Jelenlegi hely

Képregénybe került Kemény Henrik élete

Ha meglátjuk a paprikaszínű bábot, Vitéz Lászlót és feltűnik a színen a palacsintasütő, rögtön felhangzik hangemlékeink között utánozhatatlan hangján a „Szervusztok Pajtikák”, mosolyogni kezd mindenki.

De éppúgy összeköt minket a turpisságáról híres Hakapeszi Maki vagy Süsü, a híres egyfejű.
Mindannyiuk lelkét Kemény Henrik bábművész keltette életre, akinek fordulatos életét most művészetéhez oly közel álló módon, rajzokba tömörítve ismerhetjük meg egy különleges kiadványból.

Három alkotó, Mester Csaba, Tóth-Laboncz Attila, György Zoltán „Folytatólagos előadás”, főszerepben Kemény Henrik, a bábok mestere címmel jelentetett meg egy egyedi hangételű kiadványt. A bemutató alkalmából a készítőkkel Láposi Terka beszélgetett, aki a Vojtina Bábszínház játszószínházi művészeti vezetője, egyben a Korngut-Kemény Alapítvány elnökeként a művész hagyatékának kezelője is.

A képregény első oldalain a századelői mutatványosok életébe csöppenti az olvasót. Részletgazdagon, de a képregényekre jellemző feszes tempóban, a fekete-fehér képek közé sűrített feszültségben ismerhetjük meg a családja hagyományaiból építkező sokrétű alkotó gazdag életútját. A világháború előtti gyermekkort az államosítás kényszerévei, az alkotói szabadság választása a gyökerekhez való visszatéréssel, az országos majd nemzetközi hírnév mit sem változtat Heni bácsi bábművészethez és bábjaihoz való kötődésén.

A kilencedik művészetként is nevezett képregény műfajával különleges emléket kapott a maga is színpadi képekben gondolkodó és a vizualitás erejét használó alkotó. Sőt, Kemény Henrik maga is rajzolt képregényt, hagyatékából előkerült gyermekként egy mértanfüzetbe készült műve.

A Master-Lab Comics-tól nem idegen, hogy híres művészek életútját jelenítse meg, jelent mrá meg képregényük Ganxsta Zolee és Takács Vilkó történetét (Dos Diavolos címen) és Egri Péter misztikus utazásait mutatja be. Kemény Henrik bábmester a harmadik füzet főszereplője akinek élete, akár a többi füzetben szereplő történetek is a valódi eseményeket kisebb képzeletbeli motívumokkal árnyalták. 

A szereplők, mind a rokonok és a bábok is, könnyen felismerhetőek, gyakran fényképek alapján készültek. Kemény Henrik sajátságo szóhasználatát is tükrözik a szövegbuborékokban megjelenő beszélgetések melyeket bábjaival folytatott.

1925. január 29-én született a Kossuth-díjas Kemény Henrik, a 20. század legnagyobb Vitéz László játékosa. A nemzetközi hírű vásári játékos születésének centenáriumáig, 2025-ig a debreceni Vojtina Bábszínház - úgy is mint a Kemény Henrik-hagyaték gondozója - több alkalommal is szeretne emléket állítani a legendás művésznek.

Ennek részeként mutatták be 2023. január 28-án, Kemény Henrik 98. születésnapjának előestéjén ezt a képregényt, így ünnepelve a mestert.

Pár éve, születésének 95. éve alkalmából egy kiállítással tisztelgett előtte a Vojtina Bábszínház. Megismerhettük belőle személyes tárgyain, rajzain át Heni bácsit és lelkének hangjait. A kiállításról szóló cikkünket, a képeket itt tudjátok megnézni.

Az eseményt a Vojtina Bábszínház, a Korngut-Kemény Alapítvány valamint a Master-Lab Comics szervezte.

ADL - Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

"Miért nem tudok fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Mire jó a családi kiruccanás?

Mire jó a családi kiruccanás?

Pihenünk, szórakozunk, felfrissülünk, új élményeket szerzünk. Emlékeket gyűjtünk, együtt van a család. De mire tanít még az utazás?
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére