Jelenlegi hely

Autómentes nap Debrecenben is!

Igazi zöld oázissá változik szeptember 18-án Debrecen belvárosa az Autómentes napon. Új helyszín, rengeteg program, verseny, ingyen utazási lehetőség és persze ehhez útlezárások teszik izgalmassá a hétvégét.

Idén is csatlakozott Debrecen az Európai Mobilitási Hét és a Nemzetközi Autómentes Nap felhíváshoz.

Új helyszínen, a Piac utca Kossuth és Szent Anna utca közötti szakaszán szervezi meg az eseményt, melyet 2021. szeptember 18-án, a rendezvény ideje alatt a forgalom elől le is zárnak.

Az első feladat: Zöldítsük ki együtt a Facebookot!

Az Autómentes Nap felhívása egy Facebook kampánnyal kezdődik. A szervezők arra hívják fel a Zöld Debrecen iránt elkötelezett embereket, hogy cseréljék le a facebook oldalukon a borítóképet a program hivatalos borítóképére.

HungAIRy – „Zöld közlekedéssel a tisztább, egészségesebb levegőért!” 

Az Autómentes Nap rendezvényéhez a HungAIRy projekt is csatlakozott, amely az egyik legjelentősebb környezetvédelmi problémát, a levegőminőség javítását állítja a középpontba. A közlekedés jelentős mértékben hozzájárul a levegőminőség romlásához, veszélyezteti a környezetet és vele járnak olyan kedvezőtlen hatások is mint a zaj, a torlódás, a közúti baleset, és a más célra hasznosítható területek elfoglalása.

Ezért nagyon fontos Debrecenben a fenntartható, környezetkímélő közlekedés kialakítása, a közösségi közlekedés és a nem motorizált közlekedési módok népszerűsítése.

Az Autómentes Nap kiváló alkalom arra, hogy a dugókat hátrahagyva a közösségi közlekedést válasszuk, bringára pattanjunk, vagy kellemes sétával érjük el úticélunkat, átgondolva azt, hogy a mindennapi közlekedési szokásaink milyen hatással vannak környezetünkre és egészségünkre!

Az Autómentes Nap nem titkolt célja, hogy egyfajta kísérletként felhívja a figyelmet arra, hogy közterületeinket a jelenlegi megszokott (parkolás, autós közlekedés) funkciók helyett környezeti szempontból fenntarthatóbb módon is lehetséges hasznosítani.

Jelentkezz az „Útrakelő” versenyre az értékes nyereményekért!

Az Autómentes Napon idén is lesz „Útrakelő” verseny. A DKV várja a versenyzőket 2021. szeptember 18-án reggel 09:00 órakor a DKV regisztrációs sátrához a Széchenyi patika előtt.
Nevezni 2-6 fős csapatokkal lehet. A csapatoknak a város különböző pontjait kell felkeresni, és a menetlevélen található feladatokat megoldani úgy, hogy közben busszal, trolival és villamossal is utazniuk kell. A verseny végén a leggyorsabbakat értékes díjakkal jutalmazzuk. A legjobb csapatokat indító iskoláknak különjáratokat ajánl fel a társaság!

Programok egész nap

A környezetvédelem és a környezetkímélő közlekedési eszközök kapják a főszerepet az Autómentes nap programjaiban. Az idei évben a programok a régi Városháza előtti sétálóövezet mellett, a Piac utca Kossuth utca és Szent Anna utca közötti szakaszán lesznek.

2021. szeptember 18-án az Autómentes Napon díjmentes lesz az utazás a DKV Zrt. járatain. Aki felmutatja a járművezetőnek autója forgalmiját, egész családjával díjmentesen utazhat ezen a napon. /max. 2 felnőtt és 3 gyermek/.

Lézerlövészettől a robotpályáig

Rengeteg különleges program várja a látogatókat szombaton:

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőrfőkapitányság kerékpáros ügyességi pályával, KRESZ-teszttel;
a Készenléti Rendőrség elektromos közlekedési eszközök és lézerlövészet és fegyvertechnikai eszközök bemutatásával;
a Készenléti Rendőrség Debreceni Határvadász Bevetési Osztály csapatszolgálati bemutatójával;
a Katasztrófavédelem tűzoltóautó bemutatóval, tálcatűzzel és füstsátorral;
a Debreceni Szakképzési Centrum Baross, Beregszászi, Brassai és Mechwart tagintézményei közlekedési puzzle-el, LEGO robot pályán, alkalmazás segítségével LEGO autóvezetéssel, LEGO önvezető jármű bemutatóval készülnek

Az DMJV Önkormányzata a LIFE HungAIRy projektcsapatával várja az érdeklődőket, a levegő és a közlekedés kapcsolatára épülő Kahoot! kvízjátékkal, nyereményekkel és sok-sok érdekes információval Debrecen levegőminőségéről.

Az EDC Debrecen Nonprofit Kft. által megvalósított URBACT III. THRIVING STREETS projekt keretében várostörténeti időutazásra invitálja a stand látogatóit. Régi, belvárosról készült képekből készült puzzle-lel várja az érdeklődőket. Egyúttal betekintést nyújt egy lehetséges jövőbe: zöld oázisként, piknikező helyként elképzelve a Piac utcát társasjátékokkal várja a családokat.

A DKV Zrt. az „Útrakelő verseny” mellett nosztalgia villamos és trolibusz különjáratokat indít az 1-es villamos, valamint a 4-es trolibusz vonalán.

Valamint a Nemzetközi Trolinap alkalmából zöld szigetet alakít ki a társaság a Csonka templom előtti buszmegállóban. A Piac utcai sétálóövezetbe az rendezvényre kilátogatókat autóbusz kiállítás várja. Az INTER TAN-KER Zrt. jóvoltából vezetés szimulátorral kipróbálhatják az érdeklődök, hogy milyen egy autóbuszt vezetni, valamint a Simonffy utca sarkán a jövő egyik közösségi közlekedési eszközét, az elektromos autóbuszt is megcsodálhatják a látogatók. A DERKE szervezésében igazi amerikai iskolabuszon lehet utazni.

A ZSUZSI Erdei Vasút madársulival, interaktív mozdonyvezetéssel, SANSZ Alapítvány kutyaterápiás bemutatójával, Cívis Consort Vonósnégyessel, Réti Tibor zenés előadásával, Kiss Gergely Máté, gólyalábas interaktív produkciójával és kézműves foglalkozással várja a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

"Eljutási verseny" a DERKE-vel szeptember 16-tól

Az idei évben a DERKE szervezésében 2021. szeptember 16-án és 17-én ismét lesz „Eljutási verseny”, melynek a lényege, hogy autóval, kerékpárral és villamossal a KRESZ szabályainak betartása mellett ugyanazt a távot kell megtenni a versenyzőknek. A DERKE standjánál különböző gyermekszállításra is alkalmas teherkerékpárokat és kerékpáros utánfutót próbálhatnak ki a látogatók. Továbbá utazási, utasjogi tanácsadással és vetélkedőkkel várják a vendégeket, a gyerekek pedig fa vonatos terepasztalon játszhatnak.

Autómentes nap zenésen

A járműbemutatók és az ügyességi feladatok mellett zenei programokkal is kedveskedünk az érdeklődőknek a rendezvényen. Az Autómentes Napon 12 órától kezdődnek majd a gyerek és felnőtt zenei programok. A fellépők között láthatjuk többek között a Kuckó Művésztanyát, Készenléti rendőrség tonfa bemutatóját, Kíváncsi Katicát, a Valcer Táncstúdiót, Badacsonyi Róbertet stepptánc bemutatóját, Country bemutatót, a Diri-Dongót, a Yúlius 25-e rock bandát, az este a Madarak együttes koncertjével és utcabállal zárul.

Az Európai Mobilitási Hét és az Autómentes Nap részletes programja megtalálható a DKV Zrt. és a társszervező cégek hivatalos Facebook oldalán és honlapján.
 A szervezők között van a DMJV Önkormányzata, a DKV Debreceni Közlekedési Zrt., a DV PARKING Kft. a Debreceni Szakképzési Centrum, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, Debrecen Városi Rendőrkapitányság, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a DERKE, a DKSI – Kerékpár Szakosztály, az INTER-TANKER Zrt. a  „ZSUZSI” Erdei Vasút, a Készenléti Rendőrség, a Közlekedéstudományi Intézet, a Vöröskereszt, a Közlekedés Biztonságáért Alapítvány és az EDC Debrecen Nonprofit Kft.

Útlezárások már szeptember 17-től

A rendezvény központi helyszíne a Piac utca Szent Anna utca és Kossuth utca közötti szakasza, ahol szeptember 18-án egész nap, tehát 0:00-24:00 óráig minden gépjármű forgalma tilos lesz.

Ez alól kivétel a Piac utca azon szakasza, amely lehetővé teszi az Arany János utcáról a Miklós utca felé történő jobbra kanyarodást, ott szabad lesz a közlekedés.

A lezárt részen már előző nap, tehát szeptember 17-én 12:00 órától tilos lesz a megállás, az ezt követően ott parkoló autókat a Debreceni Közterületfelügyelet elszállítja.

A korlátozás a közösségi közlekedést is érinti. A Kossuth utca felől érkező autóbuszok nem fordulnak be a Piac utcára, a Széchenyi utcán haladnak tovább, ami megállóhelyek kimaradásával is jár. A villamosközlekedés ugyanakkor biztosított lesz a rendezvény ideje alatt is. Kérik a közlekedők fokozott figyelmét és türelmét.

ADL - Debrecenimami
 
Forrás: dkv.hu és a DKV zRt. Facebook oldala
Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Dubánci, avagy Petr Vaclavek MakkMarcijai, a háromgyermekes prágai apuka zseniális szüleményei.
Rajzpályázat Én és az állatok címmel

Rajzpályázat Én és az állatok címmel

A Debreceni Állatkert több mint 17 hektáron szolgál a környezeti nevelés színteréül és biztosít lehetőséget a tantervhez illeszkedő vagy tanórán kívüli foglalkozások megtartására. Az Állatok Világhete alkalmából rajzpályázatot hirdetett.
Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság alkotópályázatot hirdet általános iskolás és középiskolás gyerekek, valamint felnőttek számára, melynek témája a LIFE IP GRASSLAND-HU  területek rovarvilága.
Illóolajokkal a megfázás ellen

Illóolajokkal a megfázás ellen

Elérkezett az influenza és a megfázások ideje.Egyre több gyerek hiányzik az iskolából, óvodából, előfordul, hogy egy teljes osztály fele otthon lábadozik.
Ugrás az oldal tetejére