Jelenlegi hely

Tábort választani együtt egy (kis)tinivel? Vannak tippjeink!

Hosszú a nyár, rövid a szabi, sok a szerveznivaló: nagyi, uncsitesó, tábor... Ha tábor, akkor táborválasztás: odafigyelést igényel és persze konszenzust szülő és gyerek között. Szép mondat! És hogyan sikerül ez a gyakrolatban? Mire figyel a szülő és mire a gyerek?

Hosszú a nyár, rövid a szabadság

A nyári szünet ideje alatt a felügyeletet megszervezni nem egyszerű. A saját, ill. a szülői szabadság ideje limitált. Összefogva a számunkra kedves rokonokkal, barátokkal, osztálytárs anyukákkal nagy segítség lehet.

Mikor választunk jól? Választhatunk csak mi szülők?

Igen és nem! Kissé ellentmondónak tűnik, de igaz.
A legtöbb gyerek nem szereti, ha helyette választanak. Nehéz is, hiszen ami ma a kedvenc  volt, holnapra eltűnik a süllyesztőben. Érdeklődési köre, barátai változhatnak, kíváncsisága is állandóan változtatásra sarkalja.

A szervezést, a nyári időbeosztást és a cehet is a szülő fizeti, így részéről is jogos az igény, ha beleszól.

Magadra mered vonni egy (kis)tini haragját? Válasszunk közösen a gyerekkel!

A beszélgetés előtt érdemes egy naptárba a már fix programok időpontjait előre beírni, így nem maradhat ki semmilyen szempont, ha a tábor turnusának kiválasztására kerül a sor.

Szünidőtervező naptárunkat innen töltheted le – a teljes nyári időszak egy lapon, hogy átlásd az összes programot!

Lehetőségek a városi ügyelettől a tematikus táborig

Városi ügyelet

A városi ügyelet július elején kezdődik - az étkezési díj megfizetése mellett – és szinte ingyen van.  Debrecenben naponta több civil szervezet is garantálja a tartalmas elfoglaltságokat, sportolást, versenyeket, kézműves, alkotó foglalkozásokat.

Napközis, szabadidős táborok

Léteznek úgynevezett napközis vagy szabadidős táborok. Ezek is többféle elfoglaltságot is kínálnak naponta, a részvételt a gyermekre bízva. Általában nagyobb zöld területen szabadabban rohangálhatnak a gyerekek, gyakran vizes programokat is kínálnak.

A SZUSZ táborban van hely rohangálni

Tematikusan táborozzunk?

A tematikus táborok közül a legolcsóbbak talán a városi közintézmények pl. művelődési házak programjai. Ezek a táborok jó szakmai alapokkal, hosszú évek tapasztalatával rendelkező szakemberek vezetésével különlegesebb pl. táncos, agyagos, fotós, alkotó táborokat kínálnak. Az edzők, szakmai oktatók részvétele mellett nem csak élményt, de értékes tudást is kapnak.

A Mozgó Civisek Egyesület tenisztábora

A gyerek által évközben is űzött tevékenységekből, az egyesületek, szakkörök is szerveznek  edző- vagy alkotótáborokat. Ezek gyakran nem is kerülnek nyilvános meghirdetésre, már a foglalkozások alatt betelnek a helyek a saját tagokkal.

Ezek a táborok a rohanós hétköznapok mellett lehetőséget nyújtanak a csapat összekovácsolására. Jó lehetőség az érdeklődőknek az új kipróbálására: mielőtt egész évre egy tevékenység mellett elköteleződnének, egy hét alatt nagyon sok szempontból megismerhetnek egy új tevékenységet.

Mi alapján döntsünk?

Ár, időpont, tartalom…

Hajlamosak vagyunk pénztárca vezérelt, mennyiségi döntésekre, és a mai tábori árakat látva érthető, miközben lavírozunk a családi programok és a gyerek vágyai között is. Bele kellene férjen a júliusi esküvő és a balatoni nyaralás közé egy programozós tábornak? De hány oldalt kell végignézni ehhez, kinek van erre ideje?

A debreceni és környéki nyári táborokat IDŐPONT, TURNUSOK szerint itt találod!

Kalandtábortól a nyelvvizsgáig...Válasszunk élményt vagy inkább tanuljon?!

Tanuljon is a gyerek nyáron vagy csak élményeket, barátokat szerezzen? Szerencse, ha van közös kapocs, egy baráttal együtt tud pl. egy kreatív angol vagy programozói táborba menni.

Ha megtehetjük, legalább egy tábort válasszon a gyermek, ami igazán a szíve szerint van.

A kalandtáborok, az ottalvós táborok garantáltan hatalmas és maradandó élményeket adnak. Lehetőségek, hogy a gyerekek a társas kapcsolatok terén több szociális készséget fejlesszenek ki.

Konstruktív módon töltsenek időt a kortársaikkal, közösen találjanak megoldást a problémákra (pl. közös főzés, nyomozás, sátorépítés ). A tanévnyi ülés után a gyerekek átéljék újra a mozgás önmagáért való örömét, hogy vannak olyan dolgok az életükben, melyeket ők tudnak irányítani.

Helen Doron Állatkerti Tábor

Technikai körülmények: étkezés, érkezés és ügyelet

Nagyban befolyásolhatja a döntést a tábor kezdés ideje vagy az étkezési lehetőségek.

Uzsonnára fagyi?

Jogos, ha tudni szeretnénk, mit és hogyan kapnak enni a gyerekek! A fagyi uzsira tuti népszerű és a kánikulában jól is esik, de a hirtelen felszívódó cukor nem tesz jót, ráadásul hamar újra meg is éheznek tőle a gyerekek. Egyre több a táplálkozási intoleranciában szenvedő gyerek, glutén-, laktózérzékeny... Ők tudnak majd a táborba enni? És a többi gyerek vajon mit és mennyit eszik? Lehet repetázni vagy szósz, szórat nélkül kérni a főtt tésztát?

Meddig tart az ügyelet?

Általában 16 óra körül vége van a táboroknak, a legtöbb helyen még egy fél óráig vigyáznak a gyerekekre. Meg lehet velük beszélni, ha a szülő csak ötre ér oda? És reggel? A legtöbben 8 órára járnak dolgozni, fél nyolc körül már a táborhoz kell érnie a szülőnek, ha pontosan be szeretne érni a munkahelyre is.

Van garancia a táborra? Mitől választunk körültekintőek?

Gombamódra szerveződnek a nyári táborok, és nem csak szakemberek szervezésével. Jó, ha szereti valaki a gyerekeket, de a táborszervezéshez ennél több kell. Persze nem biztos, hogy egy induló tábor rosszabb, mint egy bevált, de egy régóta működő táborra sincs garancia.

Fontos a szervezők szakmai háttere, a gyakorlott táboroztatós múlt, a hozzáértés.

Mindenképpen nézzük meg foglalás előtt, ki a tábor szervezője, milyen szakmai múlttal rendelkezik, korábban ezen a területen milyen tapasztalatokat szerezhetett. Jó, ha van egy átlátható weboldala vagy legalább közösségi média oldala a táborairól. A korábbi táborok képei sokat elárulnak a programokról, körülményekről. Az oviban az ajtóra cetlire kitett tábor hirdetés nem biztos, hogy a legmegbízhatóbb ajánlat.

Jó választást és élményekben gazdag, boldog nyarat kívánunk mindenkinek!

ADL - Debrecenimami

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére