Jelenlegi hely

Gyermeknevelés a 21. században

Egyszer volt egy konferencia. Az „ITT és MOST - Gyermeknevelés a XXI. században” címet kapta. Színes, széles témát átölelő előadás-sorozat volt, melynek középpontjában mégis az ÉN, az egyén, a szülő hogyléte, fizikai és lelki állapota állt. De hogy is kerül a gyermeknevelés során előtérbe a szülő hogyléte? Ahogyan érzi magát a szülő, olyanná teszi a családot, olyan lesz a család. Amilyen a család, olyan lesz a benne résztvevők környezete is. Köztük a gyermeké is. Hatással vagyunk egymásra. ITT és MOST.

„Olyan értékes lett a gyermekkor, hogy egyáltalán nem hagyhatjuk a gyermekekre.”

A konferencia szervezője Dobó Katalin, a 25 éves MACI Alapítványi Óvoda vezetője. Abszolút, ha úgy tetszik alternatív szemléletű hölgy, akinek óvodájában kivirul gyermek - felnőtt, óvodás – pedagógus – szülő egyaránt. 

Az esemény konferálója, Koós-Lukács Tímea kiemelte: a MACI Óvoda alaptézise, hogy nem működhet az intézmény a család bevonása nélkül. E mondat is jellemzően kiemeli, hogy az intézményi tevékenységet a család érdekében tett szolgálatként élik meg az ott dolgozók. 

A nap első előadását Dobó Katalin tartotta, „Egység és együttműködés” címmel. Több évtizednyi tapasztalatát, valamint szívét-lelkét beletéve mondandójába beszélt az óvodáról, a gyermekekről, kapcsolatokról a szülő-gyermek, szülő-óvoda szemszögéből. Kihangsúlyozta, hogy a gyermekeknek kell a legtöbb figyelmet kapniuk, mert ők vannak a legjobban kiszolgáltatva, évekig.

Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a MACI Óvodában nincsen versenyzés, ami, mint ismert, sok egyénben szorongást, konfliktust teremt. Beszélt arról is, hogy az oviban megtalálható programok által mind a gyermek, mind a szülő és a pedagógus is fejlődhet, amit személy szerint is megerősíthetek (ti. a tanév közben a szülők számára is elérhető, lélek-emelő programok kerülnek/kerültek megrendezésre). A vezető ugyanis nagy hangsúlyt fektet a személyes fejlődésre, minden, az óvodával kapcsolatba kerülő részére.

Az érdeklődők hallhatták Dr. Ördög János, a Lelki Köldökzsinór Egyesület elnökének, szülész-nőgyógyász, holisztikus gondolkodású orvos előadását a tudatos jelenlétről, annak fontosságáról, a MOST megélésének mikéntjéről, a tudatosságról, mely által az EGO–t félretéve a valódi önmagunkkal kerülhetünk kapcsolatba, illetve a nap második felében az érdeklődők ki is próbálhatták az említetteket a gyakorlatban, egy mindfulness-bemutató kapcsán. Dr. Ördög János elmondta, hogy a mindfulness bevezetése az életünkbe sorsfordító jelentőségű: áthatja életünk minden területét; megváltoztathatjuk általa testi-lelki-szellemi hogylétünket, bensőségessé válnak emberi kapcsolataink; hosszantartóvá, szeretetteljessé a családi kötődésünk; végül, a legtöbbet érhetjük el a gyermekeink méhen belüli és méhen kívüli egészségének megőrzése, szellemi kiteljesedése terén!

Rémán Izabella, szabadtanuló André Stern könyveinek magyar fordítója, egyben a Gyermekkor Ökológiája hazai képviselője, a Lelkesedés Könyvek kiadója,  a szabadtanulás és szabad játék nagyköveteként állt az előadók színpadára. A „Játssz, hogy érezz, hogy tanulj, hogy élj!” címet viselő prezentációján beszélt a játék, ill. a játékosítás közötti különbségről, a szabad játék fontosságáról. Elmondta, hogy a lelkesedés a velünk született leghatékonyabb tanulási eszköz. Megjegyzem, hogy tulajdonképpen elég e tekintetben önmagunkra gondolni. Mi az, amit könnyen tanulunk (szinte észrevétlenül)? A lelkesedéssel végzett tevékenység, feladat? Az általunk „játékként” elvégzett foglalatosság? Esetleg azok a dolgok, amelyeket kedvetlenül, motiválatlanul teszünk? Izabella kiemelte továbbá, hogy növekvő jutalom mellett egyre csökken a motiváció. E tekintetben pedig erősen megfontolandó a gyermeknevelés, a gyermekünkkel való együttélés terén ezen eszköz használata, illetve alkalmazásának kiiktatása.

„A játék a kutatás legmagasabb formája” (Albert Einstein)

Szedlacsek Katalin: „Hangokkal a lelki békéért” c. előadása a zenei nevelést, a dalok, hangszerek fontosságát, továbbá azok testre, ill. fejlődésre gyakorolt hatását emelte ki. Beszélt továbbá az általa használt Kokas-módszerről, amellyel több, mint 10 éve kíséri figyelemmel a zene gyermekekre gyakorolt hatását. A délutáni workshopon pedig a Hangpancsi nevű programot próbálhatták ki a kedves érdeklődők.

A nap további részében további szakemberekkel is találkozhattunk. Bartha Éva tréner, pszichológus érdekes előadást tartott az video-interakció elemző módszerről, amely egy hatékony eszköz a családi, ill. egyéb kapcsolatok elemzésének, magasabb szintre emelésének elérésére. Elmondta, hogy a probléma csak a tünete annak a rendszernek, ahol felmerül, kvázi, amit már oly sokszor hallottunk, olvastunk, hogy nincsen rossz gyerek, csupán egy megoldandó feladatot kaptunk, amelyre a gyermek viselkedése hívja fel a figyelmünket. A módszer pedig abban segít, hogy adott helyzet megoldásához szükséges készségeket és kompetenciákat „újra-struktúrálja”. Nem valami újat teremt, hanem a meglévő tudásaikat azonosítja, tudatosítja, majd emeli át a kevésbé jól működő helyzetekre. Mert úgyis a szülő vagy a gyerekkel dolgozó szakember a gyermek legjobb ismerője.

Tölgyesi-Nagy Klára: „A szeretet rendje” című előadásán beszélt a családállítás lehetőségéről, ill. az érdeklődők kipróbálhatták a családállítást „élesben” az esemény második felében megtartott workshopon is. Tapasztalatai alapján elmondta, hogy a gyermek lelki örökséget is hoz magával.

„A gyerekeknek az a jó, ha olyan szülők veszik körbe, akik szeretik magukat.”

Dr. Buda László: Gondolatok az egészséges önszeretetről c. előadásában az érdeklődők hallhatták, milyen kulcsfontosságú, hogy a nárcisztikus énközpontúság, ill. a teljesen háttérbe vonulás, a semmit nem érés érzése között megtaláljuk azt a pontot, azt az ideális helyzetet, mondhatni arany középutat, ahol a világban elhelyezkedünk. Az előadásmódját ismerők tudják, hogy mindezt saját életéből vett példákkal, humoros stílusban tette a közönség számára elérhetővé, érthetővé, könnyen emészthetővé. 

Végezetül pedig egy számomra is fontos, napi szinten önmagunknak elmondott frázist említenék Dr. Buda Lászlótól, amely jó lehet útravalóul mindnyájunk számára:

„Azzal együtt, hogy nem vagyok jó matekból, teljes mértékben elfogadom és szeretem magam.”

Török Beatrix Enikő
3 szabadtanuló gyermek édesanyja, blogger
szabadsaggyermekei.blogspot.hu

- Budapestimami -

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére