Jelenlegi hely

10 perces nyári hideg fogások: olasz klasszikusok

Utálsz a nagy melegben főzni? Itt vannak a világ legegyszerűbb és legnagyszerűbb receptjei, ideális könnyű és gyors nyári fogások. 4 olasz klasszikus a tányéron.

Caprese

Mindössze két alapanyag kell hozzá, így az elérhető legjobb hozzávalókkal dolgozzunk. A három alapanyag színében akár a margherita pizza, az olasz zászló színeit hozza, az igazi olasz lélek megtestesítője.

Hozzávalók:

  • nagy szemű paradicsom
  • mozzarella sajt, minél jobb minőségű, ha lehet, buffala azaz bivalytejből készült
  • friss bazsalikom, só, bors, olíva olaj (extraszűz)

Karikázd fel egy a paradicsomot és a mozzarella sajtot is. Le kell rétegezni egy tálra, a lehető legmutatósabban. Persze mindenki más verzióra esküszik. Én a paradicsomot szeretem alulra, és rá a sajtot, ez utóbbi fehér színén jobban mutatnak a fűszerek. A paradicsomkarikákra némi sót szórok, arra teszem a sajtot. Mehet rá az oregánó levele, némi bors és az olíva olaj.

Hogy a lehető legfrissítőbb legyen a caprese, a paradicsomot állítsd pár percre hideg vízbe (mert ugye nem a hűtőben tárolod?).

Tonhalas babsaláta

Klasszikus olasz nyári étel, előre elkészíthető, egy klassz esti gyors vacsora. Sőt, érdemes jó előre elkészíteni, hogy összeérjenek az ízek. A bab, hagyma és tonhal egy rusztikus ízvilág, klasszikus kiegészítője lehet egy jól behűtött fehér bor.

(Forrás)

Alapanyaga a Spanyol fehér bab, ami egy nagy szemű, krémes belsejű bab. Cannellini típusúból is el lehet készíteni, ez kisebb szemű és egy kicsit sötétebb színű, de alapvetően világos fajta.

Hozzávalók

  • 250 g fehér bab: Spanyol fehér, Cannellini vagy Borlotti fajta
  • 250 g olajos tonhal
  • 1 kisebb lilahagyma
  • fél citrom leve és balzsamecet, olíva olaj
  • friss petrezselyem, só, bors
  • tálaláshoz pár grissini vagy vékony szelet pirítós

A lilahagymát vágd vékony karikára és pácold be a citrom levébe egy 15-20 percre, mielőtt a salátához adnád. A halkonzervet csepegtesd le. A konzerv babot le kell szűrni és átöblíteni hideg vízben. A három alapanyagot össze kell keverni egy nagy salátástálban, befűszerezni sóval, borssal, 2-4 evőkanál balzsamecettel, és a frissen összevágott petrezselyemmel. Hagyd összeérni a hűtőben pár órára.

Az egyszerűség és frissesség: Sonka és sárgadinnye

A legősibb kombinációk egyike: a sós hús és az édes gyümölcs ízvilága rabul ejt mindenkit. Mivel ehhez a recepthez is kevés hozzávaló kell, nem engedhetünk a minőségből.

Hozzávalók:

  • Prosciutto sonka
  • sárgadinnye

Az olasz étlapokon Prosciutto e melone elnevezéssel találod meg. Nem véletlenül! Csakis sózott, levegőn szárított és papírvékonyra szeletelt sonka jöhet szóba ennél a fogásnál. Elsősorban olasz prosciuttó, esetleg spanyol Serrano sonka legyen. Ha nagyon nincs, behelyettesíthetjük Fekete erdei sonkával is. De a füstös íze miatt más hatása lesz.

A sárgadinnye legyen mézédes, vágd le a héját, kapard ki a közepét, vágj belőle egyforma szeleteket. Hűtsd be jól a dinnyét fogyasztás előtt!
Rendezd el egy tálra a dinnyeszeleteket, sonkaszeleteket. Lehet felváltva elfektetve egy-egy szelet sonka és dinnye, de tekerheted rózsaformába is a sonkát.

Én szeretek hozzá egy-egy szál grissinit is elropogtatni, de elhagyható.

Bresaola, rukkola, parmezán

A nagy forróságban mindig vágyunk a sós ízekre, nem véletlenül. Ezt a klasszikus olasz előételt kánikulában akár könnyű vacsoraként is fogyaszthatjuk.

Hozzávalók:

  • Bresaola,
  • rukkola saláta,
  • parmezán sajt darab,
  • fél citrom leve és balzsamecet, olíva olaj
A Bresaola eredetileg egy nyers, nem füstölt, de sózott, érlelt olasz marhahús specialitás. Általában hajszálvékony szeletekre vágva, olívaolajjal és citromlével finoman megfröcskölve előételként fogyasztják.

A hajszálvékonyra szelt bresaolát (legtöbbször a nagy szupermarketekben így is kapható felvágottként) tálra fektetjük, olíva olajjal, citromlével megfröcsköljük, enyhén borsozzuk. Mehet rá a mosott és jól lecsepegtetett friss rukkola, és a parmezán forgácsok. Ez utóbbit úgy a legegyszerűbb elkészíteni, ha a parmezán hosszabb széléből krumplihámozóval vékony szeleteket forgácsolunk. Erre is olíva olajat és balzsamecetet locsolunk, némi borssal megszórjuk, ettől lesz látványos.

Tipp: Ősziest ízt ad neki néhány szem apróra vágott dió rászórva. A látványt fokozza és pikáns ízt ad neki ha morzsolunk rá némi gránátalmát.

Tálaláshoz pár grissini vagy vékony szelet pirítós jól jöhet.

ADL - Debrecenimami

Képek: pexels.com; pixabay.com

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Egy apró szó, ami megváltoztatja az életünket - Hála világnapja

Egy apró szó, ami megváltoztatja az életünket - Hála világnapja

Szeptember 21-én a világ a hála világnapját ünnepli. Első hallásra talán furcsán hangzik, hogy egy külön napot szánunk ennek az érzésnek, pedig ha jobban belegondolunk, kevés dolog van, ami ennyire képes átalakítani a mindennapjainkat.
Jót tenni jó – családi ötletek a Jótékonyság Világnapjára

Jót tenni jó – családi ötletek a Jótékonyság Világnapjára

Szeptember 5-én a világ minden táján a jótékonyságot ünneplik. Ez nem egy „nagy szavakból álló” ünnep, hanem inkább emlékeztető: mindannyian képesek vagyunk jobbá tenni valakinek a napját, néha egészen apró dolgokkal.
Támogatás a gyermekvállalás útvesztőjében

Támogatás a gyermekvállalás útvesztőjében

Sok pár életében elérkezik az a pillanat, amikor úgy érzik: készen állnak arra, hogy bővüljön a család, és gyermek érkezzen az életükbe.
A háziasszonyok dicsérete

A háziasszonyok dicsérete

Valójában mit jelent háziasszonynak lenni? Ha be tudnánk lesni az emberek fejébe, hogy valóban az őszinte véleményüket kapjuk meg, akkor valami ilyesmit találnánk: sütni-főzni, mosni-vasalni, takarítani, rendben tartani. Hát vágyhat ennél többre egy modern, öntudatos nő 2025-ben?

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére