Jelenlegi hely

Nemcsak a gyógyszerek menthetnek életet a Patikában

Debrecen egyik belvárosi gyógyszertárában január végétől működik a város első hivatalos Élet Mentő Pontja.

A belvárosi Nap Patika az Országos Mentőszolgálat pályázatára jelentkezett és vállalta, hogy saját forrásból beszerez egy félautomata újraélesztő-készüléket.  Az összes dolgozó megtanulta szakszerűen kezelni a defibrillátort, melynek előnye, hogy  kompatibilis a debreceni mentőállomás defibrillátorával. Ez azt jelenti, ha a helyszínen elkezdenénk egy mentési akciót végrehajtani a defibrillátorral, a mentők megérkezéskor a művelet egyszerűen folytathatják a saját készülékükkel.

Az automata defibrillátor legfőbb jellemzője, hogy bekapcsolás és az elektródák felhelyezését követően, felhasználói beavatkozás nélkül viszi végig a gyárilag beállított protokollt, a sokk leadásához nem kell a segélynyújtónak cselekednie. 

A készülék és az azt működtetni tudó személy közelsége óriási esélynövekedést jelent a rosszul lévő betegek számára: minél hamarabb kerül oda a beteghez, annál jobb esély van arra, hogy az első néhány sokk sikerre vezet.

A készülék a Nap Patika nevű hétvégén is felkereshető belvárosi gyógyszertárban működik (nyitvatartásuk szerint minden nap 8 – 22 óra között elérhetőek).

Az Országos Mentőszolgálat a társadalmi felelősségvállalás jegyében hirdette meg pályázatát „Élet Mentő Pont” címmel.

Az Élet Mentő Pont minősítés feltétele, hogy az ott dolgozók elsajátítsák az életmentés alapjait, és legyen a helyszínen egy bárki által használható defibrillátor készülék is. A márka odaítélése esetén a cégek, szervezetek jogosultak lesznek az Élet Mentő Pont "védjegyének" használatára.

Az Élet Mentő Pont meghirdetésekor olyan cégek, közintézmények, vállalkozások csatlakozására számítanak, amelyek fontosnak tartják, hogy minél több újraélesztő-készülék működjön országszerte. Hazánkban ugyanis évente több mint 26 ezer hirtelen szívhalál történik, vagyis naponta több mint 70 embernek volna erre az eszközre szüksége. Az Országos Mentőszolgálat várja a programhoz csatlakozni kívánó budapesti és vidéki éttermek, cégek, szervezetek jelentkezését, hiszen céljuk az, hogy az azonnali életmentés feltételei a lehető legtöbb nyilvános helyen biztosítottak legyenek Magyarországon.

 

ADL - Debrecenimami

Forrás: Dehir; Országos Mentószolgálat Facebook oldala

 

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A népmese napja és apró történetek a meséről

A népmese napja és apró történetek a meséről

Idén 15 éve, hogy szeptember 30., Benedek Elek születésnapja a népmese napja. Hoztunk Nektek sok apró érdekességet a népmesékről.
Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Ha egyedül érzed magad, ülj le a barátság-padra!

Egyszerű ötlet: egy különleges pad segít barátokat találni azoknak a gyerekeknek, akiknek nincs kivel játszaniuk, beszélgetniük. Te kipróbálnád?
Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Dr. Illés Nóra: Természetes házi gyógymódok megfázás ellen - mit tehetünk orrfolyás, köhögés, torokfájás esetén?

Épp hogy elindult az iskola máris betegek lettünk…5-10 nap hiányzás, nem csak a munkahelyen nagyon rizikós, de bepótolni sem túl egyszerű az iskolás gyerekeknek a kimaradt hatalmas óraszámokat. Ha megbetegszünk vagy a gyerekek betegednek le, fontos tudnunk, hogy nem csak gyógyszerekkel tudjuk a betegségeket kezelni, hanem nagyon sok gyógyhatású otthoni praktikákkal is segíthetjük a gyógyulást. 
A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

A reggeli indulás, kész káosz? - 20 egyszerűen megvalósítható ötlet, hogy jól induljon a nap

„Ha a reggel jól indul, jó lesz az egész napod” tartja ugyebár a mondás, de reggel annyiszor nem indul jól a napunk.  Mi szülők általában rohanunk, már a reggelünk is néha egy kész cirkuszi mutatvány, egyensúlyozunk a kötélen a reggeli rituálék között, kapkodunk, feszültek vagyunk, sürgetünk, néha veszekszünk, és néha elkésünk… De, hogy tudjuk mindezt elkerülni, és boldogabbá tenni a reggeli indulást? Fogadjátok szeretettel Jamrik Márta tanácsait.
Ugrás az oldal tetejére