Jelenlegi hely

Tudományvásár szeptember 16-tól Debrecenben

Be tudunk-e ütni egy szöget a fába egy banán segítségével? Lehet-e biciklivel muzsikálni? Hogyan lesz egy üvegasztalból elektro-akusztikus hangszer? Mire használható egy robotkar?

Sok-sok kérdés, melyre a tudomány és az Agóra Tudományos Élményközpont segítségével kaphatunk választ a 2. Tudományvásár-on 2021. szeptember 16-17-e között.

Idén ősszel immáron második alkalommal ismét a belvárosba, a Dósa nádor térre költözik az Agóra Tudományos Élményközpont. A Tudományvásár elnevezésű kétnapos rendezvényen az érdeklődők találkozhatnak a kutatás-fejlesztésben és tudományos tevékenységben élenjáró helyi intézményekkel, különleges interaktív eszközöket próbálhatnak ki, miközben egy színpadon izgalmas kísérleti bemutatókat és előadásokat nézhetnek meg.

A rendezvény látogatása ingyenes.

Programok a színpadon

Mindkét nap az Agóra leglátványosabb kísérleti bemutatói, a Lufimóka, a Fagyos kísérletek vagy a legnépszerűbbek, mint a Robotikabemutató lesz.

Fagyos kísérletek
Nagy hidegben úgy tűnhet, hogy a tudomány megbolondul: a levegő szétfolyik, a növények szilánkosra törnek, a mágnesek repülni kezdenek, sőt az elektromos áram is összezavarodik. A látványos kísérleti bemutató alatt megtudhatjuk, hogyan változtatja meg a hétköznapi tárgyakat az extrém hideg!

Robotikabemutató
Találkoztál már humanoid robottal? Simogattál már robotkutyát? A bemutatón megtudhatjuk, hogy milyen feladatok, mutatványok végrehajtására képesek ezek a bonyolult felépítésű eszközök, és milyen szerepük lehet a mindennapjainkban.

Lehetőségek az IT világában – avagy van élet a kódíráson túl
Melyek a legjelentősebb technológiai irányzatok 2021-ben? Hogyan befolyásolják ezek a trendek észrevétlenül a mindennapjainkat? Az előadáson ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk Till Zoltántól, az EPAM munkatársától, aki az IT és a programozás világába is elkalauzolja az érdeklődőket.

Lufimóka
Egy léggömböt nem nehéz kipukkasztani. Vagy mégis? A kísérleti bemutató során a lufi kap hideget, meleget, hegyeset és nehezet, miközben különböző fizikai jelenségeket figyelhetünk meg az elkerülhetetlen durranások közepette.

Kezes-lábas játszóház
A mérnökcsapat különleges, egyedileg fejlesztett, emberi erővel hajtott szerkezetei nem csupán szórakoztatóak, de demonstrációs és szemléletformáló eszköznek is kiválóak. A vállalkozó kedvű érdeklődők a Tudományvásáron négy különböző, kerékpárból átalakított masinát próbálhatnak ki.

Kiállító partnerek: EPAM, NI, Schaeffler Debrecen, Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar, Magnitúdó Csillagászati Egyesület Debrecen, DigITér Debrecen Digitális Élményközpont

ADL - Debrecenimami

Forrás: agoradebrecen.hu

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

"Miért nem tudok fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére