Jelenlegi hely

Kitiltották a debreceni állatkertből és vidámparkból

Nem kell megijedni, nem a látogatók egyikét, hanem az egyszer használatos műanyagokat. Mégpedig azonnal: szerdától már nem használhatnak az ottani vendéglátóhelyek műanyag szívószálat, keverőpálcikát, poharat, tányért, evőeszközöket és műanyag zacskókat sem.

Nem várunk 2021-ig, mától kitiltjuk az egyszer használatos műanyagokat!

- olvasható az Állatkert hírei között honlapjukon.

"Ma, június 5-én ünnepeljük a Környezetvédelmi Világnapot, miközben bolygónkat csaknem elborítja a hulladék: naponta 3,5 millió tonna szemetet termelünk, melynek jelentős része műanyag, évente 8 milliárd műanyag zacskó köt ki a szemétben csak az Európai Unió tagállamaiban. Minden másodpercben körülbelül 700 kiló műanyag kerül az óceánokba, amely súlyosan veszélyezteti az élővilágot és a táplálékláncba bekerülve közvetlen hatással van egészségünkre. Ha ezen nem változtatunk, 2050-re több műanyagdarab lesz a tengerekben, mint hal.

Mint ismert az Európai Unióban 2021-től megtiltják az olyan eldobható műanyag termékek használatát, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetőek. A magyar állatkerteket, mint leglátogatottabb közintézményeket évente összesen közel 4 millióan keresik fel A mai modern állatkertek küldetésükből adódó egyik feladata és felelőssége a természeti értékek védelme, így környezettudatos és fenntartható megoldások alkalmazása és megismertetése látogatóikkal. Magyarország első természetvédelmi területén, a Nagyerdőn, az ország első vidéki állatkertje és egyetlen vidámparkja elkötelezett ezen üzenetek megformálásában.

Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy már mától alkalmazzuk az EU-s szabályokat és kitiltjuk az egyszer használatos műanyag- szívószálak, keverőpálcikák, poharak, tányérok, evőeszközök és műanyag zacskók használatatát a vendéglátóhelyeinkből és így csökkentjük a keletkező műanyaghulladékok mennyiségét.

Reményeik szerint példánkat más állatkertek és közintézmények is követni fogják."

Gratulálunk az Állatkert vezetésének! Kíváncsian várjuk a folytatást Debrecenben: a leglátogatottabb közintézmények közé tartoznak még az iskolák és hivatalok büfé szekciói. Az alábbi kép egy székesfehérvári középiskola büféjében készült, ahol mindenkinek saját bögréje van. És igen, a büfés néni tudja, melyik kié. Csak akarat és szervezés kérdése.

Forrás: volt tanuló Facebookon közölt fotója a székesfehérvári Lánczos Kornél Középiskola büféjéről

 

ADL - Debrecenimami

Forrás: zoodebrecen.hu

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!