Jelenlegi hely

Recept az internetfüggőség ellen

Lehet-e internet nélkül a társadalom aktív tagjaként létezni ebben a felgyorsult, felszínes, globalizált világban? Sajnos azt kell, hogy mondjam, földhöz ragadottnak titulálják azokat az embereket, akik kihagyják a web adta számtalan lehetőséget.

Talán felesleges is lenne a "remete" életmód, de mint mindennek, ennek is van árnyoldala. A legújabb őrület a Pokemon Go, amely számtalan aktuális cikk főszereplője, bár már több helyen betiltott játéknak számít. Például Indonéziában az iskolák, kórházak és más középület területén már nem találnak semmit a lelkes labdagyűjtők. Igaz, hogy ez a telefonos applikáció kapott pozitív kritikát is, hiszen legalább arra sarkallja a népet, hogy felkeljen a kanapéról és a kis figurák térbeli keresésére induljon, ám ezt is teljesen elvakultan, a mobiljukba bújva teszik.

Mondhatnánk, hogy a technika fejlődése miatt ez egy elkerülhetetlen jelenség és nem tehetünk ellene semmit, hogy ellustuljunk és elidegenedve nyomkodjuk készülékeinket, de be kell látnunk, hogy nem normális ha napi 5-6 órán át károsítjuk a szemünket a képernyők fénysugarában. Attól még, hogy a SIMS nevezetű PC játékban több száz "embert" nevelhetünk, nem szeretnénk saját családot alapítani? Attól még, hogy virtuális biciklis, teniszes versenyeken, foci- és kosármeccseken nyerünk, nem akarunk valós sikerélményt és érmet a nyakunkba? Attól még, hogy öntözzük a virtuális virágainkat nem akarunk szép kertet? DE!

A 2000-es év utáni csemeték számára már evidens, hogy társaik helyett a Google-t hívják segítségül, de megfelelő odafigyeléssel nem válnak a technikai vívmányok rabjaivá. Én személy szerint 11 évesen kaptam mobilt, de akkor is csak azért, mert egyedül kezdtem közlekedni. Internethozzáféréses telefont pedig csak 17 éves koromban vehettem, azt is a saját, nyári munkával megkeresett pénzemen. Bármilyen kütyüről is legyen szó, azt mindig saját pénzből kellett megvásárolnom, ami természetesen a mai napig így van és talán pont ezért nem cserélem le őket évente, hanem mindet megbecsülöm és vigyázok rájuk.

Ezzel szemben manapság megesik, hogy a 6 éves gyereknek TV-t, a 10 évesnek tabletet és a 14 évesnek iPhone-ot hoz a Jézuska. Mégis milyen eredményt várunk? Őszinten, ha egy okostelefon társaságában zárnának be minket egy üres szobába, vajon elkezdenénk felfedezni az internet soha véget nem érő világát, vagy egy-két óra fárasztó mozgásra vágynánk kint szabadban a bogarak közt? A világháló használatával rengeteg időt és olykor pénzt spórolhatunk meg, ugyanakkor személytelenné teszi a kommunikációt és személyiség-, adatlopás áldozatává válhatunk akár percek alatt. Értelemszerűen nem kell túlzásokba esni, hiszen a napi 1-2 óra (főleg megszakításokkal) az internet bűvöletében még nem tesz bennünket feltétlenül függővé, amíg hasznosan töltjük ezt az időt és nem csak unaloműzés szempontjából nyomkodjuk naphosszat.

De mit is tehet a szülő vagy idősebb rokon ha úgy véli a legkisebbek többet ülnek a gép előtt, mint az ebédlőasztalnál?

Az egyetlen megoldás tehát, ha jobb programot kínálunk nekik, mint a naphosszat a hűvös szobában ülve az interneten szörfözés. Erőszakkal szinte felesleges kirobbantani a felhasználókat, hiszen minden sarkon van wifi-spot, sőt legtöbbünk a Balaton közepén is használhatja 4G mobilinternet előfizetését. A tiltással nevelés semmilyen témában nem eredményes hosszútávon, mert az emberek - főleg a fiatalok -  számára a tiltott dolgok izgalmasabbak és esetünkben "zugnetezőket" nevelünk belőlük, azaz titokban fogják a telefonjukat bújni, alvás vagy tanulás helyett. Így hát célszerű közös programokat szervezni, amelyeket a család valamennyi tagja élvez és ráébreszteni csemetéinket, hogy nem  a Google Earth-ön tudják igazán megismerni a világot.

Ha a fiatalok folyton a neten lógnak társasozás, sportolás vagy épp utazás helyett, nem kizárólag ők a hibásak! A mai huszonévesek az utolsó generáció, amely nem tablettel a kezében jött világra, ezért nekik/nekünk kell megmutatni mi mindennel üthetnénk még el a szabadidőnket.

Szabadidő. Egész évben vannak iskolaszünetek, amelyeket a tanulók a kötelező olvasmányokon kívül úgy tölthetnek, ahogy csak akarnak. Ezekben az üres órákban vihetik túlzásba a böngészésnek nevezett antiszociális punnyadást. És pontosan ezért fontos, hogy legyen hobbijuk. Ha módunk van rá, minél több délutáni foglalkozást mutassunk meg nekik, hogy saját döntés alapján, végül olyan közösségbe tudjanak járni, ahol jobban ki tudnak teljesedni, mint a  világhálón. Nem kell megijedni ha a különböző mozgásformákban nem érzik sikeresnek magukat, vagy épp ki nem állhatják a szolfézs órákat. A különböző délutáni szakkörök száma végtelen, így tudunk válogatni a játékos idegen nyelv tanulás, kézműves foglalkozás vagy színjátszás  közül is.

Megjegyzés: Ha a karatétól kezdve a dráma foglalkozásokon át, a junior torta díszítő tanfolyamig mindent kipróbált már a gyerek, de végképp nem találta meg a helyét a programozás és weboldalak bűvkörén kívül sehol máshol, ne csüggedjünk, hiszen lehet, hogy a kicsi a jövő Mark Zuckerbergje!

Tóth Barbi

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

13+1 tipp az influenza ellen az otthonunkhoz

Minden évben drukkolunk, hogy idén ne kapjuk el az influenzát, és most már a covid is erre a listára került. Tudtad, hogy az omikron vírus műanyag felületen akár 200 órán keresztül is életképes? 13+1 tipp, amire eddig nem is figyeltünk, hogyan védekezzünk ellene otthon.
100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

100 DIY jelmezötlet kartonból - avagy varrni nem tudó anyuk figyelem

Tételezzük fel, hogy te is abba a táborba tartozol, aki nem vesz bolti jelmezt farsangra a gyerkőcnek, hanem magának varr egyet. De tételezzük fel, hogy nem tudsz varrni és ez örökké csak álom marad…
Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Nem hajlandó köszönni a büdös kölke!? Kell neki egyáltalán?

Előfordult már veled, hogy bármennyire is szeretted volna, drága gyermeked nem nyitotta ki a száját és nem köszönt ismerősnek, barátnak, szomszéd néninek, bárkinek? Felhúztad magad vagy elfogadtad, hogy ő ilyen és kész? Teveliné Horváth Melinda szakpszichológus véleményét kérdeztük a "nemköszönés" jelenségről.
Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Felsőoktatási Képzőművészeti Ösztöndíj

Pályázat típusa: ösztöndíjBeküldési határidő: 2022. február 10.Korcsoport: felsőoktatásban tanulók részére
Ugrás az oldal tetejére