Jelenlegi hely

10 perces nyári hideg fogások: olasz klasszikusok

Utálsz a nagy melegben főzni? Itt vannak a világ legegyszerűbb és legnagyszerűbb receptjei, ideális könnyű és gyors nyári fogások. 4 olasz klasszikus a tányéron.

Caprese

Mindössze két alapanyag kell hozzá, így az elérhető legjobb hozzávalókkal dolgozzunk. A három alapanyag színében akár a margherita pizza, az olasz zászló színeit hozza, az igazi olasz lélek megtestesítője.

Hozzávalók:

  • nagy szemű paradicsom
  • mozzarella sajt, minél jobb minőségű, ha lehet, buffala azaz bivalytejből készült
  • friss bazsalikom, só, bors, olíva olaj (extraszűz)

Karikázd fel egy a paradicsomot és a mozzarella sajtot is. Le kell rétegezni egy tálra, a lehető legmutatósabban. Persze mindenki más verzióra esküszik. Én a paradicsomot szeretem alulra, és rá a sajtot, ez utóbbi fehér színén jobban mutatnak a fűszerek. A paradicsomkarikákra némi sót szórok, arra teszem a sajtot. Mehet rá az oregánó levele, némi bors és az olíva olaj.

Hogy a lehető legfrissítőbb legyen a caprese, a paradicsomot állítsd pár percre hideg vízbe (mert ugye nem a hűtőben tárolod?).

Tonhalas babsaláta

Klasszikus olasz nyári étel, előre elkészíthető, egy klassz esti gyors vacsora. Sőt, érdemes jó előre elkészíteni, hogy összeérjenek az ízek. A bab, hagyma és tonhal egy rusztikus ízvilág, klasszikus kiegészítője lehet egy jól behűtött fehér bor.

(Forrás)

Alapanyaga a Spanyol fehér bab, ami egy nagy szemű, krémes belsejű bab. Cannellini típusúból is el lehet készíteni, ez kisebb szemű és egy kicsit sötétebb színű, de alapvetően világos fajta.

Hozzávalók

  • 250 g fehér bab: Spanyol fehér, Cannellini vagy Borlotti fajta
  • 250 g olajos tonhal
  • 1 kisebb lilahagyma
  • fél citrom leve és balzsamecet, olíva olaj
  • friss petrezselyem, só, bors
  • tálaláshoz pár grissini vagy vékony szelet pirítós

A lilahagymát vágd vékony karikára és pácold be a citrom levébe egy 15-20 percre, mielőtt a salátához adnád. A halkonzervet csepegtesd le. A konzerv babot le kell szűrni és átöblíteni hideg vízben. A három alapanyagot össze kell keverni egy nagy salátástálban, befűszerezni sóval, borssal, 2-4 evőkanál balzsamecettel, és a frissen összevágott petrezselyemmel. Hagyd összeérni a hűtőben pár órára.

Az egyszerűség és frissesség: Sonka és sárgadinnye

A legősibb kombinációk egyike: a sós hús és az édes gyümölcs ízvilága rabul ejt mindenkit. Mivel ehhez a recepthez is kevés hozzávaló kell, nem engedhetünk a minőségből.

Hozzávalók:

  • Prosciutto sonka
  • sárgadinnye

Az olasz étlapokon Prosciutto e melone elnevezéssel találod meg. Nem véletlenül! Csakis sózott, levegőn szárított és papírvékonyra szeletelt sonka jöhet szóba ennél a fogásnál. Elsősorban olasz prosciuttó, esetleg spanyol Serrano sonka legyen. Ha nagyon nincs, behelyettesíthetjük Fekete erdei sonkával is. De a füstös íze miatt más hatása lesz.

A sárgadinnye legyen mézédes, vágd le a héját, kapard ki a közepét, vágj belőle egyforma szeleteket. Hűtsd be jól a dinnyét fogyasztás előtt!
Rendezd el egy tálra a dinnyeszeleteket, sonkaszeleteket. Lehet felváltva elfektetve egy-egy szelet sonka és dinnye, de tekerheted rózsaformába is a sonkát.

Én szeretek hozzá egy-egy szál grissinit is elropogtatni, de elhagyható.

Bresaola, rukkola, parmezán

A nagy forróságban mindig vágyunk a sós ízekre, nem véletlenül. Ezt a klasszikus olasz előételt kánikulában akár könnyű vacsoraként is fogyaszthatjuk.

Hozzávalók:

  • Bresaola,
  • rukkola saláta,
  • parmezán sajt darab,
  • fél citrom leve és balzsamecet, olíva olaj
A Bresaola eredetileg egy nyers, nem füstölt, de sózott, érlelt olasz marhahús specialitás. Általában hajszálvékony szeletekre vágva, olívaolajjal és citromlével finoman megfröcskölve előételként fogyasztják.

A hajszálvékonyra szelt bresaolát (legtöbbször a nagy szupermarketekben így is kapható felvágottként) tálra fektetjük, olíva olajjal, citromlével megfröcsköljük, enyhén borsozzuk. Mehet rá a mosott és jól lecsepegtetett friss rukkola, és a parmezán forgácsok. Ez utóbbit úgy a legegyszerűbb elkészíteni, ha a parmezán hosszabb széléből krumplihámozóval vékony szeleteket forgácsolunk. Erre is olíva olajat és balzsamecetet locsolunk, némi borssal megszórjuk, ettől lesz látványos.

Tipp: Ősziest ízt ad neki néhány szem apróra vágott dió rászórva. A látványt fokozza és pikáns ízt ad neki ha morzsolunk rá némi gránátalmát.

Tálaláshoz pár grissini vagy vékony szelet pirítós jól jöhet.

ADL - Debrecenimami

Képek: pexels.com; pixabay.com

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

7 őszi film, amit látnotok kell!

7 őszi film, amit látnotok kell!

Őszi hangulatú filmek közül rengeteg olyan akad, amelyek tökéletesen visszaadják az évszak borongós, melankolikus vagy épp varázslatos oldalát. Íme néhány ajánlás, amelyek garantáltan segítenek ráhangolódni az őszre.
10 tipp egy kedvessebb élethez

10 tipp egy kedvesebb élethez

A Kedvesség Világnapját (World Kindness Day) minden évben november 13-án ünneplik, és célja, hogy világszerte előmozdítsa a kedvességet és az emberek közötti megértést.
Halloween uzsonnás doboz gyerekeknek: így lesz a tízóraiból "rémisztő élmény", amiért az osztály is rajong!

Halloween uzsonnás doboz gyerekeknek: így lesz a tízóraiból "rémisztő élmény", amiért az osztály is rajong!

Kisgyerekkorom óta nagy rajongója vagyok a Halloween-nek, és örömmel látom, hogy egyre több Halloween buli és hagyomány épül be itthon is.
Náthás csecsemő, hatékony orrszívás, avagy 8 tipp, amivel a gyorsabb a gyógyulás

Náthás csecsemő, hatékony orrszívás, avagy 8 tipp, amivel gyorsabb a gyógyulás

A csecsemők náthája jellemzően nem számít súlyos betegségnek, mivel azonban az alvásra és az étkezésre is hatással van, az egész családot megviseli. Hogyan segíthetsz gyermekednek, hogy jobban érezze magát? Összeszedtük azokat a javaslatokat, amivel megkönnyítheted a náthás időszakot és gyorsíthatod a gyógyulást.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére