Jelenlegi hely

Fotókiállítás kirakatba csomagolva

Hogy mi köze van egymáshoz Moholy-Nagy Lászlónak, Poirot karosszékének és a debreceni kirakatoknak? Egy szó, a Bauhaus! Nem, nem egy barkácsáruházról van szó, hanem a Bauhaus jelenségről.

Mielőtt a kortárs szóval fémjelzett kötelező és ezáltal nyilván rossz iskolai múzeumi kirándulásra gondolnátok és elkezdenétek rohanni Debrecen vége tábla felé, inkább vegyetek a gyerekekkel egy fagyit és sétáljatok a belvárosban el a Piac utca néhány kirakata elé. Meg fogtok lepődni: Balatoni nyaralások naplementéit, lépcsőházi virágokat, görögországi kirándulást vagy éppen a leghétköznapibb tárgyak, az emberi test részleteit ábrázoló képeket találtok izgalmas, új megfogalmazásban.

Játék felnőttnek, gyereknek egyaránt megkeresni, felismerni a képeken ábrázoltakban mindennapi életünk tárgyait.

Debrecenben nem ismeretlen a Bauhaus és art deco jelenség,

sok, a két világháború közt ezekben a stílusokban épült villával büszkélkedhet, melyeket a Nagyerdő és környékének fái rejtik, sajnos nem mind kiváló állapotban. De mi köze mindehhez Poirotnak? A fotón a filmsorozatbeli lakás egy részlete látszik, íróasztala előtt két, akár Breuer Marcell tervezte szék is lehetne. A pécsi születésű építész és formatervező a Bauhaus világhírű magyar képviselője Moholy-Nagy Lászlóval együtt.

Poirot art deco és bauhaus hangulatban berendezett lakása az angol tévé sorozatában (Poirot: David Suchet)

De

a Bauhaus nem csak épületeket jelent. Egy jóval átfogóbb, az 1920-as évektől az 1970-es évekig kimutatható jelenség, a modern mozgalom része. Ezt a jelenséget próbálta 100 születésnapja alkalmából megjeleníteni és magyar kortárs művészek segítségével továbbvinni a Bauhaus Contemporary Projekt fotóművészeti kiállításán, mely most Debrecenbe érkezett. A kiállítás 2019-ben indult útjára és azóta már több magyar és európai nagyvárosban is megfordult már.

A Bauhaus máig nem szokványos megjelenése már a fotókiállítás színhelyén meglátszik: debreceni belvárosi kirakatokban láthatóak a legkülönfélébb alkotók fotói. Hogy mitől egységesek mégis? A megjelenő művészek korábbi munkáik közül válogattak, ezzel is bizonyítva, hogy mennyire élő a hatása az alkotókban ma is, látásmódja hogyan él tovább a magyar alkotókban.

A tárlat szakmai vezetője Löbl Krisztina, a Bauhaus Contemporary Projekt kurátora,

szervezője az EDGE Communications. A kiállítás megnyitóján részletesebben mesélt a képek kiválasztásáról és az alkotókról. A kiállítás ikonikusnak tűnő plakátja is a véletlen műve: Robitz Anikó 2017-ben Velencében készült művének egy részlete. A fotón első ránézésre szinte hihetetlen, de egy épületrészlet látható.


A kiállítás helyszínei: Piac u. 31., 58., 59., 70-72., 71., Kossuth u. 8. szám alatti kirakatok. A kiállítás megtekinthető július 19-ig.

Alkotók meghívásos pályázat keretében kerültek a programba: Bíró Dávid, Birtalan Zsolt, Czigány Ákos, Csizik Balázs, Drégely Imre, Geibl Kata, Herczeg Eszter, Király László György, Kudász Gábor Arion, Máté Balázs, Mucsy Szilvia, Nyíri Julianna, Robitz Anikó, Vékás Magdolna, Zagyvai Sári. A kortárs magyar fotóművészet valamennyi alkotói generációja képviselteti magát ezzel a rangos névsorral.


ADL - Debrecenimami

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

A Fővárosi Állatkert oldalán ingyenesen letölthető és nyomtatható kreatív sorozatot találtunk, ami az alkotókedvű állatbarátoknak szól. Készítsd el saját állatkertedet! Az elefántoktól a majmokig, a szavannák lakóitól a kengurukig sok állattal megismerkedhettek, rejtvények, színezők és más kézműves foglalkoztatók várnak.
Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Balett, pörgős szoknya és színes hajcsatok, vagy foci, toronyépítés és mászókáról ugrálás?
Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?
Ugrás az oldal tetejére