Jelenlegi hely

Csendes, de fontos tiltakozás zajlik Debrecenben

Édesanyák és szakemberek tesznek a más állapotokért. Március 20-án, vasárnap délelőtt Debrecenben is csatlakoztak "Másállapot(ot) a szülészetben!" országos kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy felhívják a figyelmet az általuk vélt magyar szülészeti rendszer visszáságaira, és, hogy véget vessenek a "szülészeti erőszaknak".

Együttműködés szeretnének elindítani

Debrecenben felvonulást nem szerveztek, azonban itt is összegyűltek az édesanyák és szülés körüli szakemberek (pszichológus, védőnő, szülésznő, dúla, gyógyszerész, jógaoktató, intimtorna tréner, perinatláis szaktanácsadó), hogy elmondják tapasztalataikat és megvitassák, mit tehetnek azért, hogy a jelenlegi állapotok megváltozzanak. Az egyik fő szervező, Ferenczi Beáta pszichológus elmondta, hogy Debrecenben most azért gyűltek össze, hogy a témában érintettek bemutatkozhassanak egymásnak, elindulhasson egy összefogás, egy együttműködés, és megvitassák, hogy mi legyen a következő lépése a mozgalomnak a városban. A mostani találkozón kiderül, Debrecen mennyire felkészült a változásra.

A városban már régóta foglalkoznak a témával

Dr. Szilassy Anna főszervező elmondta, hogy Debrecenben már régóta van egy kör - és mellettük rengeteg szakember is - akik igyekeznek tenni azért, hogy a szülés jó élmény legyen az édesanyáknak és a családoknak egyaránt. Nagyon sok kismama tájékozatlan a szüléssel és annak körülményeivel kapcsolatban, nem tudja mit kérhet a kórházban, vagy milyen alternatív utak nyílhatnak számára.

Jobb tájékoztatást az anyáknak!

Az édesanyák jobb tájékoztatásáért is igyekeznek tenni - mondta el Hofgárt-Ékes Noémi szervező. Rengeteg a légből kapott információ, ami elbizonytalanítja a kismamákat vagy a frissen szülteket. Olyan támogatói háttér kialakítása is a cél, akikhez bizalommal fordulhatnak azok, akiknek szüksége van tanácsra, segítségre.

A szülészeti klinika is támogatja őket

A szervezők kezdeményezésük hírét elküldték a debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatójának, Dr. Póka Róbertnek, aki támogatásáról biztosította a mozgalom debreceni résztvevőit. Póka Róbert hozzátette: a társadalmi elvárások alakították ki a jelenlegi szülészeti gyakorlatot, és a változás kulcsa szintén a társadalmi elvárások megváltoztatásában van, ennek érdekében tud tenni a "Másállapot(ot) a szülészetben!" mozgalom.

A találkozó eredményei

A mostani debreceni találkozó eredményeként két cél elérését tűzték ki maguk elé: a kismamák jobb tájékoztatását, illetve az egészségügyi dolgozókkal való kapcsolatfelvételt és együttműködés kialakítását. 

 

Forrás: civishir.hu

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
A humor és a nevetés nemcsak jól esik, de egészséges is!

A humor és a nevetés nemcsak jól esik, de egészséges is!

Május első vasárnapja Anyák napja mellett a nevetés világnapja is. Egy szívből jövő nevetés jót tesz az egész testnek és léleknek. Nem csupán a stresszt csökkenti vagy az immunrendszert erősíti, hanem segít megelőzni a depressziót és javítja az önértékelést is.
Munkások vagy a munka ünnepe? Mióta ünnepeljük május 1-ét Magyarországon?

Munkások vagy a munka ünnepe? Mióta ünnepeljük május 1-ét Magyarországon?

Itthon május elsejéről először 1890-ben emlékeztek meg, az első felvonulást a Városligetben tartották. De miért május 1-én ünneplünk?
Május első vasárnapja: a nevetés világnapja is

Május első vasárnapja: a nevetés világnapja is

Tudtad, hogy május első vasárnapja a nevetés világnapja is? És azt, hogy először 1998-ban Indiában egy úgynevezett nevető klubban tartották meg?

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére