Jelenlegi hely

A szoptatás és az intelligencia

Az anyatejről – teljes joggal – már rengeteg jót mondtak el… De mi köze van az anyatejnek az intelligenciához?

Tudjuk, hogy a szoptatás elősegíti az ideális anya-gyermek kapcsolat kialakulását. Ismert, hogy az anyatej összetétele minden szempontból a legmegfelelőbb a gyermek számára, és az is, hogy a sokáig szoptatott csecsemők ritkábban betegednek meg. Nagy nemzetközi orvosi tanulmányok most azt is igazolták, hogy a sokáig szoptatott csecsemők között később kevesebb lesz az allergiás beteg (igaz, ezt az utóbbi állítást a legújabb kutatások nem minden esetben támasztják teljesen alá).

 

Anyatej és intelligencia

Kevéssé ismert, hogy a szoptatás és az anyatej jótékony hatással van a felnövekvő gyermek intelligenciájára. Ezzel a kérdéssel a kutatók csak az utóbbi évtizedben kezdtek el foglalkozni. Angol kutatók kimutatták, hogy a hosszabb ideig szoptatott gyermekeknek gyorsabb a szellemi fejlődésük, és hat–nyolc éves korukban magasabb az intelligenciahányadosuk (IQ-juk), mint akiket nem vagy rövid ideig szoptattak. Fontos felismerés, hogy az anyatejjel táplált igen kis súlyú koraszülöttek szellemi fejlődése is jobb a tápszerrel etetett társaikénál.

Mi ennek az oka?

Ennek persze többféle oka lehet.

  • A kedvező eredmény hátterében állhat az is, hogy többnyire az iskolázottabb, magasabb IQ-jú anyák szoptatnak tovább, azaz a magasabb IQ öröklődik, ami nem a szoptatástól függ.
  • Az is közismert, hogy az IQ, a gyermekekben mért magasabb intelligenciahányados a jobb szociális körülmények között élőkben nagyobb, azaz egy külső körülménnyel, nem pedig a szoptatással függ össze.

Nagyon pontos vizsgálatok és matematikai elemzések során beigazolódott az örökletes és a külső tényezők szerepe is a szellemi fejlődésben. Kiderült azonban az is, ha ezek hatását kiszűrik, akkor is magasabb lesz a tovább szoptatott gyermekek intelligenciaszintje.

Érdekes és fontos megfigyelés, hogy a hosszan szoptatott csecsemőknél később ritkábban alakul ki a manapság egyre több gondot okozó figyelemzavar, a hypermotilitás, valamint a magatartási zavar.

 

A szoptatás és az intelligencia kapcsolatát fiatal felnőtteken is vizsgálták

Arra az eredményre jutottak, hogy a fiatal, 18–23 éves felnőttek közül azoknak magasabb az intelligencia hányadosuk – nemüktől és szociális helyzetüktől függetlenül –, akiket csecsemőkorukban tovább szoptattak. 18 évig tartó vizsgálat során új-zélandi kutatók is azt találták, hogy a hosszan szoptatott csecsemők IQ-ja magasabb és iskolai előmenetelük jobb a nem vagy csak rövidebb ideig szoptatott társaikénál.

 

Zsírsav és intelligencia

Kérdés persze, hogy mi lehet a jobb szellemi fejlődés oka? Van-e valamilyen kimutatható anyag az anyatejben, mely ezekért a kétségtelen előnyökért felel? Úgy tűnik, hogy a legutóbbi kutatások ezt a kérdést is tisztázni látszanak. A gyanú egyre inkább a különleges zsírsavakra terelődik. E vegyületek csak az anyatejben fordulnak elő, semmilyen állat tejében nem mutathatók ki. A többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA) és a hosszú láncú többszörösen telítetlen zsírsavak (LC PUFA), valamint az esszenciális zsírsavak, melyek elengedhetetlenek a központi idegrendszer fejlődéséhez, szintén megtalálhatók az anyatejben.

Egyes kutatók éppen e vegyületek gyógyszer vagy táplálék kiegészítő formában történő bevitelét javasolják a várandós és szoptató anyáknak a jobb hatás eléréséért, valamint a tápszereket is igyekeznek kiegészíteni e fontos zsírsavakkal. Ezek a zsírok a csecsemő szervezetében úgy viselkednek, mint a vitaminok, és jelenlétük nélkülözhetetlen az emberi agy megfelelő fejlődéséhez. Ezen kívül a női tejben előfordulnak igen kis mennyiségben más olyan anyagok is, amelyek elősegítik az idegrendszer fejlődését, egyelőre pontosan még nem tisztázott módon.

 

A szoptatás rituáléja

Nemcsak a tej összetevői, hanem maga a szoptatás, a gyermekkel való kontaktus, foglalatoskodás is elősegíti a csecsemő szellemi fejlődését. Azt pedig már régóta tudjuk, hogy a későbbi szellemi képességek szempontjából az ember életének első hónapjai, évei meghatározók.

A szoptatott csecsemő testi fejlődése, ellenálló képessége jobb a tápszerrel táplált társaiénál. Az anyatej emellett „szellemi táplálék” is, elősegíti, meggyorsítja a szellemi fejlődést.

 

 

Dr. Boross Gábor
gyermekorvos

Forrás: bebikkicsikesnagyok.hu