Jelenlegi hely

Esküvői szokások északtól délig: romantikus kalandozások Európában

Úgy tűnik, az esküvő előtt igencsak babonás egész Európa, elég csak a "valami régi, valami új, kölcsönkért és valami kék" hagyományára gondolnuk. De sok, ennél kevésbé ismert, gyakran megmosolyogtató vagy irigylésre méltó szokás van európaszerte.

Skandinávia korántsem hűvös hely!

Reggeli ajándék Svédországban

A friss házasok másnap reggel megajándékozzák egymást a hagyomány szerint. Ez régen általában egy darab földet jelentett, de mára lépést tartva a világ változásával ma inkább egy értékes ékszert vagy órát jelent a „morgongava”.

Kép forrása: Pexels/Andrea Piacquadio

Óvatosan a piros estélyikkel!

Ha a női vendégseregben valaki pirosat visel az esküvőn, az azt jelenti, hogy a hölgy már eltöltött egy közös estét a vőlegénnyel.

Finnországban esküvőzni sem lehet szauna nélkül

A szauna az esküvők elengedhetetlen részét is képezi, nemcsak a finn hétköznapokét. A hagyományos esküvői szaunázás a szertartás előtti napon zajlik a menyasszony, az édesanyja és a koszorúslányok körében.

Babonás Dánia

A menyasszonynak, ha boldog, vidám házasságot szeretne, nem ajánlatos saját kézzel varrnia a ruháját a nagy napra. A dánok úgy hiszik, minden, az ara által tett öltés egy-egy könnycseppet szimbolizál majd a házasságban.

Szabad a csók!

De kinek? A csókrablás a násznép egyik fő szórakozása a dániai esküvőkön: amint a menyasszony elhagyja a termet, a vőlegény szabad préda a többi hölgy számára egy csók erejéig! Ugyanez persze fordítva is igaz, így nem árt a pároknak egymásra figyelni!

Egyesült Királyság

Az esküvői torta

Az esküvői torta hagyománya Angliából ered, mint az ünneplés és a társadalmi rang szimbóluma. A középkori Angliában olyan magasra tornyozták a tortákat, amennyire csak lehetett, hogy a menyasszony és a vőlegény fölöttük adjon csókot egymásnak. A sikeres csók a felhőtlen és sikeres élet szimbóluma.

Kép forrása: Pexels/Rene Asmussen


Az angol esküvői torták hagyományosan gyümölcstorták, és oszlopokkal elválasztott emeletes tortaállványra helyezik őket. A viktoriánus korban fehér cukormázzal vonták be, a pénz és a társadalmi befolyás szimbólumaként.

A beszédek

A mozifilmek gyakran visszatérő jelenete, hogy a vőlegény legjobb barátja izgul az esküvői beszéde előtt és persze el is rontja. A brit esküvőkön a beszédek gyakran az esemény csúcspontját képezik, amelyet élvezettel és interaktívan, éljenzéssel, nevetéssel és persze teli poharakkal hallgatnak végig! Házigazdaként mindig a menyasszony édesapja kezdi a beszédeket a menyasszonyra és a vőlegényre mondott tószttal. Ezt követi a vőlegény köszönetnyilvánításaival az ara családja, a vendégek és a szülei felé, majd menyasszonya méltatásával és a koszorúslányoknak kifejezett hálájával folytatja.

Kép forrása: Pexels / Cottonbro

Szinte mindig a vőlegény tanújának beszéde a legemlékezetesebb. A vőlegény facér korából merített történeteket, gyakran viccet is mesél, egyértelműen a vőlegény kontójára. A helyzete nem könnyű:  meg kell találnia az ideális hangnemet, mely mindenkinek tetszik, eléggé szórakoztató, de senkit sem sért.

Kék, új, kölcsön, régi…

Hogy is van ezzel a „Valami régi, valami új, kölcsönkért és valami kék…” a mára az egész világon elterjedt babona eredetei is az Egyesült Királyságból származik. Az esküvői ruha viselete kapcsán bizony nagyon babonásak a királyságbeliek. Véleményük szerint csak akkor lesz a házasság boldog, ha a menyasszony valami régit, valami újat, valami kölcsönkértet és valami kéket is visel. Az új dolog az új életet jelképezi, a régi a család múltját és örökségét, a kék a hűség színe míg a kölcsön dolog a baráti és családi segítséget jelenti.

Kép forrása: Pexels / Andrew Wilus

Gall hattyú és a boldogság illata

Levendula

Provence-ban a levendula a házasságkötést övező hagyományok szerves része: a vendégek rizs helyett inkább - mi mást- levendulát szórnak a menyasszonyra és a vőlegényre a szertartás végén. Így kívánnak az ifjú házasoknak a levendula által is szimbolizált sok szerencsét és boldogságot.

Kép forrása: Pexels/Jill Wellington

Egy másik régi hagyomány szerint az újházasok matraca alá egy csokor levendulát kell helyezni, hogy szerencsés és szenvedéllyel teli házasságot hozzon nekik.

A francia esküvők csúcspontja a menyasszony harisnyakötőjének az elárverezése. Lehet sejteni, hogy a bejött pénznek a pár, de az árverezésnek inkább a férfivendégek örülnek.

A szerelem jelképe: a hattyú

Az esküvővel, szerelemmel kapcsolatos egyik jellegzetes szimbólum, a hattyú. Elegáns, kecses formája mellett fehér színe teszi az esküvő, az ártatlanság jelképévé.
Az egymás felé forduló hattyúk nyaka szív formát rajzol ki, és teszi félreérthetetlenül fontossá ezt a szimbólumot.

Kép forrása: Pixabay / Bairyna

Édes élet avagy esküvő olasz módra

Az olaszoknál a katolikus egyházi szabályok, és ezzel a liturgikus hagyományok is sokkal erősebben élnek a mindennapokban, mint máshol. Egyik ilyen kissé archaikus szokás például a hirdettetés is, azaz az esküvő előtti három vasárnap a misén kihirdetik a házasulandókat.
Ugyanilyen hirdettetési mód a házasodni kívánó felek nevének és az esküvő dátumának kifüggesztése egy nyilvános helyre, leggyakrabban a templom ajtajára. Így mindenki láthatja, és akár ideje is van megakadályozni a tervezett esküvőt, ha bármiféle indokot tud a frigy létrejötte ellen.

Bomboniere, vagyis a cukorkák

Huszonéve egy olasz esküvőn találkoztam először az illatos cukormázas mandulákkal.

Ezen a vacsorán a teríték mellett várta a vendégeket, de tájegységenként változó, hogy a meghívottak mikor kapják meg ezeket a bomboniere-t. Ezzel köszönik meg azt, hogy osztoztak az örömükben.

Kép forrása: Pexels / Olya Kobruseva


A díszes csomagba általában öt fehér cukormázzal borított mandulás cukorka kerül. Hogy miért öt?  Az öt legfontosabb jókívánság szimbólumaként: a boldogságot, egészséget, gazdagságot, hosszú életet és a termékenységet jelképezik.

Rizsdobálásért büntetés?

Természetesen Olaszországban is óriási divat, hogy a templomból kiérkező párra a vendégek rizst szórnak azzal a céllal, hogy az szerencsét hozzon a gyerekvállalásban.
A legtöbb templom konzervatív gondnoksága azonban nem nézi jó szemmel ezt a távol-keleti szokást, egyrészt a dolog nem keresztényi jellege miatt, másrészt pedig egyszerűen azért, mert nekik kell a temperamentumos olasz násznép után hátramaradó, sokszor nagyon komoly mennyiségű rizst eltakarítani.
Erre megoldásként a templom egyre gyakrabban kér kauciót a házasulandóktól, ami akkor jár vissza, ha a szórás után eltakarítják a rizsmennyiséget a bejárat elől.

Kép forrása: Pexels / Agostino Toselli

Édes dallamok

Kissé teátrális hagyomány, de minél délebbre megyünk, annál élőbb a La Serenata, azaz a szerenád hagyománya. A középkori gyökerei ellenére valójában a második világháború idején elterjed szokásról beszélünk. Az esküvő előtti éjszaka zajlik, a vőlegény és kísérői meglepik a menyasszonyt egy kis ablak alatti zenéléssel. Néha a menyasszony leküld egy kosár ajándékot – általában ételt, kenyeret, sajtot, prosciuttot - ez jelképezi, hogy elfogadja az ajánlatot.

Kép forrása: Pexels / Roy Reyna

Feldarabolt nyakkendő éjfélre

Még egy érdekes részletét szeretnénk kiemelni az olasz esküvőknek. Az esküvő végén az ifjú férj nyakkendőjét darabokra vágják és elárverezik az ara harisnyakötőjével együtt. A pénzt a hagyományok szerint nem egy nagy fazékba, hanem a menyasszony kezében lévő kis fehér szatén táskába csúsztatják. A licitálók ekkor táncolhatnak is egyet a menyasszonnyal. A befolyt összegből megy az újdonsült házaspár nászútra.

ADL - Debrecenimami

Forrás: A Nikon Európai Esküvői Közössége – nikon.hu (Itália, Franciaország, Egyesült Királyság);

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére