Jelenlegi hely

A tuti kakaós süti alaprecept: rácsozva, muffinnak, fagyasztva

Nemcsak január 27-re - mely a Csokoládés sütemények világnapja -, de az év bármely alkalmára ideális alaprecept csokoládés édességekhez. Rögtön két bónusz recepttel megmutatjuk, hogy muffinnak vagy krémes sütiként hogy néz ki.

Kakaós kevert süti alaprecept

Hozzávalók:

18 dkg cukor + 1 csomag vaníliás cukor + 1 tk vanília esszencia (kiváltható 2 csomag vaníliás cukorral, 1 tojás, 1 dl étolaj, 35 dkg liszt, 2 evőkanál kakaópor, 5 dl kefir, 1 teáskanál szódabikarbóna.

Egy tálba mérd ki a száraz hozzávalókat, majd fogj egy mércés edényt, mérd bele az olajat, öntsd a lisztes keverékre. Ugyanebbe az edénybe mérd bele az 5 dl kefírt, és ezzel ki is öblítetted az olaj nagy részét, könnyebb mosogatni. Hozzá jön a tojás, és mehet is az összekeverés.

Tipp: A kefírt joghurttal - akárgyümölcsízűvel is behelyettesítheted, sőt egyszer tejföllel is kipróbáltam. Tömörebb tésztája lett, de ugyanolyan finom.

 

Variációk:

Marcipános rácsos

Saját receptötlet. A kényszer nagy úr, szokták volt mondani, és valóban. Hogy ne kelljen kidobni a lassan lejáró szavatosságú marcipánt, gyorsan is kellett valami mutatós, vendégeket is vártunk, a betervezett sütihez meg benéztem a hozzávalókat… na ebből lett ez a családi kedvenccé avanzsált sütemény.

Hozzávalók:

  • Tészta:

A csokoládés kevert süti alaptésztáját megsütöm dupla adagban, egy kb. 30 x 40 cm-es tepsiben. Lehet külön is sütni a két adagot, de akkor két egyenetlen tetejű lapot kapsz, így inkább egyben érdemes. Előmelegített sütőben kb. 20-25 percig 160 fokon kell sütni.

  • Krém:

1 tasak vaníliás pudingot sűrűre főzök. Ha már nem forró, de még meleg, hozzáadok 7-8 dkg vajat, és géppel krémesre keverem. Ennyi vajtól még nem vajas ízű, de jól kenhető krém lesz. Ha nincs kedvem ezzel bajlódni, de van időm, akkor a puding megfőzése után a sütőformában hagyott alsó lapra öntöm közvetlen a pudingot. Ha langyosra hűlt, akkor teszem rá a felső lapot, különben elnyomhatja. Ehhez viszont kapcsos forma kell, hogy a kész sütiről le lehessen szedni a formát sérülésmentesen.

  • pár evőkanál savanykás piros bogyós gyümölcsből készült lekvár
  • 20 dkg nyers mandulamarcipán massza (bármelyik 4 betűs éllemiszerbolt-hálózatnál kapható)
  • 5-8 dkg mandulaforgács vagy durvára tört mogyoró, dió; csokoládépálcikák

Összeállítás:

Ha langyos a tészta, vágd hosszant félbe, hogy meg tudd kenni a krémmel: először egy vékony réteg savanykás piros bogyós gyümölcsből készült lekvárréteg majd vanília krém kerül rá. Ha kész a krémes réteg,mehet rá vissza a teteje, és erre is kerül egy vékony réteg máz: ez lehet a vanilía krémből egy kevés, vagy lekvár, tetszés szerint. Következik a díszítés.

Díszítés: 20 dkg nemes marcipánt vagy nyers mandulamarcipán masszát vékony, hosszú csíkokká sodrunk, és átlósan rátesszük a tetejére. Egymással párhuzamosak legyenek, ha elszakad, az sem gond, csak érjen össze, a végső fázisban a csoki eltakarja a szépséghibákat. Ha a marcipáncsíkozás kész, mehet rá az apróra vágott mandulaforgács vagy durvára tört mogyoró, dió. Csokoládét kell olvasztani, ez lehet egy csomag bevonómassza is, amit csak melegíteni kell, de lehet táblás csoki is. Ha felolvadt, villával a marcipáncsíkokra merőlegesen csokicsíkokat húzunk rá jó sűrűn.

Túrós muffin

  • Tészta

Kakaós kevert alaprecept szerint elkészítjük a tésztát.

  • Túrókrém:

50 dkg túró, 5-6 dkg cukor, kevés reszelt citromhéj, 2 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 6 dkg vaj. A túrót a tojásokkal, vaníliával és az olvasztott vajjal kikeverjük, és kész is.

A nyers kakaós tészta masszát muffin sütőformába adagoljuk a forma 2/3 -ig. A kész túrókrémből kis halmokat rakunk a muffinokra, majd mehet rá a többi tésztamassza. Előmelegített sütőben kb. 20-25 percig 160 fokon kell sütni.

+ 1 Tipp:

Az alaptészta annyira jó, hogy én gyakran muffinként is sütöm. Mehet bele gyümölcs, magvak, csokicseppek, túrókrém. Kítűnő csokitorta alap, nem szárad ki, és jól fagyasztható.

Na, ennyi maradt mire fotóztam volna felszeletelve is:

- A.D.L. -

Forrás: akolcsonkapotthaz.blogspot.hu; kép: debrecen.imami.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére