Jelenlegi hely

Hamarosan minden önkormányzati iskola energiatakarékos lehet Debrecenben

Közel hétmilliárd forintból fejleszti intézményeit a város. A korszerűsítés mellett energiabarát óvodák, bölcsődék is épülhetnek.

Akár évi 8 millió forinttal lehet kevesebb a rezsiköltsége a Benedek Elek Általános Iskolának. Egymás után újítják fel a városi intézményeket. Barcsa Lajos alpolgármester a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában elmondta, az elmúlt két évben 12 milliárdot fordítottak az energetikai fejlesztésekre, s a következő években, a 2020-ig tartó uniós ciklus végéig minél több ilyen jellegű korszerűsítést terveznek a város oktatási intézményeiben.


Teljesen felújították nemrég a Benedek Elek Általános Iskolát.

 

Kiemelte, a Benedek Elek Általános iskola mellett a Fazekas Gimnáziumban, a Szoboszlói Úti Általános Iskolában, valamint a Gönczy Pál Általános iskolában is történt teljes körű fejlesztés, a Csapókerti, az Ibolya utcai és a Lilla Téri Általános Iskolában pedig napelemekkel igyekeznek megtakarításokat elérni.

Az alpolgármester tájékoztatása szerint 80-90, de akár 100 százalékos uniós támogatásokról van szó. Ez azt jelenti a jövőre nézve, hogy mintegy 8 millió forintos megtakarítást lehet elérni például a Benedek Elek Általános Iskolában, ahol a teljes  energetikai beruházás során napelemeket szereltek fel, felújították a homlokzatot, kicserélték a hőleadó rendszert, valamint fejlesztették a tornatermet. Kiemelte, csak úgy lehet jelentős megtakarítást elérni, ha teljes körű fejlesztéseket végeznek el. Mint mondta, dolgoznak azon, hogy melyek lehetnek azok az intézmények, amiknél megtörténhetnek majd az energetikai fejlesztések.

- Az Integrált Területi Programban az önkormányzat az unió felé vállalta, hogy felújítja energetikailag ezeket az intézményeket. Közel hét milliárdot szeretnénk erre a célra költeni, jelenleg a tervezési időszakban tartunk, így még nem tudni, hogy mindegyik intézményre jut-e forrás. Az önkormányzat az intézményei esetében több mint fél milliárdot költ évente villanyszámlák fizetésére, ha 100 milliót meg lehetne spórolni, akkor azzal már elértük a célunkat – közölte az alpolgármester.

Nemcsak iskolákat, hanem bölcsődéket is szeretne felújítani az önkormányzat, mely azt is vállalta, hogy 2018-ig 295 ilyen intézményi férőhelyet fog korszerűsíteni; megvizsgálják hol, melyik városrészekben van szükség új bölcsődére és óvodára.

A fejlesztéseknél olyan sorrendben haladnának, amely intézmények e legtöbb energiát használják el. Az alpolgármester megjegyezte, pontos adataik vannak arról, hogy négyzetméterenként az intézmények mennyi energiát fogyasztanak, szerinte az olyan intézményeknél, mint amilyen a Vénkerti Általános Iskola, csalóka a kép, hiszen ott például úszómedencét is üzemeltet az intézmény. Barcsa Lajos elmondta, a beruházásoknál a gyerekek és a pedagógusok komfortérzetét is jelentősen javítják, s ha a gyerekek látják, milyen energiatakarékos az adott intézmény, miért fontos ez, akkor jó eséllyel tudatos fogyasztót lehet belőlük nevelni akár már egész fiatal korban, és így felnőttként sem válnak pazarlókká.

A közel hét milliárd forintos forrás abban a 43,3 milliárd forintos programban van benne, ami Debrecen számára már garantált az Integrált Területfejlesztési Programban. Barcsa Lajos szerint ezekhez a forrásokhoz viszonylag könnyű lehet hozzájutni, de minden esetben energetikai tanúsítvánnyal kell igazolnia az önkormányzatnak azt, hogy az intézményekben komoly energetikai fejlesztések történtek. A támogatás nem csupán egy meglévő intézmény korszerűsítésére, hanem egy új óvoda, vagy bölcsőde létrehozására is fordítható, a meghatározott energetikai előírások betartása mellett – tette hozzá az alpolgármester.

 

Forrás: dehir.hu

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére