányt. Erdélyi Anitával beszélgetünk műanyagmentességről, szülinapokról és gyereknevelésről az általa megálmodott Csemeteliget falai között.

Erdélyi Anita a Csemeteliget Baba-mama és gyermekközpont megálmodója; 2 gyermekes családanya, eredeti végzettségét tekintve közgazdász, gazdasági agrármérnök.

- Mikor kezdtél el tudatosan odafigyelni a műanyagmentesebb életre?

​Körülbelül 15 éve kezdett el zavarni a felhalmozódó ásványvizes palackok mennyisége, mivel a környezetemben mindenki palackos vizet ivott, míg én csapvizet iszom. Komolyabban, tudatosabban első gyermekem születése után kezdtem vele foglalkozni. BPA mentes termékeket vásároltam, bambuszevőeszközt. Természetes anyagból készült játékokat kezdtünk használni, majd sokmindent magam készítettem fából, gyapjúból, filcből, kavicsból… ez az irányzat megmaradt most is.

- A Csemeteliget játékaira gondolsz?

Igen, arra is. A leendő bölcsőde és a mostani játékterek kialakításakor fő szempont volt, hogy a kikerülhetetlen műanyag játékokon kívül mint pl. a Lego, vagy a szobai csúzda, ne legyen műanyag játék. Ezért a  legtöbb játék, a babakonyhától a fejlesztőjátékokig elsősorban fából készült, gyerekbarát festékkel. 

Grimms készségfejlesztő fa játékok

- Egy olyan műfajban, mint a születésnapozás, hogyan tudod a műanyagmentes elveket érvényesíteni?

Nehezebben. Sajnos a legtöbb szülő nem foglalkozik vele. Tízből csak egy család környezettudatos annyira, hogy a műanyagmentességet is figyelembe vegye a születésnapi buli megrendelésekor.

A tapasztalat az, ha a szülő nem tudatos ezekben a kérdésekben otthon, a gyerekeknek sem fontos, mert nem tudják, hogy fontosnak kell lennie. 

Nagyon nehéz őket terelni. Ezt a foglalkozásokon is lehet látni, a gyerekek visszatükrözik a szülők értékrendjét. Épp a születésnapok vezettek rá a műanyagmentes szemléletmódra. Rengeteg szemét termelődik egy kisebb buli alatt is.

- Hogyan próbálod ezt kikerülni?

Nagy kiszerelésű, csapolható almalét, vagy szörpöt kínálunk kancsóból; Sokan vannak, akik a külsőségekre fektetik a hangsúlyt. Felkínáljuk a lehetőséget, hogy ne egyszerhasználatos eszközök legyenek az asztalokon terítéskor, de hiába. Mintás papírtányérokat kérnek, hozzá illő szalvétával. De a poharak, evőeszközök akkor sem egyszerhasználatosak. A dekorációnk is maradandó, szerencsére a lufis dekort nem keresik. Nincs szívószál, és a kidobandó étel mennyiségét is próbáljuk csökkenteni. A tortázás egy klasszikusan ilyen helyzet. Ha nemcsak mutatós és finom, megeszik a gyerekek. De vannak olyan „műanyag” csillogó csodák, hogy már a dobozból érezni az aroma, a cukor és vaj szagot, aztán nem győzzük kidobálni. Egy alkalommal olyan kék színű meglepetés tortája volt az ünnepeltnek, hogy megfogta a műanyag tányérokat. Nekünk is meglepetés volt mosogatáskor.

Hiszem, hogy a külsőségek, a műanyagok nem kellenek a gyerekeknek, hogy egyszerűbben és egészségesebben is lehet emlékezeteset és maradandót létrehozni.

Ilyen házi limonádét is kaphat az a műanyag üdítők helyett, aki a Csemeteligetben szeretne szülinapozni

- Azt tudom, hogy a Csemeteliget igényességéhez a tisztaság is hozzá tartozik, nagyon fontos a kis és nagy látogatók miatt a közösségi terek takarítása. Itt is sikerül a környezettudatosságot megtartanod?

Sőt! Csak biológiailag lebomló tisztítószereket használunk, gőztisztítót. A szeptemberben nyíló bölcsődénk például mosipelusos lesz. Ez azt jelenti, hogy akinek mosipelust hord a gyermeke, az a bölcsiben ugyanúgy folytathatja ennek a használatát, nem kell eldobhatóra váltaniuk.

- Van olyan területe a környezettudatosságnak, melyben szeretnél még változtatni?

Igen, még sok mindenre kell odafigyelnünk, még ha apróságnak tűnnek is. Jelenleg még nem szelektíven gyűjtjük a szemetet, bár szerencsére viszonylag kevés a hulladék. amit lehet újrahasznosítunk, a papírtörlő gurigától a tortás doboz kartonjáig. A gyerekek már kérik a papírgurigát, tortakartont az alkotáshoz. Szeretnék még beszerezni textilszütyőket is a vásárláshoz, hogy minél kevesebb műanyag kerüljön a lakásunkba.

A gyerekek játékosságához közel áll az újrahasznosítás, számukra természetes hogy kisróka vagy süni lesz a papírgurigából.

Anitát megtaláljátok a Csemeteligetben szinte minden nap, de tevékenyéségét követhetitek Facebook-on is.

 

ADL - Debrecenimami

A cikkben található fotók a Csemeteliget engedélyével kerültek felhasználásra.

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Meghallgatlak! telefonos segítség az autizmussal élő gyermekek szüleinek

Meghallgatlak! telefonos segítség az autizmussal élő gyermekek szüleinek

A Nem Adom Fel Alapítvány Léleköntő programjának keretein belül indult telefonos szolgáltatás március 23-a óta elérhető a segítségre szoruló autizmussal vagy ADHD-vel élő gyermekek és szüleik számára. Céljuk, hogy a koronavírus miatt kialakult különleges helyzetben is segítségre találjanak az érintett családok.
Otthon nyaralunk! - Tippek, ötletek, hogy az idei is feledhetetlen legyen

Otthon nyaralunk! - Tippek, ötletek, hogy az idei is feledhetetlen legyen

Bizony nem a drága játékok, a luxus nyaralások azok, amikre a gyerekeink vágynak, hanem a velünk töltött időre, a bolondozásra, a sok mókára.
15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. Tarts velünk!

15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. Tarts velünk!

Szelektív hulladék gyűjtés. Műanyagmentes élet. Zero Waste. Manapság oly divatos szavak ezek. Valami újabb divathullám? A csapból is ez folyik....mondhatnánk stílusosan, azonban ez az új divat, nem tekinthető divathóbortnak. Sőt. A csapból valóban műanyag folyik lassan. Rajtunk múlik, hogy így lesz-e vagy teszünk ellene. Tarts velünk!
Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Te is szeretnéd biztonságban tudni a nagyobb gyerekeidet? Jó lenne, ha nyáron nem a kütyüket nyomkodnák egész nap? Találtam egy hasznos alkalmazást, amivel nyomon követheted, hogy mikor, merre jár, szabályozhatod a képernyőidőt és a tartalmakat is. Érdekel?
Ugrás az oldal tetejére