Jelenlegi hely

Bababarát és a szülések száma is emelkedik

A debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Intézet 2014-ben újra megkapta a Bababarát Kórház címet, három új szakrendeléssel is bővült, így igazán széleskörűen tudják kezelni a szülészeti és nőgyógyászati igényeket.

Kiemelkedő eredményekről számolt be a debreceni intézet vezetője Póka Róbert igazgató április 17-én, kedden a DAB Székházban tartott tudományos ülésen.

Az ellátás legmagasabb szintjén álló intézményben, évente 60 ezer járóbeteget és 10 ezer fekvőbeteget látnak el. A születések száma az elmúlt 5 évben 4 százalékkal emelkedett, ami kiemelkedő eredmény az országos 1,5 százalékhoz képest.

Az elmúlt öt évben a császármetszéses szülések aránya stabilan 38-39 százalék körül alakult, ami megegyezik az országos átlaggal. A 2013-ban „Kiváló Oktató” és 2 alkalommal is „Az Év oktatójának” megválasztott professzor kihangsúlyozta: A debrecenin kívül nincs olyan egyetemi klinika, ahol a császármetszések aránya 45 százalék alatt lenne.

Az intézmény 2014-ben újra megkapta a Bababarát Kórház címet, melyet 1992-ben Európában elsőként nyert el.

A Bababarát Kórház Kezdeményezést 1991-ben indította útjára az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az UNICEF-fel közösen, felismerve azt, hogy a szoptatás későbbi kimenetelére jelentős befolyással van az, hogy mi történik a kórházban a szülést követő első napokban.

A Bababarát kórház cím elnyerése egy többlépcsős, hosszabb folyamat eredménye, melynek globális kritériumai között olyan követelménylisták szerepelnek, mint a „Sikeres szoptatáshoz vezető 10 lépés” illetve az „Anyatejet helyettesítő anyagok marketingjének nemzetközi kódexe”, de ide számítanak az „anyabarát ellátás”, illetve a „csecsemőtáplálás” témakörök is.

 

Három új szakrendeléssel bővült a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája: az urogynecologiai (nőgyógyászati urológia), az endometriózis, valamint a várandós kardiológiai szakrendelések létrejötte fontos előrelépés a klinika életében.

- A klinikán dolgozók kiváló szakértelmükkel, szakmaiságukkal évtizedek óta fémjelzik a hazai és a nemzetközi szülészeti, nőgyógyászati szakmát – emelte ki beszédében Papp Zoltán, az Általános Orvostudományi Kar tudományos dékánhelyettese, aki a kar nevében oklevelet adott át az idén 70 éves Hernádi Zoltán szülész-nőgyógyász professzornak, a Nőgyógyászati Onkológia Tanszék alapítójának.

 

 

Forrás, fotó: Sajtóiroda Unideb; Pixabay

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A humor és a nevetés nemcsak jól esik, de egészséges is!

A humor és a nevetés nemcsak jól esik, de egészséges is!

Május első vasárnapja Anyák napja mellett a nevetés világnapja is. Egy szívből jövő nevetés jót tesz az egész testnek és léleknek. Nem csupán a stresszt csökkenti vagy az immunrendszert erősíti, hanem segít megelőzni a depressziót és javítja az önértékelést is.
Munkások vagy a munka ünnepe? Mióta ünnepeljük május 1-ét Magyarországon?

Munkások vagy a munka ünnepe? Mióta ünnepeljük május 1-ét Magyarországon?

Itthon május elsejéről először 1890-ben emlékeztek meg, az első felvonulást a Városligetben tartották. De miért május 1-én ünneplünk?
Május első vasárnapja: a nevetés világnapja is

Május első vasárnapja: a nevetés világnapja is

Tudtad, hogy május első vasárnapja a nevetés világnapja is? És azt, hogy először 1998-ban Indiában egy úgynevezett nevető klubban tartották meg?
Anyai küldetések – te melyik film műfajába illessz be?

Anyai küldetések – te melyik film műfajába illessz be?

Egy kisgyermekes anya napja egy akciófilmbe illő kihívások sorozata: reggeltől estig pelenkacsaták, katasztrófaelhárító műveletek, békítő bírák testületi ülései és mentőexpedíciók sokasága a játszótéren. Sok sírással, bizonytalansággal, puszival és öleléssel.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére