Jelenlegi hely

Új évad új kabátban: költözéstől az új bérletrendszerig..

A Csokonai Színház legújabb évadát ismertette Komolay Szabolcs alpolgármester és Gemza Péter, az intézmény igazgatója csütörtök délutáni sajtótájékoztatójukon.

A sajtótájékoztató helyszíne a Tesztoszteron színdarab borvörös bársony díszletei között zajlott. A színdarabbeli asztalnál üldögélve kezdés előtt akaratlanul is elmereng a várakozó színházbeli emlékeiről. Fiatalkori élményeink értékei később, a sajtótájékoztatón elhangzottak fényében különlegessé váltak, hiszen a 2019-es év végére elbúcsúzik a város és a teátrum művészei, dolgozói az épület jelenegi formájától.

Költözik a színház

Mennyi izgalom kitalálni egy új évadot, de az új 2019/2020-as évadnak a megtervezése a szokottnál is több előkészületet igényelt. -kezdte Komolay Szabolcs a sajtótájékoztató elején. Ugyan az évad még itt tölti a decemberi ünnepi időszakot, de már nem ezen falak között fejezi be. Költözik a Csokonai Színház, hogy két évnyi albérlet után várhatóan 2022-ben már az újjá varázsolt épület falai között mutatkozzanak be az előadásokkal. A belső enteriőrök, külső felújítási munkálatok tervezése, engedélyeztetése folyik, a nyár végén kezdődik várhatóan a közbeszerzési folyamat. Erről majd egy külön sajtótájékoztató keretein belül ismertetik a részleteket.

Új helyszínek

Prioritásként kezelik a  művészi koncepció és a nemzeti színházként való működésnek megfelelő nézőszám produkálása is fontos marad a költözés ideje alatt is.

Új játszóhelyeken láthatnak majd előadásokat a debreceniek: a Víg Kamaraszínház marad, új helyszín a Debreceni Művelődési Központ nagyterme, valamint az Agráregyetem színházterme, mely utóbbi a gyerekelőadásoknak ad majd helyet.

Két olyan játszóhely is társul majd ezekhez, amelyek első hallásra meglepőnek is nevezhetőek: a Nagyerdei Stadion épületében a Hall és a sajtószoba alkalmas helyszínek arra, hogy megjelenjen bennük a színjátszás. Tömegközlekedéssel jól megközelíthető, és a parkolóhelyek mennyisége is megfelelő. 

A Stadion épületében a Hall az egyik helyszín, ami már bizonyított: a nézőtér méretei, az emelkedő széksor kialakítás, a kiszolgáló funkciók, büfé, ruhatár mind megtalálhatóak a modern környezetben. A másik helyszín a sajtószoba, ahol a meccsek utáni sajtótájékoztatókat tartják a játékosok. Itt ugyan a székek és a játéktér egy szinten van, de ettől interaktívabb, intimebb élmények várnak majd a nézőkre. 

A Fórum épületében jelenleg félkész Latinovits Színház is szerepet kap a költözés során új helszínként a 2021-et érintő évadtól. 

Gemza Péter igazgató reméli, hogy az új környezettel, és ehhez idomuló új szemlélettel sikerül majd közelebb kerülni olyan nézőkhöz, akiket eddig nem tudtak megszólítani.

A költözés nemcsak a színdarabokat, de a kellékeket, jelmezeket, fény és hangtechnika is érinti, ezek tárolását ugyanúgy meg kell oldani. A város tulajdonában lévő, a Böszörményi út 2. szám alatt található 3 emeletes épület két emeletét és az alagsort kapja majd meg a színház raktárnak, ígérte az alpolgármester. A pluszköltségeket a város állja majd, az összegek meghatározása folyamatban van.

Új évad, új darabok, új arculat és arcok a színpadon

Mint elmondta: a társulat összetétele is erősen megváltozik, hat új színész érkezik, akik új lendületet hoznak a társulat életébe, öten pedig távoznak. Új közönségkapcsolati rendszeren dolgoznak a szakemberek, Gemza Péter reményei szerint így a nézőkhöz sokkal közelebb tudnak kerülni.

Megújul a teátrum arculata is, új logón dolgoztak az elmúlt hat-nyolc hónapban. Az új logót 21. századinak álmodták meg, viszont az elmúlt 150 év művészetét is szerették volna belecsempészni. Ezzel együtt az irodai arculat is megújul, akárcsak webes arculat: a színház Facebook oldalának képi elemein ugyanúgy látható lesz a váltás, mint a weboldal szerkezetén, vizuális világán.

Az új évad műsora, darabjai

Az új évadban a 8 műsoron maradó előadás mellett 14 új bemutatót láthatnak az érdeklődők megannyi stílusban a megszokott drámai darabok mellett zenés játék, ifjúsági dráma és tragédia, táncjáték, zenés mesejáték, osztálytermi színházi nevelési előadás, nagyoperett, opera egyaránt helyet kap a repertoárban.

Lear Király (Shakespeare) -egyike a műsoron maradó nagy klasszikusoknak

A nemzeti színházi státuszban lévő Csokonai Színház ügyel arra, hogy ennek is megfeleljen: több opera is szerepel az új évad műsortervében, és a nyító előadás is egy táncjáték lesz, Közel-távol címmel. Ez utóbbit - mely ősbemutató lesz - Tóth Réka Ágnes jegyzi alkotóként, aki veszprémi fesztiváldíjas fiatal művészként már külföldi színházban is vendégeskedett. Az operarajongókra a Tosca és a Szöktetés a szerájból darabok várnak.

Ősbemutatók helyszíne is lesz várhatóan a teátrum, Pass Andrea, ki a DESZKA fesztivál vendége is volt, egy új darabbal jelentkezik Imágó címen. De e mellett egy új ifjúsági dráma Para; illetve a CSIP azaz Csokonai Ifjúsági Program új osztálytermi színházi nevelési előadása Théba elnevezéssel. 

A költözéssel kapcsolatban Gemza Péter kihangsúlyozta, hogy különösen figyelnek arra, hogy a művészi megvalósítás és az akusztikai színvonal ne sérüljön a külső változások ellenére. 

Komolay Szabolcs alpolgármester és Gemza Péter a színház igazgatója a sajtótájékoztatón

Fesztiválok

A Csokonai Színház mára több fontos fesztivál helyszíne illetve szervezője, fontosnak tartja a színházszerető és új közönség megszólítását a modernebb, tágabb keretek között is. Az októberi MagdaFeszten továbbra is a női alkotók gondolatait, munkáit a művészetben szeretnék hangsúlyozni. A tavaszi Deszka Fesztivál nemcsak színházi seregszemleként az évad kiemelkedő darabjaiből kínál majd országos válogatást, de a Csokonai Színház három ősbemutatójának is színhelye lesz. A szezonnyitó Transz/Missziók fesztivál idén Kassán lesz. Az öt színház összefogásábóllétrejött esemény alapítói közé tartozik a Csokonai Színház is.

Bérletek, szezonnyitó

A bérletrendszer nagy változáson megy át, több előadást játszanak majd bérletszünetben, a nézőket erről külön tájékoztatják majd. A bérletvásárlási lehetőség augusztus 6-tól október végéig él. A színház nyitóeseményére várhatóan szeptember 8-án kerül majd sor, az előadások pedig szeptember 20-tól kezdődnek.

 

ADL - Debrecenimami

Fotók: Debrecenimami; Csokonai Színház; debrecen.hu

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. Tarts velünk!

15 nap alatt 15 lépésben a műanyagmentes élet felé. Tarts velünk!

Szelektív hulladék gyűjtés. Műanyagmentes élet. Zero Waste. Manapság oly divatos szavak ezek. Valami újabb divathullám? A csapból is ez folyik....mondhatnánk stílusosan, azonban ez az új divat, nem tekinthető divathóbortnak. Sőt. A csapból valóban műanyag folyik lassan. Rajtunk múlik, hogy így lesz-e vagy teszünk ellene. Tarts velünk!
Otthon maradok, otthon alkotok…

Otthon maradok, otthon alkotok…

Pályázat típusa: rajzpályázatKorcsoport: óvodások, alsó tagozatos iskolásokBeküldési határidő: 2020. május 30.
Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Te is szeretnéd biztonságban tudni a nagyobb gyerekeidet? Jó lenne, ha nyáron nem a kütyüket nyomkodnák egész nap? Találtam egy hasznos alkalmazást, amivel nyomon követheted, hogy mikor, merre jár, szabályozhatod a képernyőidőt és a tartalmakat is. Érdekel?
21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

Milyen babakocsiban tologatták a szüleinket és nagyszüleinket? A századfordulótól a 1980-as évekig bemutatjuk a legérdekesebb modelleket a Fortepan képei alapján.
Ugrás az oldal tetejére