Caprese
Mindössze két alapanyag kell hozzá, így az elérhető legjobb hozzávalókkal dolgozzunk. A három alapanyag színében akár a margherita pizza, az olasz zászló színeit hozza, az igazi olasz lélek megtestesítője.
Hozzávalók:
- nagy szemű paradicsom
- mozzarella sajt, minél jobb minőségű, ha lehet, buffala azaz bivalytejből készült
- friss bazsalikom, só, bors, olíva olaj (extraszűz)
Karikázd fel egy a paradicsomot és a mozzarella sajtot is. Le kell rétegezni egy tálra, a lehető legmutatósabban. Persze mindenki más verzióra esküszik. Én a paradicsomot szeretem alulra, és rá a sajtot, ez utóbbi fehér színén jobban mutatnak a fűszerek. A paradicsomkarikákra némi sót szórok, arra teszem a sajtot. Mehet rá az oregánó levele, némi bors és az olíva olaj.
Hogy a lehető legfrissítőbb legyen a caprese, a paradicsomot állítsd pár percre hideg vízbe (mert ugye nem a hűtőben tárolod?).
Tonhalas babsaláta
Klasszikus olasz nyári étel, előre elkészíthető, egy klassz esti gyors vacsora. Sőt, érdemes jó előre elkészíteni, hogy összeérjenek az ízek. A bab, hagyma és tonhal egy rusztikus ízvilág, klasszikus kiegészítője lehet egy jól behűtött fehér bor.
(Forrás)
Alapanyaga a Spanyol fehér bab, ami egy nagy szemű, krémes belsejű bab. Cannellini típusúból is el lehet készíteni, ez kisebb szemű és egy kicsit sötétebb színű, de alapvetően világos fajta.
Hozzávalók
- 250 g fehér bab: Spanyol fehér, Cannellini vagy Borlotti fajta
- 250 g olajos tonhal
- 1 kisebb lilahagyma
- fél citrom leve és balzsamecet, olíva olaj
- friss petrezselyem, só, bors
- tálaláshoz pár grissini vagy vékony szelet pirítós
A lilahagymát vágd vékony karikára és pácold be a citrom levébe egy 15-20 percre, mielőtt a salátához adnád. A halkonzervet csepegtesd le. A konzerv babot le kell szűrni és átöblíteni hideg vízben. A három alapanyagot össze kell keverni egy nagy salátástálban, befűszerezni sóval, borssal, 2-4 evőkanál balzsamecettel, és a frissen összevágott petrezselyemmel. Hagyd összeérni a hűtőben pár órára.
Az egyszerűség és frissesség: Sonka és sárgadinnye
A legősibb kombinációk egyike: a sós hús és az édes gyümölcs ízvilága rabul ejt mindenkit. Mivel ehhez a recepthez is kevés hozzávaló kell, nem engedhetünk a minőségből.
Hozzávalók:
- Prosciutto sonka
- sárgadinnye
Az olasz étlapokon Prosciutto e melone elnevezéssel találod meg. Nem véletlenül! Csakis sózott, levegőn szárított és papírvékonyra szeletelt sonka jöhet szóba ennél a fogásnál. Elsősorban olasz prosciuttó, esetleg spanyol Serrano sonka legyen. Ha nagyon nincs, behelyettesíthetjük Fekete erdei sonkával is. De a füstös íze miatt más hatása lesz.
A sárgadinnye legyen mézédes, vágd le a héját, kapard ki a közepét, vágj belőle egyforma szeleteket. Hűtsd be jól a dinnyét fogyasztás előtt!
Rendezd el egy tálra a dinnyeszeleteket, sonkaszeleteket. Lehet felváltva elfektetve egy-egy szelet sonka és dinnye, de tekerheted rózsaformába is a sonkát.
Én szeretek hozzá egy-egy szál grissinit is elropogtatni, de elhagyható.
Bresaola, rukkola, parmezán
A nagy forróságban mindig vágyunk a sós ízekre, nem véletlenül. Ezt a klasszikus olasz előételt kánikulában akár könnyű vacsoraként is fogyaszthatjuk.
Hozzávalók:
- Bresaola,
- rukkola saláta,
- parmezán sajt darab,
- fél citrom leve és balzsamecet, olíva olaj
A hajszálvékonyra szelt bresaolát (legtöbbször a nagy szupermarketekben így is kapható felvágottként) tálra fektetjük, olíva olajjal, citromlével megfröcsköljük, enyhén borsozzuk. Mehet rá a mosott és jól lecsepegtetett friss rukkola, és a parmezán forgácsok. Ez utóbbit úgy a legegyszerűbb elkészíteni, ha a parmezán hosszabb széléből krumplihámozóval vékony szeleteket forgácsolunk. Erre is olíva olajat és balzsamecetet locsolunk, némi borssal megszórjuk, ettől lesz látványos.
Tipp: Ősziest ízt ad neki néhány szem apróra vágott dió rászórva. A látványt fokozza és pikáns ízt ad neki ha morzsolunk rá némi gránátalmát.
Tálaláshoz pár grissini vagy vékony szelet pirítós jól jöhet.
ADL - Debrecenimami
Képek: pexels.com; pixabay.com
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges