Jelenlegi hely

Megújult iskolai szűrési programok Debrecenben - új helyen!

Új egészségügyi központot adott át október 11-én Debrecen városa az egyetemmel és támogatókkal összefogva, hogy az eddig szétszórtan, az iskolaorvosi ellátás keretében megvalósult egészségügyi szűrést mostantól koncentráltan, megfelelő szakemberháttérrel és infrastruktúrával tudják megvalósítani.

Új egészségügyi központot adott át október 11-én Debrecen városa az egyetemmel és támogatókkal összefogva 45 millió forintból. A korábban iskolaként funkcionáló épület egy részét alakították át egészségügyi központtá. Az átalakítást követően a városrész lakosai közösségi munkával szépítették a kertet és az épületet körülvevő kerítést.

A város legfőbb célja, hogy az eddig szétszórtan, az iskolaorvosi ellátás keretében megvalósult egészségügyi szűrést mostantól koncentráltan, megfelelő szakemberháttérrel és infrastruktúrával tudják megvalósítani. Ezentúl nem csak koncentráltabban lehet elvégezni a szűréseket, hanem olyan vizsgálatokra is lesz lehetőség, amelyeket az iskolaorvosi rendelőkben eddig nem tudtak megvalósítani.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központján (DEKK) belül működő Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (DAEFI) 2019. július 1-től vette át a várostól az egészségügyi alapellátási feladatokat, köztük a teljes iskola-egészségügyi ellátást, az ügyeleti rendszer megszervezését valamint az Egészségfejlesztési Irodát. Ez utóbbi szintén a megújult központban kapott helyet.
A Debreceni Egyetem egészségügyi koordinációért felelős kancellárhelyettese szeptember 1-től Ónodi-Szűcs Zoltán.

Az intézettől azt is remélik, hogy megtanítja a gyermekeknek megőrizni legnagyobb értéküket, az egészségüket. Az egyetem keretein belül ezt megfelelő módszertannal és háttérrel tudják megtenni.

Hogyan érint ez minket, szülőket és gyermekeinket?

A Pósa utca 1. alatt található épületben október 14-ével kezdődnek meg a vizsgálatok.


Az iskoláskorú gyermekek kétévente, szervezett módon - esetleg buszos szállítás segítségével - vesznek részt az egész napos vizsgálatokon, valamint itt zajlanak majd a fogászati szűrések is, ami országosan egyedülállóvá teszi a szűrőprogramot. A fiataloknak egészségnevelési, életmód-tanácsadási és drogprevenciós előadásokat is tartanak majd.
Naponta körülbelül száz gyermeket várnak majd a kötelező szűrési vizsgálatokra, vérnyomást, vércukorszintet, és testzsír százalékot is mérnek, szemészeti szűrésre is sor kerül, de ajándék EKG és kardiológiai kivizsgálásra is sort keríthenek ugyanazon a helyszínen.

ADL - Debrecenimami

Forrás, képek: Sajtóiroda - unideb.hu

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!