Jelenlegi hely

Két hónapja tartó bébi-boom a debreceni Állatkertben

Február vége óta rengeteg új bébijószággal gyarapodott az állatkert. Ha a tavaszi jó idő sétára csábít, nézzétek meg, mekkorát nőttek a csöppségek! Ja, hogy pontosan milyen állatok is? Nézzétek meg összeállításunkat!

Bűbájos fehér csacsik születtek április 26-án a Debreceni Állatkertben - hangzott az utolsó hír az állatkerti tavaszi bébiáradatról.

Tovább folytatódik a tavaszi bébi áradat a Debreceni Állatkertben, szinte minden héten új jövevény érkezéséről számolhatunk be. Nemrégiben a fehér magyar parlagi szamarak családja gyarapodott két kiscsikóval, akik 2019. április 13-án és 14-én látták meg a napvilágot. A kis kancák körülbelül 12-13 hónapos vemhesség után születtek, és még sokáig követni fogják védelmező anyjukat. Az újszülött jövevények életerősek és virgoncak, szívesen játszanak egymással tágas karámjukban, vagy napfürdőznek a puha homokon. Az őshonos magyar parlagi szamár békés, nyugodt természetű, mely egyetlen magyar szamárfajta hazánkban. Különböző színváltozatai elterjedtek, szőrzetén kívül jellegzetessége még világos patája és világoskék „csóka-szeme”. A Debreceni Állatkert fehér szamárcsikói megtekinthetők a Debreceni Vidámpark területén, a szamárménesben, a Szamár – kifutóban.

Az újszülött kisállatok bájossága tagadhatatlanul vonzó látvány. Idén tavasszal bőségesen kijutott a Debreceni Állatkertnek! Nézzük csak, milyen állatcsemetéket láthatunk még egy állatkerti séta alkalmával. 

Cuki cigája bárányok születtek

A kis fekete jószágok február végén látták meg a világot.
A Debreceni Állatkert állatsimogatójában élő jószágok mindig is a látogatók kedvencei közé tartoztak, nemcsak etetésük és simogathatóságuk miatt, de az újszülött kosok jókedvű játszadozása folyamatosan megmosolyogtatja az arra sétáló érdeklődőket. 

A cigája juh őshonos magyar juhfajtáink közé tartozik, Magyarországra a 18. században, az Al – Duna vidékéről került. Közepes – nagy termetű juh, többhasznosítású fajta, teje és húsa fogyasztható, gyapja textilipari nyersanyag. Több színváltozata ismert, de hazánkbana fekete fejű és fehér bundájú változata az elterjedt. A kisbárányok gyapja homokszínű, mely körülbelül 1 éves korukra lesz világosabb. 

Kistestvére érkezett Jabarinak, a kis zsiráfnak

Megszületett az ország második recés zsiráf bébije. Az állatkert zsiráf szülőpárja, Emma és Szilveszter bájos testvérrel örvendeztette meg Jabarit, a kis zsiráfbikát.

A február utolsó napján született óriásbébi, mintegy 50 kilogrammal és 175 centiméter magassággal érkezett, jó étvégyú és életerős. A kisbika gondozását az állatápolók végzik. Már két és fél hetes kora óta a kis zsiráfcsikó szülei mellett a Zsiráfkifutóban látható. Születésével 163 egyedre nőtt az európai állomány. 

A recés zsiráf a zsiráfok egyik legritkább alfaja, mely mára már csak Szomália, Etiópia és Kenya területein fordul elő és szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajok vörös listáján. A Magyarországon csak nálunk látható recés zsiráfok az európai fajmentő program keretében 2006 óta élnek a Nagyerdő fái alatt.

Új jövevények a gyűrűsfarkú maki családban is

Március 19-én egy, 23-án pedig iker makibébikkel ajándékozták meg a kattaszülők a Debreceni Állatkert látogatóit. A születesükkor körülbelül 80 grammos csöppségek több, mint 4 hónapos vemhesség után látták meg a napvilágot. Az életerős kicsik tapasztalt anyjuk szőrébe kapaszkodva töltik mindennapjaikat.

Az eredetileg Madagaszkár szigetén őshonos gyűrűsfarkú makik számát főként élőhelyük rohamos zsugorodása veszélyezteti, melynek következtében állományuk jelentősen leredukálódott. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) által veszélyeztetettnek nyilvánított faj az Európai Fajmegmentési Program (EAZA EEP) keretében él a Debreceni Állatkertben, ahol a látogatók Húsvéttól testközelből is találkozhatnak a mindig játékos és szórakoztató gyűrűsfarkú makikkal a Katta sétányon.

Mindig a család fekete bárányát szeretjük a legjobban!

Egy éve, 2018 áprilisában a Debreceni Állatkertbe egy igazán különleges juhfajta, wallisi feketeorrú juhok érkeztek. A magyar állatkertek közül csak Debrecenben látható juhok egy évre rá, áprilisban egészséges utódnak adtak életet. 

Az elragadó kis jerke vidám, kíváncsi és jókedvűen ugrál. Szülei társaságában már látható a kifutójukban.

A világ egyik legkedveltebb juhfajtája eredetileg Svájc délnyugati részéről, a német nyelvterületű Wallis kantonból származik és rendkívül ellenálló, nagytermetű, robosztus testalkatú juhfajta. Beszédes nevét egyrészt származási helyéről, másrészt külső, bohókás jegyeiről; az orron és a fej arcorri részén elhelyezkedő fekete, maszkszerű foltjairól kapta. Kiegyensúlyozott, nyugodt vérmérsékletük miatt a látogatók testközelből is találkozhatnak velük a Debreceni Állatkertben.

Egy kis zseblakóval is nőtt a létszám

Szintén áprilisban a Bennett-kenguruk családja is gyarapodott. A mindössze 1 hónapnyi vemhességet követően világra jött Bennett-bébi születése után rögtön anyja erszényébe mászott. Mára már ki is dugta a fejét és érdeklődően kukucskál édesanyja óvó erszényéből.

Nemét tehát még nem lehet tudni. A kis erszénylakó zsebibaba a biztonságot nyújtó menedéket bő hónap múlva hagyja el először, de még további 9 hónapig anyja erszényének gondoskodását élvezheti.

Az eredetileg Tasmánia egész területén és Ausztrália délkeleti partsávján, a partoktól a hegyi erdőkig élő Bennett-kenguru szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajok vörös listáján. A Nagyerdő oltalmazó fái alatt szépen gyarapodó erszénylakót már az érdeklődő látogatók is megcsodálhatják a Debreceni Állatkert Ausztrália ösvényén.

 

ADL - Debrecenimami

Forrás: Debreceni Állatkert Facebook oldala

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!