Jelenlegi hely

Dalidózás Debrecenben, farsangvárás civis módra

A Dalidó hagyománya lassan megkerülhetetlenné válik Debrecenben, mint farsangkor a fánk. Klassz családi programok várják a hétvégi farsangolókat a Vojtinában és a Kölcsey Központban.

Vízkereszt múltával a Vojtina Bábszínház Dalidóval kezdi a farsangi szezont. Ezzel a nappal indul a hamvazószerdáig, idén február 26-ig tartó vígság ideje. Megelevenedik az egykori céhes hagyomány: együtt ünnepelnek mesterek és inasok.

Vízkeresztet január 6-án ünnepli a Katolikus Egyház. Az epifánia („epiphania Domini”), azaz az „Úr megjelenése” Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe. A magyar vízkereszt elnevezés a hagyományosan ilyenkor végzett vízszentelésből ered.

2013-ban született újjá a cívisvárosnak az a régi hagyománya, amikor a vízkereszt utáni első hétvégén „Dalidót” rendezett. Ilyenkor a céhek mesterei, legényei, inasai együtt ünnepeltek a város polgáraival, jelmezes felvonulást és táncmulatságot tartottak. A Debreceni Dalidó hétvégéje idén is több helyszínen jó lehetőség a farsangi családi mulatozásra.

Programok:

Január 11-én szombaton a Kölcsey Központ termeiben illetve a Baltazár Dezső téren 10 órától 16 óráig:

 • 10.00–17.00 körfolyosó: „Új Idők Inasai” – vándorlás vándorlevéllel, pecsétgyűjtés

A farsangnyitó vigadozás mellett ez a nap a kézművesség és a szakmák dicséretének napja is. A Debreceni Szakképzési Centrum iskoláinak mesterei-inasai ismét közöttünk: Baross–Beregszászi–Bethlen–Brassai–Építech–Kereskedelmi–Irinyi–Könnyűipari–Mechwart–Péchy–Vegyipari. A művészeti iskolák közül a Kós és a Medgyessy mutatkozik be, a mestereket a Tímárház kézművesei képviselik.

 • 10.00 körfolyosó: a Langaléta Garabonciások gólyalábas ceremóniája Gulyás László vándormuzsikus vezetésével

 

 • 11.00 Nagyterem:ANN-DROID – egy robotlány csodálatos kalandjai a Bandart Productions VasTaps díjas előadása

A különleges előadás a színházat a legújabb digitális technikákkal ötvözi: rajzolt-vetített látványvilág, okos LED-kosztüm, robotlabda, drón is gazdagítja a színes mesevilágot!
A szemünk láttára elevenedik meg egy rajzfilm, amiben hús-vér szereplők mozognak együtt a háttér animációjával, így keltve 3D filmérzetet. A 21. századi Pinokkió-átiratban Ann, a kis robotlány célja az emberré válás, ehhez pedig földön-vízen-levegőben rengeteg kaland és megpróbáltatás árán vezet az út…

 • 12.00 Bálterem: Jelmezmustra – Állatok Farsangja

Öltözz kedvenc állatodnak! A legszebbeknek jutalom jár. A jelmezesek 10 órától regisztrálhatnak az információs pultnál.
Ruhamustra – a DSZC Könnyűipari diákjai mutatják be ruhakölteményeiket.

 • 13.00 körfolyosó: a Langaléta Garabonciások vásári komédiái
 • 14.00 Bálterem: Állatok Farsangja – Váradi Zoltán (Természettár) interaktív előadása
 • 15.00 Nagyterem: A Kifli Zenekar koncertje

 

Január 12-én (vasárnap) a Vojtina Bábszínházban folytatódik a Dalidó10.00 órától 12.30 óráig:

Megvív egymással Konc király és Cibere vajda, s a küzdelem eldönti, hogy ki uralkodik majd felettünk az elkövetkező időkben, a bőség ura Konc király, vagy a böjt hirdetője, Cibere vajda.
Farsangi alakoskodókat is várunk a mulatságba: lesz itt tudós kecske, táncoló medve, harcedzett huszár a lovával, a környékbeli betyárok is itt találkoznak. Ebben a Dalidóban még az egerek is parádéznak!

Közreműködnek: Gulyás László vándormuzsikus és a Langaléta Garabonciások, a Szeredás Népzenei Együttes, Májer Tamás, a Hajdú és a Forgórózsa Táncegyüttes táncosai, valamint a Vojtina Bábszínház maskarásai.

A Dalidó programok ingyenesek!

A Vojtina Bábszínház Dalidó programjain való részvétel regisztrációhoz kötött! Várjuk a jelentkezéseket az 52/418-160-as telefonszámon, illetve honlapunkon (www.vojtinababszinhaz.hu) a műsornaptárban a jegyfoglalás gombra kattintva.

A Dalidót követően egészen február 23-ig folytatódik a vígságok sora Debrecenben a Vojtinával:

 • Február 10-től 13-ig „Illik a tánc…” címmel a Vojtina Bábszínház Játszószínházában táncos lábú figurások várják a gyermekeket télűző játékokra!
 • Február 18-án, 19-én, 20-án és 21-én 10.00 és 14.00 órától a városhírű komédiások – az ORT-IKI, a Szeredás, a Kuckó Művésztanya, a Hajdú és a Forgórózsa Táncegyüttes táncosai és a Vojtina Társulat bűvös-bábos csepűrágói - csapnak nagy csinnadrattát a Vojtina falai között.
 • A Főnix Rendezvényszervező Kht. és a Vojtina szervezésében február 22-én (szombaton) 16.00 órától, a Városházától induló télkergető népek a Kossuth téren tanúi lehetnek Tél urasága tűzre vetésének.
 • Február 23-án (vasárnap) 10.00 órától a Vojtina Bábszínházban kicsik és nagyok, nagymamák és nagypapák fognak össze a maskarásokkal és űzik ki a tél maradékát Debrecen városából!

 

ADL - Debrecenimami

Forrás: Vojtina Babszínház; DSZC, Bandart Productions Facebook oldala

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Mire jó az önismeret?

Mire jó az önismeret?

Vannak olyan időszakaszaink, hónapok, évek, évtizedek, kinél hogy, amikor egyértelmű számunkra, hogy kik vagyunk a világban, milyen szerepet töltünk be, és többé-kevésbé eredményesen állunk helyt az életünk fontos területein.
„Meglepetés a lányomnak” - 20 ajándék nyomtatható üzenetkártya

„Meglepetés a lányomnak” - 20 ajándék nyomtatható üzenetkártya

Ha anya vagy, akkor tudod, nem egyszerű mindig elmondanod a lányodnak, mit érzel. Minden szeretetünk az övék, de néha nehéz szavakba öntenünk, amit érzünk. Nem csak mi formáljuk őket, hanem ők is minket, jobbá, szebbé, nőiesebbé, elfogadóbbá, gyengédebbé változtatnak minket.
Mit tegyek, ha szorong a gyermekem?

Mit tegyek, ha szorong a gyermekem?

Mi is a szorongás? Milyen jelekre kell odafigyelnünk? Mit tehetünk ellene, és milyen megoldások léteznek, ha mi magunk, felnőttként is küzdünk vele? Teveliné Horváth Melinda, pszichológus ebben az írásában, ezekre a kérdésekre adja meg a válaszokat.
A népmese napja és apró történetek a meséről

A népmese napja és apró történetek a meséről

Idén 15 éve, hogy szeptember 30., Benedek Elek születésnapja a népmese napja. Hoztunk Nektek sok apró érdekességet a népmesékről.
Ugrás az oldal tetejére