Jelenlegi hely

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. De milyen könyvet és hogyan válasszunk nekik?

Hatalmas öröm, mikor az első kötet felkerül a polcra, amit egyedül olvasott el gyermekünk. Mindannyian szeretnénk, hogy az első önállóan átélt könyvélmények a lehető legpozitívabbak legyenek.  De mire érdemes figyelni egy önálló olvasás csak most kezdő gyereknek szánt könyv esetében?

Hogyan válasszunk jó könyvet?

A külcsín és a belbecs

Néha, mi felnőttek sem tudjuk, hogy milyen könyvet olvasnánk szívesen, vagy épp mi bajunk van azzal, amit olvasunk. Tetszik a történet, de..
Lehet, hogy a választott betűtípussal vagy mérettel van a gond? Esetleg a grafika vitt tévútra?

  • Az egyik legfontosabb dolog a szöveg és a képek, illusztrációk aránya, hiszen a sok szöveg első látásra még elrettenheti a gyermeket.
  • Érdemes olyan könyvet választani az első időkben, amelyben inkább az illusztráció az uralkodó. A kép alatt pedig a képen található helyzetről, szereplőkről van szó.
  • A szöveg olvasás utáni megértése egy lassabb folyamat, ami sok gyakorlást igényel. A gyakorlásban segít, ha az olvasott szöveget támogatják az illusztrációk.
  • Legyenek a sorok szellősek, a betűtípus egyszerű, nagyobb betűméretű. A dinamikus olvasás élményét adja. Ahogy gyermekünk egyre gyakorlottabbá válik az olvasásban, úgy haladhatunk fokozatosan az egyre kevesebb illusztrációt használó, tömöttebb szövegek felé.
  • Lehetőleg ne szerepeljenek benne idegen szavak, külföldi nevek. Egy kezdő olvasó számára még túl nehéz feladat a külföldi nevek kiolvasása, betűképe.
  • A túl színes oldalak, váltakozó betűtípusok és méretek nehézkessé, döcögössé teszik a koncentrációt. Szerencsésebb, ha a lap színe fehér, a betű színe pedig fekete.

Azonosulás és humor

Mindannyian a közös pontot keressünk a pozitív hőssel olvasás vagy filmnézés közben, így van ez a gyerekekkel is. Könnyen azonosulnak egy hasonló kinézetű, nevű vagy éppen problémákkal küzdő szereplővel. Ez segít megérteni a világot, és feldolgozni azt. Ezt könyebbé teszi a humor, írásban, rajzokban egyaránt, cinkosságot teremt az olvasó és a szöveg között.

Könyvsorozatok, melyek a szülőknek (is) segítenek

Móra Kiadó Már tudok olvasni

A Móra Kiadó klasszikus Már tudok olvasni sorozat régi történetei mellett új írók művei is kerültek a válogatásba, így nem csak a klasszikusokkal de friss, humoros, mai történetekkel is találkozhatnak a gyerekek. A könyvek borítója kemény fedeles, így nem gyűrődik a táskában. A betűméret is nagyobb a hagyományoshoz képest, kényelmesebb olvasni.

Pagony Kiadó Most én olvasok!

A Pagony Kiadó új Most én olvasok! sorozatának mai és ezáltal hiteles történeteit sokkal könnyebb elfogadni a gyerekeknek és ezáltal olvasni is. A kiadó szerzői által írt és illusztrált történetekből készült könyveket  Knézics Anikó, a Tanítók Egyesületének elnöke lektorálta, aki a türelem és fokozatosság híve. A lazán összefüggő történetekből készült kortárs sorozatban az olvasási nehézségeket szintek jelzik.

A szöveg a sorozatban a megfelelő tempóban nehezedik, elérve ezzel, hogy a gyerekek sikerélménnyel végezzék ki a köteteket. 

Móra Kiadó  Rém jó könyvek

A Móra Kiadó  Rém jó könyvek sorozatának darabjaiban található grafikákat nézve némely szülőtársaim bizony kiakadt, pedig a gyerekek imádják őket. Rém jó, mert rémesen nehéznek tűnhet olvasni és rém jóvá válik, ha megtanul a gyerek olvasni.

A sorozat 2019-es kialakításakor fontos pedagógiai - pszichológiai szempont volt, hogy a kiadványok nehézségi fokát nem számozott szintek jelölik, hanem színkód rendszer. A fent említett Knézich Anikón kívül a szintén ismert pedagógus, Bosnyák Viktória működött közre a 7 szintből álló, a beszédfejlesztéstől a betűkapcsolatokon át a hosszabb szövegű kötetek írásában. Iskolába készülő óvodásoknak is hasznosak lehetnek első kötetei.

2019 elején jelentette meg a Cerkabella Kiadó Betűzgető könyvek sorozatát, mely mely újdonságként hatott az önálló olvasást segítő könyvek piacán. 

Hogy mitől egyedülálló ez a sorozat? A mesék nagy nyomtatott betűkkel vannak szedve, így az olvasással nem iskolai keretek között ismerkedő gyerekek is betűzgethetik, hiszen ők a nyomtatott nagybetűket ismerik. A könyv azonnali olvasási sikerélményt nyújt, és a diszlexiás gyerekek is könnyebben olvassák.

Manó Könyvek Kiadó A Hős Olvasó

A Manó Könyvek Kiadó a 2017-es Könyvfesztiválra jelentette meg A Hős Olvasó sorozatot, mellyel az éppen olvasni tanuló gyerekekre gondolt. A könyvek lapjain napjaink meséi elevenednek meg barátságról, szeretetről és csodákról, hőstettekkel fűszerezve.

Aranyfa sorozat

Az Aranyfa sorozat egy több mint 20 éve folyamatosan készülő, kipróbált, egyetlen szerzőpáros, egy tanító és illusztrátor által írt sorozat, mely 2004-ben jelent meg először magyarul. Vekerdy Tamás által többször méltatott terjedelmes könyvsorozat, darabjait itthon szinte csak használtan lehet fellelni.

A sorozat könyvecskéiben ugyanarról a családról van szó. Érzelmileg jól átélhető, mindennapi eseményeket beszél el, hintázásról, rossz álmokról, nagymamáról, nyaralásról. Melyek a szintek haladtával varázsos úton kalandos történetekké változnak.

Betűzgető (1-3. szint) szövegnélküli könyveiben a képek rengeteg részletet tartalmaznak, a Kezdő olvasó ( 4-5. szint) egy-egy mondatot tesz a képek alá oldalanként.
A Már tudok olvasni ( 6-7. szint) oldalanként több egyszerűbb mondatot jelenít meg, míg a Folyamatosan tudok olvasni (8-9. szint) kötetei már kalandregényekbe illő történetek hosszabb szövegrészeit tartalmazza.

Aranyfa sorozat, Kezdő olvasó, 5. szint: A varázskulcs

Manó Könyvek Olvass velem!

A sorozatban egy-egy bájos, izgalmas történet elevenedik meg azoknak, akik már barátkoznak az önálló olvasással. A főhős nagyobb betűvel írt, színes mondatait a gyermekek, a hosszabb részeket a szülők, nagyobb testvérek olvashatják. Igazi közös, családi szórakozás!

Manó Könyvek Disney suli

Valljuk be, a kicsiket a mozivászon rajzfilmhősei gyakran eredményesebben ültetik le egy könyvhöz, mint Nobel díjas írók. Így van ez a Manó Könyvek Disney suli 2019-es sorozatánál is. Szófia és a Toy story, a Kutyusok küldetésben vagy a Jégvarázs kedves szereplőivel, akik verhetetlenül vonzák a gyerekeket. Három szintre építették a könyveket:

1. szint: Már ismerem a betűket!
2. szint: Már mondatokban olvasok!
3. szint: Már egyedül is megy!

Még nem vagytok iskolások, de máris kezdenétek az olvasást?

Sok pedagógus nem javasolja, mert úgy látja, hogy a gyermek unatkozni fog. De ki tud nemet mondani egy olvasni akaró gyereknek? A szókincsbővítés, a mondatban fogalmazás is fontos, nem csak a betűk ismerete. Márpedig azt olvasva, beszélgetve, mesélve lehet a legjobban.

A nyomtatot nagybetűvel szedett mesékkel kezdjétek. Ajánlatunkban ilyen a Cerkabella Kiadó "Betűzgető könyvek" sorozata, a Pozsonyi Pagony "Most én olvasok" sorozatának '0. szintje" és a Manó Könyvek "Disney Suli" sorozatának 1. szintje.

Forrás: egigerokonyvek.blog.hu; olvasovanevels.gportal.hu; mora.hu; pagony.hu; cerkabella.hu

ADL - Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Előfordult már veled, hogy bármennyire is szeretted volna, drága gyermeked nem nyitotta ki a száját és nem köszönt ismerősnek, barátnak, szomszéd néninek, bárkinek? Felhúztad magad vagy elfogadtad, hogy ő ilyen és kész? Teveliné Horváth Melinda szakpszichológus véleményét kérdeztük a "nemköszönés" jelenségről.
Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Pályázat típusa: ösztöndíjBeküldési határidő: 2022. február 10.Korcsoport: felsőoktatásban tanulók részére
Képregény, táblakép, futás... a közös pont: a Himnusz

Képregény, táblakép, futás, ismeretlen szerelmes ... a Himnusz és Kölcsey titkai

Gondolnád, hogy január 22-én ünnepeljük a Himnusz születésnapját? És azt tudtad, hogy képregény is készült belőle? Vagy azt, hogy Kölcsey nem is tartotta jó versnek?
23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Ugrás az oldal tetejére