Jelenlegi hely

A két hetes óriásbébi már a kifutóban csábítja a látogatókat

50 kilós óriásbébi? Nem szokalan, ha tuduk, hogy 175 cm hozzá. Na nem kell megijedni, nem szumóbirkozó méretű földönkívüliek érkeztek, hanem ekkora a 3 hetes zsiráfbébi a Debreceni Állatkertben.

A február utolsó napján született óriásbébi, ahogy a cikk bevezetőjében szerepel, már mintegy 50 kilogrammos és 175 centiméter magas, jó étvégyú és életerős. A  már egy éves Jabari kistestvéreként érkezett az állatkertbe Emma és Szilveszter szülőpáros második gyermekeként.

A kisbika gondozását az állatápolók végzik. A két és fél hetes zsiráfcsikó szülei mellett a Zsiráfkifutóban már látható. Születésével 163 egyedre nőtt a recés zsiráfok európai állománya. Egy bika 1930 kilogramm, míg a tehén 1180 kilogramm is lehet, tehát még van hova nőni.

Testvére, Jabari egy éves születésnapi buliját az Állatkert videócsatornájn ITT tudod megnézni!

A recés zsiráf a zsiráfok egyik legritkább alfaja, mely mára már csak Szomália, Etiópia és Kenya területein fordul elő és szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajok vörös listáján. A Magyarországon csak nálunk látható recés zsiráfok az európai fajmentő program keretében 2006 óta élnek a Nagyerdő fái alatt. És hogy miért nevezik recés zsiráfnak? Mintázata a közönséges zsiráféhoz képest annyiban tér el, hogy sötét foltjai nagyon nagyok, úgyhogy a világos szín rajta csak finom csíkozottságnak tűnik föl. Inkább olyan állat benyomását teszi tehát, amely sötét alapon világos hálózatot hord; ezért magyarul recés zsiráfnak nevezzük.

 

Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!