Jelenlegi hely

Debreceni tölgy lehet az év fája!

Az Év Fája vetélkedő keretében nem a legnagyobb vagy legöregebb fát keresik, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos: fontos szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban, kapcsolódik hozzá egy fontos esemény, történet.

Ilyen gazdag történettel jutott a döntőbe a debreceni kocsányos tölgy is, mely a Déri téren áll 120 éve.

Az Év Fája és Európa Fája

A döntős fát a Matúra és Natúra Alapítvány/Természettár nevezte be az Ökotárs Alapítvány  Év Fája versenyére. A versenyt Magyarországon 2010-ben rendezték meg először, de egy évre rá már csatlakoztunk az Európai Év Fája versenyhez is.

Debrecen döntőse: a Déri téren álló kocsányos tölgy

Ezt az egész Európát összekötő versenyt 2011-ben szervezték meg először azzal a céllal, hogy a fák védelmének kérdése nemzetközi szintű témájává váljon. A versenybe az országos győztesek automatikusan kerülnek be, a szavazás minden év februárjában zajlik, az eredmény márciusban derül ki. Mindkét verseny célja, hogy a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére hívják fel a figyelmet.

Az Év Fája 2019-es nyertese, a kaposvári Szabadságfa

A nevezett fák közül a zsűri választotta ki a döntősöket. Ezek vesznek részt a nyilvános döntőben, melyben legtöbb közönségszavazatot kapó fa nyeri az Év Fája címet. Az idei évben 38 fát neveztek az Év Fája versenybe az ország különböző pontjairól. A zsűri 10 fát juttatott a döntőbe.

Szavazatukat az Év Fája weboldalán 2020. október 1-ig adhatják le! A július elejei szavazás állása szerint jelenleg a negyedik helyen áll a debreceni tölgy.

Korábbi európai nyertesek között nem egy magyar fa található: a tavalyi év győztese a pécsi havi-hegyi mandulafa, de első helyen állt pl. Bátaszék legöregebb tölgye, vagy az egri platánfa, de a dobogóra került még tatai vagy gödöllői fa is.

A 2020-as Európa Fája nyertese: a pécsi havi-hegyi mandulafa

Gyönyörű a debreceni fa története is, hiszen olyan központi helyen áll, ahonnan rengeteg fontos és különleges esemény tanuja lehetett. A verseny honlapján az összes benevezett fa története részletesen megtalálható.

Ebből a leírásból kiderül, hogy a mai Déri tér helyén egykor a Paptava, majd 1840-től a kollégiumi diákok természetrajzi oktatását szolgáló első nagyobb botanikus kert állt. Alig 30 éves volt tölgyünk, mikor látta a Déri Múzeum épületének megszületését (1924), majd a mai tér kialakulását (1928).
Tanúja volt 1956. november 4-én, mikor tankok jelentek meg a téren, és szétlőtték a szemben lévő posta épületét, azt feltételezve, hogy ellenálló központ működik ott. Figyelte, mikor legnagyobb festőnk, Munkácsy Mihály Krisztus trilógiájának monumentális alkotásait beemelik a Déri Múzeum kupolatermének ablakán.

Mint olvasható, a kocsányos tölgy hazánk egyik legfontosabb és legjellegzetesebb fafaja.

E példány a tér jobb oldalán található, impozáns, királyi megjelenése eleve figyelemfelhívó, kapitális mérete miatt pedig a Belváros legnagyobb és egyben legszebb védett fája.

Lessük a naptárt, hiszen az eredményeket október 17-én, egy díjátadó keretében teszik majd közzé!

ADL - Debrecenimami

Forrás: evfaja.okotars.hu

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

A Fővárosi Állatkert oldalán ingyenesen letölthető és nyomtatható kreatív sorozatot találtunk, ami az alkotókedvű állatbarátoknak szól. Készítsd el saját állatkertedet! Az elefántoktól a majmokig, a szavannák lakóitól a kengurukig sok állattal megismerkedhettek, rejtvények, színezők és más kézműves foglalkoztatók várnak.
Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Balett, pörgős szoknya és színes hajcsatok, vagy foci, toronyépítés és mászókáról ugrálás?
Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?
Ugrás az oldal tetejére